Tabule, czyli libańska sałatka idealna na wakacyjne wyjazdy

Szymon Czerwiński w kuchni Dzień Dobry TVN
Szymon Czerwiński w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
Tabule to charakterystyczna sałatka warzywna z kaszą i pomidorami prosto z Libanu. W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński pokazał, jak ją przygotować. Sprawdź przepis i ciesz się zdrowymi posiłkami podczas wyjazdów. 

Tabule - przepis krok po kroku

Składniki:

  • szklanka kuskus
    • 2 pomidory
      • 2 szalotki
        • pęczek mięty
          • pęczek kolendry
            • zielony ogórek
              • cytryna
                • sól i pieprz
                  • oliwa

                    Tabule - sposób przygotowania

                    1. Kaszę kuskus przygotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
                      1. Obierz zielonego ogórka i usuń gniazda nasienne. Następnie posiekaj w drobną kostkę.
                        1. Pomidory sparz we wrzątku, pokrój na ćwiartki i również usuń gniazda nasienne. Pokrój w drobną kostkę.
                          1. Szalotkę posiekaj.
                            1. Zioła dokładnie umyj i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Następnie poszatkuj.
                              1. W misce połącz ze sobą wszystkie składniki z oliwą oraz sokiem z połowy cytryny.
                                1. Jeżeli chcesz, aby sałatka była bardziej cytrusowa, otrzyj na tarce skórkę ze sparzonej cytryny. Pamiętaj, aby nie ścierać białej części, ponieważ jest gorzka.
                                  1. Dopraw solą oraz pieprzem.

                                    Zobacz także:

                                    Autor: Teofila Siewko

                                    Źródło: Szymon Czerwiński

                                    Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości