Przepisy kulinarne

Szybko i bardzo pożywnie. Pasty

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał smaczne i co najważniejsze szybkie w przygotowaniu pasty. Piotrek serwował je z własnoręcznie wypieczonym chlebem. Spróbujecie przypisów w swojej kuchni?

Pasta z fasoli z czarnuszką

Składniki:

250 g suchej fasoli „Jaś”

2 ząbki czosnku

80-100 g oliwy z oliwek

Soku z cytryny

1 łyżeczka słodkiej papryki

2 łyżeczki nasion czarnuszki

Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Fasolę namoczyć w dużej ilości wody na noc. Fasolę odsączyć, przełożyć do garnka, zalać wodą, gotować aż zmięknie. Fasolę przełożyć do robota kuchennego, dolać około 100 g wody, w której się gotowała. Dolać oliwę i sok z cytryny, dodać pozostałe składniki, zmiksować na gładką masę.

Pasta warzywna

Składniki:

1 duży batat

2 czerwone papryki

2 marchewki

1 kwaśne jabłko

50 g słonecznika

100 g sezamu

0,5 łyżeczki suszonego cząbru

Oliwa z oliwek

Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Warzywa umyć. W skórkach ułożyć na blaszce. Skropić oliwą z oliwek, przyprawić solą i pieprzem. Upiec w piekarniku w temperaturze 180ºC przez około 40 minut. Paprykę włożyć do rondla, przykryć pokrywką i odstawić na chwile. W tym czasie obrać skórkę z batata, marchewek i jabłka. Po chwili z papryki zdjąć skórkę i drobno pokroić. Marchewki, batata i jabłko rozgnieść widelcem, dodać paprykę i wymieszać. Sezam podprażyć wolno na patelni następnie lekko rozgnieść w moździerzu, dodać do warzyw. Całość przyprawić solą, pieprzem i cząbrem. Dodać odrobinę oliwy żeby uzyskać konsystencję pasty do smarowania.

Krem czekoladowy z awokado

Składniki:

2 dojrzałe avocado

50 g orzechów laskowych

3 łyżki kakao

2 łyżki oleju kokosowego

2-3 łyżki miodu do smaku

Sposób przygotowania:

Orzechy laskowe podprażyć w piekarniku aż zacznie odchodzić od nich skórka. Przełożyć na ściereczkę kuchenną i mocno pocierając zdjąć z nich skórkę. Orzechy zmiksować, dodać awokado, olej kokosowy, kakao i miód. Zmiksować na gładką pastę. Przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce.

Roti – indyjskie pieczywo

Składniki:

500 g mąki pszennej typ 750

240 g wody

60 g oleju słonecznikowego plus dodatkowa porcja

1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać, następnie wyrobić na elastyczne i sprężyste ciasto podobne do pierogowego. Przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 1 godzinę aby ciasto odpoczęło. Rozgrzać patelnię o grubym dnie. Ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą rozwałkować na cienki prostokąt. Po wierzchu posmarować olejem. Zrolować wzdłuż dłuższego boku aby powstały wałek. Zwinąć w „ślimaka”. Podwinąć końcówkę pod spód i ponownie rozwałkować tym razem na cienki okrąg. Piec z obu po 1-2 minuty. Czynność powtórzyć z pozostałymi porcjami ciasta.

Chleb z rodzynkami i makiem

Składniki:

20 g drożdży

800 g mąki pszennej typ 750

200 g mąki pszennej graham typ 1850

650 ml wody

200 g rodzynek

100 g maku

2,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

W misce wymieszać drożdże z 200 ml wody. Dodać 200 g mąki, wymieszać i odstawić na około 30-60 minut aby powstał szybki zaczyn. Po tym czasie dodać resztę składników i wymieszać aż z ciasta powstanie jednolita masa. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez około 10 minut aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką aby ciasto się nie kleiło. Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2-3 godziny do pierwszego wyrastania czyli fermentacji. Można skrócić ten czas ustawiając miskę z ciastem w ciepłym miejscu. Ciasto jest gotowe gdy podwoi swoją objętość. Ciasto przełożyć z powrotem na oprószoną mąką stolnicę i delikatnie zagnieść. Uformować dwa podłużne bochenki i przełożyć je do podłużnych foremek długości około 25-28 cm. Odstawić do drugiego wyrastania czyli garowania na kolejne 1-1,5 godziny. Tak jak wcześniej można ten proces skrócić. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220ºC. Pieczywo naciąć u góry, wstawić blachę, spryskać środek piekarnika wodą i piec około 40-45 minut. Po tym czasie wyjąć chleb z piekarnika, wyjąć z foremek i odstawić na kratkę do studzenia aby odparował.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości