Tajska sałatka z polędwiczką wieprzową - przepis Jana Kuronia

Jan Kuroń w kuchni Dzień Dobry TVN
Jan Kuroń
Źródło: Kinga Dyczewska
W kuchni Dzień Dobry TVN Jan Kuroń przygotował pyszne autorskie przepisy. Tajska sałatka z polędwiczką wieprzową to idealne danie na spotkanie z przyjaciółmi, ale również na obiad. Sprawdź, jak prosto je przygotować.

Tajska sałatka z polędwiczką wieprzową - przepis krok po kroku

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa,
    • łodyga selera naciowego,
      • marchewka,
        • ząbek czosnku,
          • limonka,
            • mielone liście limonki,
              • czerwona cebula,
                • trawa cytrynowa,
                  • grzyby shiitake,
                    • makaron sojowy,
                      • sos chili,
                        • papryczka chili,
                          • ogórek,
                            • pomidorki koktajlowe,
                              • sezam,
                                • szczypior,
                                  • mix sałat,
                                    • jasny sos sojowy,
                                      • świeży imbir,
                                        • świeża kolendra,
                                          • oliwa z oliwek.

                                            Sposób przygotowania tajskiej sałatki z polędwiczką wieprzową

                                            1. Polędwiczkę oczyść z błon, a następnie pokrój w dość cienkie plastry. Plastry umieść w marynacie z odrobiny oliwy, sosu sojowego, posiekanego drobno czosnku oraz papryczki chili oraz majeranku i tymianku.
                                              1. Makaron sojowy zalej gorącą wodą, poczeka,j aż zmięknie, odcedź i odstaw.
                                                1. Posiekaj pozostałe warzywa – marchewkę oraz ogórka w słupki, cebulę w piórka, selera w talarki, pomidorki na ćwiartki lub połówki. Trawę cytrynową zmiażdż i drobno posiekaj.
                                                  1. Wymieszaj składniki i ułóż na liściach sałaty.
                                                    1. Przygotuj dressing. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z limonki, posiekaną kolendrę, starty imbir, sos chili.
                                                      1. Polędwicę grilluj na patelni po 1–2 minuty z każdej strony.
                                                        1. Na suchej patelni upraż sezam.
                                                          1. Na wcześniej wyłożonych składnikach ułóż plastry grillowanej polędwiczki.
                                                            1. Całość polej sosem i posyp uprażonym sezamem oraz dość grubo posiekanym szczypiorem. W takiej sałatce zawsze mile widzianym gościem są kiełki.

                                                              Zobacz także:

                                                              Autor: Teofila Siewko

                                                              Źródło: Jan Kuroń

                                                              Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska

                                                              podziel się:

                                                              Pozostałe wiadomości