Przepisy kulinarne

Szybkie desery: lody, beza i sernik

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Jolanta Naklicka-Kleser, uczestniczka programu "MasterChef", w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała bezglutenowe ciasto czekoladowe, sernik, bezę pavlova i lody. Jak udział w programie zmienił jej życie?

Bezglutenowe ciasto czekoladowe

Składniki:

250 g migdałów 

250 g gorzkiej czekolady

200 g brązowego cukru

250 g oleju kokosowego

6 jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka kakao

Przygotowanie:

W osobnych naczyniach mielimy migdały i gorzką czekoladę.

Jajka ubijamy z cukrem, olej kokosowy rozpuszczamy.

Łączymy ze sobą migdały, czekoladę, proszek do pieczenia i kakao.

Jajka ubijamy z cukrem.

Do masy jajecznej dodajemy suche składniki, mieszamy, na koniec dodajemy olej kokosowy.

Wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej formy do pieczenia.

Pieczemy ok 35 minut w temperaturze 170 stopni.

Sernik

Składniki:

10 jajek

350 g cukru

1 kg sera

40 g przesianej mąki pszennej

100 g rozpuszczonego masła

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem.

Żółtka łączymy z serem, dodajemy masło i przesianą mąkę.

Partami dokładamy pianę z białek i delikatnie mieszamy do połączenia wszystkich składników.

Przekładamy do wysmarowanej masłem blaszki i pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 175 stopni.

Beza Pavlova

Składniki:

6 białek

Szczypta soli

300 g cukru pudru

250 g serka mascarpone

500 g śmietanki kremówki

Ulubione owoce do przybrania

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.

W międzyczasie przygotowujemy bezę.

Do białek dodajemy odrobinę soli i ubijamy na tzw. miękki czubek.

Dodajemy po jednej łyżce cukru pudru i ubijamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana będzie gładka i lśniąca.

Wykładamy na papier do pieczenia i formujemy preferowany kształt bezy.

Zmniejszamy temperaturę od 120 stopni i wkładamy bezę do piekarnika na 1 do 1,5 godziny. 

Beza jest gotowa, kiedy swobodnie odchodzi od papieru.

Uchylamy piekarnik i pozostawiamy ją do wystygnięcia.

Mascarpone ubijamy z kremówką, wykładamy na wystudzoną bezę.

Dekorujemy ulubiony owocami (preferowane maliny, borówki, truskawki).

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości