Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną, schabowego, pikantne nugetsy i bajgle. Skorzystajcie z jego przepisów i przekonajcie się, jak smakują Wam proponowane przez Piotra Kucharskiego dania. Co wolicie - sznycla czy schabowego?Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną
Składniki:
4 kotlety z cielęce
sól i pieprz
mąka pszenna
2 jajka
2 łyżki mleka
bułka tarta
klarowane masło do smażenia
cytryna dopodania
Przygotowanie:
Kotlety rozbić, przyprawić solą i pieprzem. Panierować w mące, następnie w roztrzepanych jajkach z mlekiem, a później w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym klarowanym maśle na złoty kolor. Podawać z sałatką ziemniaczaną i cząstkami cytryny.
Sałatka ziemniaczana
Składniki:
800 g małych ziemniaków
1 czerwona cebula
0,5 litra bulionu mięsnego
2-3 łyżki białego octu winnego
3-4 łyżki oleju
2 ogórki kiszone
1 pęczek pietruszki
sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować, tak bby były delikatnie niedogotowane. Następnie, jeszcze ciepłe, obrać z łupin, pokroić w plasterki i przełożyć do miski, by nie ostygły. Cebulę drobno posiekać, dodać do ziemniaków. Bulion podgrzać, wymieszać z octem winnym i olejem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciepłym bulionem zalać ziemniaki, odstawić na około 15 min. Ogórki poszatkować na cienkie plasterki, dodać do ziemniaków. Jeśli konieczne, doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać posiekaną pietruszką. Podawać na ciepło ze sznyclami.
Klarowane masło
Składniki:
2-3 kostki masła
Przygotowanie:
Masło przełożyć do rondelka o grubym dnie i powoli podgrzewać (nie mieszać), aż masło się rozpuści. Na wierzchu zacznie tworzyć się „pianka”, którą należy zebrać delikatnie łyżką i wyrzucić. Masło jeszcze jakiś czas podgrzewać, a następnie delikatnie zlać do np. słoika, zostawiając na dnie zanieczyszczenia.
Składniki:
1 kg schabu z kością
sól i pieprz
3 jajka
3 łyżki mleka
smakowe bułki tarte
klarowane masło do smażenia
Przygotowanie:
Schab przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 90ºC na 3 godziny. Następnie pokroić na kawałki grubości 1 cm. Ponownie przyprawić solą i pieprzem. Zanurzyć w roztrzepanych jajkach z mlekiem, opanierować w smakowych bułkach tartych. Smażyć na rozgrzanym klarowanym maśle. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Pietruszkowa:
2 świeże bułki
1 pęczek pietruszki
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i rozdrobnić. Można użyć świeżej lub przełożyć na blachę do pieczenia i podsuszyć w piekarniku. Suchą można przełożyć do słoika i przechowywać. Świeżą należy zużyć od razu.
Parmezanowa
Składniki:
50 g parmezanu
200 g bułki tartej
Przygotowanie:
Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z bułką tartą. Przełożyć do pojemnika i przechowywać w lodówce.
Składniki:
garstka orzechów włoskich
100 g bułki tartej
2 szczypty suszonego tymianku
Przygotowanie:
Orzechy lekko przyprażyć na patelni, następnie bardzo drobno posiekać. Wymieszać z bułką tartą i tymiankiem.
Pikantne nugetsy
Składniki:
4 filety z piersi kurczaka
sól i pieprz
mąka do panierowania
2 świeże bułki
1 ostra papryczka
2 jajka
1 łyżka mleka
olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Filety przekroić na połowę. Przyprawić solą i pieprzem i ugotować na parze. Bułkę zmiksować z papryczką chilli w malakserze. Ugotowane filety opanierować w mące, następnie w roztrzepanym jajku, następnie w bułce. Smażyć na głębokim oleju, aż bułka się zarumieni. Podawać na bajglach z mieszanką sałat i plasterkiem podsmażonego pomidora.
Bajgle
Składniki:
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 szklanka letniej wody
3 szklanki mąki (około 500 g)
1,5 łyżeczki soli
Woda do gotowania:
2 litry wody
4 łyżki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę, wymieszać i wyrobić. Jeśli ciasto będzie mokre, należy podsypać odrobiną mąki. Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i uformować z nich podłużne wałki o średnicy około 1,5 cm. Odcinać 10 cm kawałki, owijać wokół palców i zrolować w miejscu łączenia ciasta. Odstawić na około 20 minut do wyrośniecia. Wodę zagotować w dużym płaskim garnku. Zmniejszyć temperaturę, by się woda nie gotowała. Dodać cukier i sodę. Wkładać bajgle do wody po kilka sztuk i gotować około 2 minuty. Wyjąc łyżka cedzakową. Posypać nasionami i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220ºC.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"