Przepisy kulinarne

Szwed i Przytulski. Przyjaźń, praca i ... focaccia

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Jak zaczęła się ich przyjaźń, współpraca zawodowa i... wspólne gotowanie? W kuchni Dzień Dobry TVN swoje popisowe dania przygotowali Aleksandra Szwed i Marcin Przytulski.

PIZZA i FOCACCIA

Składniki:

2 puszki pomidorów krojonych

świeże drożdże (kostka)

1 kg mąka "OO" do pizzy

1 kg mąka semolina durum

sól morska - 4 łyżki

300 gram tartego sera mozarella

paczka suszonego oregano

oliwa z oliwek

słoiczek czarnych oliwek

20 dag salami pepperoni

suszone pomidory

Przygotowanie:

Do miski sypiemy mąkę i wkruszamy do niej drożdże. Dolewamy partiami wodę i wyrabiamy ciasto aż przestanie przyklejać się do rąk. Teraz ciasto wyrabiamy na stolnicy. Sypiemy na stolnicę sól i wgniatamy ją w ciasto cały czas wyrabiając. Kiedy jest już gładkie, czyli po jakichś 10 minutach, dzielimy ciasto na równe porcje i odstawiamy do wyrośnięcia - co najmniej godzina. Po tym czasie z każdej kulki robimy placek rozciągając na stolnicy, którą posypujemy semoliną. Pizza będzie miała lekko makaronowy smak i piękny kolor. Teraz nakładamy pomidory, następnie mozarellę, salami i oliwki. Następnie posypujemy oregano i do pieca.

ZUPA BUDDYJSKA

Składniki:

cebula 2 kg

brokuł 1 szt

marchewka 2 szt.

ziemniaki 2 szt.

pietruszka korzeń 1 szt.

korzeń selera

jogurt naturalny

1,5 l rosołu (może być kostka rosołowa drobiowa - 3 szt.)

pestki z dyni i słonecznika

natka pietruszki

ocet balsamiczny

masło 1/4 kostki

cukier - 1 łyżka

strączek chilli 2 szt.

Przygotowanie:

Obieramy warzywa i kroimy je na kawałki. Cebulę kroimy w "piórka" i podsmażamy w garnku na oliwie. Posypujemy ją cukrem, żeby zmiękła, oraz dodajemy łyżkę masła. Następnie oprószamy mąką, mieszając, żeby się nie przypaliła. Wlewamy bulion i wrzucamy pozostałe warzywa. Kiedy wszystko będzie miękkie traktujemy całość blenderem. Nalewamy do głębokich talerzy, dodajemy łyżkę jogurtu, wsypujemy prażone, na patelni bez tłuszczu, pestki słonecznika i dyni, dodajemy octu balsamicznego i posypujemy siekaną natką pietruszki. Na koniec kawałeczki chilli - jeśli ktoś lubi.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości