Przepisy kulinarne

Szybkie i pyszne gotowanie. Sprawdź, jak przygotować ekspresowy obiad z kilku składników

Przepisy kulinarne

Źródło:
Robert Harna
Szybkie i smaczne dania z patelni
Szybkie i smaczne dania z patelniDzień Dobry TVN
wideo 2/12

W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni Robert Harna pokazał, jak przygotować szybkie posiłki z wykorzystaniem past do dań z patelni Winiary. Dzięki nim powstaną pożywne posiłki, a do ich skomponowania wystarczy to, co mamy w lodówce. Sprawdź przepisy na makaron z cukinią, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi z chrupiącymi pestkami, glazurowany azjatycki kurczak z sezamem i kalafiorem podawany z ryżem, swojską fasolkę z kiełbasą i jesiennymi warzywami i placki z cukinii z glazurowanymi jesiennymi warzywami.

Makaron z cukinią, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi z chrupiącymi pestkami - przepis krok po kroku

Składniki (dla 4 osób):

  • 300 g makaronu
  • 4-5 łyżek Pasty do dań z patelni z suszonymi pomidorami i octem balsamicznym Winiary
  • cukinia średniej wielkości
  • 100 g świeżego szpinaku (może być mrożony w liściach)
  • garść pomidorków koktajlowych
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ulubione pestki np. słonecznik, dynia
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku (do ziaren)
  • oliwa do smażenia
  • sól i pieprz do smaku (opcjonalnie)
  • świeże zioła szczypiorek/bazylia (opcjonalnie)
  • ser do posypania np. parmezan/bursztyn (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. 1Cukinię pokrój w półplasterki. Pomidorki przekrój na połowę. Czosnek i cebulę posiekaj.
  2. 2Na suchej patelni zacznij prażyć pestki. Kiedy zaczną się robić rumiane, dodaj odrobinę soli oraz paprykę słodką. Całość skrop odrobiną oliwy i praż jeszcze kilka chwil.
  3. 3Makaron ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu.
  4. 4Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć czosnek oraz cukinię i smaż aż cukinia się lekko przyrumieni. Dodaj cebulę i smaż aż zmięknie. Dodaj szpinak i smaż razem ok 1 min. Na końcu dodaj pomidorki koktajlowe oraz Pastę do dań z patelni Winiary z suszonymi pomidorami i octem balsamicznym i dokładnie wymieszaj. Smaż jeszcze 1-2min. Wszystko wymieszaj z ugotowanym makaronem
  5. 5Podaj posypane prażonymi pestkami, tartym serem, udekorowane świeżymi ziołami

Glazurowany azjatycki kurczak z sezamem i kalafiorem podawany z ryżem - przepis krok po kroku

Składniki (na 4 porcje):

  • 300 g filetu z kurczaka
  • 4 -5 łyżek Pasty do dań z patelni z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem Winiary
  • 3 łyżki prażonego sezamu
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek cebuli dymki
  • ½ główki kalafiora
  • sól i pieprz do smaku
  • ryż
  • limonka (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. 1Kurczaka pokrój w kostkę. Dodaj do niego 1 łyżkę Pasty do dań z patelni Winiary z sosem sojowym, imbirem i czosnkiem , wymieszaj i odłóż do zamarynowania
  2. 2Czosnek posiekaj .
  3. 3Dymkę posiekaj. Kalafior podziel na małe różyczki.
  4. 4Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć kalafior i smaż aż się zarumieni. Zdejmij z patelni, a na jego miejsce włóż kurczaka i smaż aż się zarumieni. Po tym czasie dodaj z powrotem kalafior, a także dymkę, czosnek oraz i smaż całość ok 3 min. Następnie dodaj Pastę do dań z patelni Winiary z sosem sojowym , imbirem i czosnkiem, dokładnie wymieszaj i podsmaż 2 min. Posyp podprażonym sezamem
  5. 5Podawaj z ryżem.

Swojska fasolka z kiełbasą i jesiennymi warzywami - przepis krok po kroku

Składniki (na 4 porcje):

  • 150 g wędzonej kiełbasy
  • 1,5 szklanki ugotowanej fasoli duży jaś lub 1 puszka fasolki
  • 4-5 łyżek Pasty do dań z patelni z karmelizowaną cebulą i wywarem wołowym Winiary
  • po ½ szt. papryki kolorowej
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • oliwa do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. 1Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Paprykę pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki lub dużą kostkę. Cebulę pokrój w piórka.
  2. 2Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią kiełbasę. Kiedy zacznie się rumienić, dodaj cebulę i smaż aż zmięknie. Po tym czasie dodaj ziemniaki i smaż aż się zaczną rumienić. Na końcu dodaj paprykę oraz fasolę i smaż całość ok 4-5 min.
  3. 3Następnie dodaj Pastę do dań z patelni Winiary z karmelizowaną cebulą i wywarem wołowym i dokładnie wymieszaj. Smaż jeszcze ok 2 min do połączenia się smaków. Dodatkowo możesz podlać danie odrobiną wody, aby ułatwić sobie to zadanie.
  4. 4Podaj z kromką chleba na zakwasie.

Placki z cukinii z glazurowanymi jesiennymi warzywami  - przepis krok po kroku

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 cukinie
  • 2 jajka
  • ½ szklanki maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pęczek szczypiorku
  • olej do smażenia
  • sól
  • ½ kapusty (najlepiej stożkowej)
  • 100 brukselki
  • por
  • 250 g pieczarek/boczniaków
  • 4-5 łyżeczek Pasty do dań z patelni z grzybami leśnymi i czosnkiem Winiary
  • kwaśna śmietana
  • ogórek kiszony (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. 1Cukinię zetrzyj na grubej tarce. Dopraw solą i odstaw na 15min. Po tym czasie odciśnij dokładnie cukinię z nadmiaru wody. Szczypiorek posiekaj. Do cukinii dodaj jajka, mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj szczypiorek i wymieszaj całość.
  2. 2Placki smaż po ok 2-3 min z każdej strony na średnio rozgrzanej patelni z oliwą aż z obu stron będą złociste i rumiane.
  3. 3Przygotuj warzywa - pora pokrój półtalarki, grzyby pokrój w ćwiartki, kapustę pokrój w paski. Brukselkę pokrój na ćwiartki
  4. 4Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pora i smaż, aż się zeszkli. Dodaj grzyby i smaż całość ok 5 min aż grzyby zmniejszą objętość. Na końcu dodaj kapustę i brukselkę i chwilę smaż z pozostałymi warzywami. Do warzyw dodaj Pastę do dań z patelni Winiary z grzybami leśnymi i czosnkiem i całość dokładnie wymieszaj. Smaż jeszcze ok 2 min do połączenia składników.
  5. 5Placki z glazurowanymi warzywami podaj z kwaśną śmietaną z posiekanymi kiszonymi ogórkami.

Zobacz także:

Źródło: Robert Harna

Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości