Przepisy kulinarne

Tabule, czyli libańska sałatka idealna na wakacyjne wyjazdy

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Szymon Czerwiński
Szymon Czerwiński w kuchni Dzień Dobry TVN

Tabule to charakterystyczna sałatka warzywna z kaszą i pomidorami prosto z Libanu. W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński pokazał, jak ją przygotować. Sprawdź przepis i ciesz się zdrowymi posiłkami podczas wyjazdów. 

Tabule - przepis krok po kroku

Składniki:

  • szklanka kuskus
  • 2 pomidory
  • 2 szalotki
  • pęczek mięty
  • pęczek kolendry
  • zielony ogórek
  • cytryna
  • sól i pieprz
  • oliwa

Tabule - sposób przygotowania

  1. 1Kaszę kuskus przygotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
  2. 2Obierz zielonego ogórka i usuń gniazda nasienne. Następnie posiekaj w drobną kostkę.
  3. 3Pomidory sparz we wrzątku, pokrój na ćwiartki i również usuń gniazda nasienne. Pokrój w drobną kostkę.
  4. 4Szalotkę posiekaj.
  5. 5Zioła dokładnie umyj i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Następnie poszatkuj.
  6. 6W misce połącz ze sobą wszystkie składniki z oliwą oraz sokiem z połowy cytryny.
  7. 7Jeżeli chcesz, aby sałatka była bardziej cytrusowa, otrzyj na tarce skórkę ze sparzonej cytryny. Pamiętaj, aby nie ścierać białej części, ponieważ jest gorzka.
  8. 8Dopraw solą oraz pieprzem.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Szymon Czerwiński

Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

Pozostałe wiadomości