Przepisy kulinarne

Tagliatelle od najmłodszych szefów kuchni w Polsce

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN królowali najmłodsi szefowie kuchni w Polsce: Agata Gawrońska i Igor Świerczyński. Przygotowali dla nas: szaszłyk jagnięcy, szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej z sosem holenderskim, chłodnik z truskawek i pomarańczy oraz tagliatelle z krewetkami w sosie maślano-winnym. Smacznego!

 

 

 

 

Szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej z sosem holenderskim

Składniki:

szparagi

2 plasterki szynki

2 żółtka

białe wino

limonka

sól

pieprz

1/2 kostki masła

cukier do smaku

Tagliatelle z krewetkami w sosie maślano-winnym

Składniki:

makaron tagliatelle

krewetki (mrożone lub świeże)

pomidorki koktajlowe

szparagi

masło

białe wino

Szaszłyk jagnięcy

Składniki:

200 g udźca jagnięcego

1 opakowanie koziego sera

2 cytryny

1 pęczek zielonych szparagów

100 g zielonego groszku cukrowego w strączkach

200 g truskawek

50 g orzechów włoskich łuskanych

50 g orzechów laskowych łuskanych

200 g masła

2 opakowania suszonego rozmarynu

2 opakowania suszonego tymianku

świeży rozmaryn

1 butelka oleju z winogron

4 ząbki czosnku

2 łyżki miodu

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Udziec jagnięcy kroimy w małe kawałki, przypominające sześciokąt, następnie marynujemy w mieszance ziół, oleju, miodzie, soli i pieprzu. Odstawiamy zamarynowane mięso do lodówki na 2 godziny. Kozi twarożek przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem oraz skórką z cytryny. Z zielonych szparagów odcinamy twarde części. Prażymy orzechy, a następnie rozgniatamy na puder. Kawałki udźca nadziewamy na wykałaczki. Smażymy na rozgrzanej patelni. Pamiętajmy, że to delikatne mięso, lepiej podać je bardziej krwiste niż przeciągnięte. Zielone szparagi i groszek blanszujemy, wykańczając na patelni z palonym masłem. Truskawki kroimy na pół i palimy na suchej patelni.

Chłodnik z truskawek i pomarańczy

Składniki:

500 g truskawek

skórka z pomarańczy i limonki

sok z pomarańczy i limonki

4 łyżki miodu

łyżka tartego świeżego imbiru

300 g greckiego gęstego jogurtu

świeży majeranek

ocet balsamiczny

Przygotowanie:

Truskawki dokładnie myjemy, obieramy szypułki. Miksujemy na gładką masę z sokiem z pomarańczy, limonki i skórkami oraz imbirem. Przecieramy przez drobne sito.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości