Tajska kuchnia

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Dziś w Dzień Dobry TVN, razem z Moniką i Maciejem otwieramy się na nowe kulinarne doznania. Inspiracją stała się dla nas Tajlandia, której specjały zdaniem wielu smakują o wiele lepiej niż pizza, żabie udka, tortille czy kurczak w sosie słodko–kwaśnym. W menu mamy więc: czerwone curry z bakłażanem, ryż kokosowy z szafranem, sałatka z dressingiem nam jim, zupa tom ka gai oraz drink z liczi.

Czerwone curry z bakłażanem

Składniki:

2 średnie bakłażany

1 szklanka pomidorków cherry

1 puszka mleka kokosowego

1 opakowanie tofu (ok. 200 g)

1/2 łyżeczki soli

4 łyżki oleju ryżowego

1 dymka

2 łyżki pasty curry

1 czerwona papryka

1 łyżeczka brązowego cukru

1 czerwone drobno pokrojone chili

listki bazylii do przyozdobienia

sok z połowy limonki

pasta curry:

1 łyżka suszonej trawy cytrynowej

2 czerwone chili

3 ząbki czosnku

1 mała cebula

1 łyżka startego imbiru

1/4 łyżeczki białego pieprzu

2 łyżeczki pieprzu cayenne

1/2 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka mielonej kolendry

3 łyżki sosu sojowego

1 liść limonki (suszony)

1 łyżeczka brązowego cukru

Sposób przygotowania:

Pastę curry można kupić, ale lepiej przygotować ją samemu, ponieważ świeżo przygotowana jest dużo bardziej aromatyczna. Tofu kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju ryżowym. Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana, pokrojoną w paski paprykę, pastę curry, cukier, sól i mleko kokosowe. Całość wstawiamy do piekarnika w naczyniu żaroodpornym z przykrywką i pieczemy w temp 200 st., aż warzywa będą miękkie. Dodajemy pomidorki cherry, drobno pokrojone chilli, sok z limonki i liście bazylii. Podajemy z ryżem jaśminowym.

Ryż kokosowy z szafranem

Składniki:

1 szklanka ryżu jaśminowego

1 szklanka mleczka kokosowego

1 szklanka wody

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cukru trzcinowego

1/4 łyżeczki kurkumy

szczypta szafranu

Sposób przygotowania:

Ryż zalewamy dwukrotną ilością wody i odstawiamy na pół godziny. Płuczemy na sitku i odsączamy. Mieszamy z pozostałymi składnikami i gotujemy pod przykrywką na małym gazie, nie mieszając, aż cały płyn zostanie wchłonięty i ziarenka będą miękkie.

Sałatka z dressingiem nam jim

Składniki:

250 g boczniaka

3 łyżki oleju ryżowego

sól do smaku

200 g mieszanki sałat, np: rukola, radicchio, roszponka

1 średni ogórek

1 średnia czerwona cebula

3/4 szklanki nerkowców

garstka liści kolendry

dressing nam jim:

4 dymki

1 ząbek czosnku

1 małe czerwone chilli

2 łyżeczki posiekanej kolendry

1 łyżeczka cukru trzcinowego

2 łyżeczki soku z limonki

1/4 szklanki oleju arachidowego

Sposób przygotowania:

Boczniaka kroimy w cienkie paski i smażymy na oleju ryżowym na złocisty kolor. Solimy do smaku. Nerkowce prażymy na suchej patelni, aż delikatnie zbrązowieją. Ogórek kroimy w długie skośne plastry, czerwoną cebulę na plasterki. Wszystkie składniki mieszamy z sałatą i liśćmi kolendry i polewamy dressingiem. Dressing: Drobno poszatkowaną dymkę, czosnek, chilli i kolendrę mieszamy z cukrem trzcinowym, sokiem z limonki i olejem arachidowym.

Zupa tom ka gai

Składniki:

1/2 litra wywaru warzywnego

20 g świeżego imbiru

1 pałeczka trawy cytrynowej

2 liście limonki kaffir

2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry

300 g pieczarek

1/2 szklanki mleka kokosowego

2 łyżki soku z limonki

2 łyżeczki cykru trzcinowego

garstka liści kolendry

2 małe czerwone chilli

1/2 szklanki kiełków fasoli mung

Sposób przygotowania:

Do wywaru warzywnego dodajemy cienkie plasterki imbiru, pokrojoną na 5 cm kawałki trawę cytrynową, liście limonki, zmielone nasiona kolendry i gotujemy ok. 5 minut pod pokrywką. Następnie odstawiamy na 10 minut i przelewamy przez sitko. Do wywaru dodajemy cienkie plasterki pieczarek i gotujemy pod pokrywka 5 minut. Dodajemy mleko kokosowe, sok z limonki, cukier i zdejmujemy z gazu. Dodajemy świeże liście kolendry, cienkie plasterki chilli i kiełki fasolki mung.

Drink z liczi

Składniki:

2 świeże liczi

2 łyżeczki cukru trzcinowego

45 ml wódki

2 łyżki soku z limonki

1/2 szklanki skruszonego lodu

Sposób przygotowania:

Liczi obieramy ze skóry, delikatnie nacinamy i usuwamy pestkę. Drobno kroimy, wrzucamy do shakera, dodajemy cukier, wódkę, lód i mieszamy. Przelewamy do szklanki.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN