Szisz kebab ze świeżą miętą i natką pietruszki, czyli idealny obiad na wakacje w podróży

Szymon Czerwiński w kuchni Dzień Dobry TVN
Szymon Czerwiński w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
Wakacyjne wyjazdy to czas, w którym przygotowanie własnych posiłków może być problematyczne. Z rozwiązaniem przychodzi Szymon Czerwiński, który w kuchni Dzień Dobry TVN pokazał, jak przygotować szybkie, wakacyjne posiłki w podróży. Sprawdź, jak zrobić szisz kebab ze świeżą miętą i natką pietruszki z jego przepisu. 

Szisz kebab ze świeżą miętą i natką pietruszki - przepis krok po kroku

Składniki na mięso:

  • 250 g mielonej wołowiny
    • 1/2 cebula lub 1 szalotka w kostkę drobną
      • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez pasę
        • 3 gałązki świeżej pietruszki
          • 3 gałązki mięty
            • 1/4 łyżeczki kminku
              • 1/4 łyżeczki płatków chili
                • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
                  • 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
                    • 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
                      • sól
                        • pieprz
                          • oliwa z oliwek

                            Składniki na sałatkę:

                            • zielony ogórek
                              • 200 ml octu winnego
                                • łyżka cukru
                                  • łyżeczka Tabasco
                                    • łyżka papryki słodkiej wędzonej
                                      • szczypta soli i pieprzu

                                        Dodatki:

                                        • 5 chlebków Pita
                                          • 100 ml jogurt grecki
                                            • pęczek kolendry

                                              Sposób przygotowania szisz kebabu

                                              1. Do dużej miski wkładamy mięso razem z poszatkowaną szalotką i pozostałymi składnikami. Następnie wyrabiamy mięso, aż będzie miało jednolitą konsystencję.
                                                1. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez 15 minut, w ten sposób nie będą się paliły podczas smażenia. Na każdy z patyków nakładamy jedną kulkę mięsa i rozpłaszczamy na 3/4 długości patyka, z technicznego punktu widzenia formując walec na patyku
                                                  1. Każdą Kofty nacieramy oliwą i smażymy, aż będą gotowe.
                                                    1. Ogórki myjemy, a następnie kroimy w cienkie plastry za pomocą szatkownicy lub ostrego noża. Przekładamy do miski i zalewamy octem z cukrem, tabasco i papryką wędzoną. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny, aby się przegryzło.

                                                      Zobacz także:

                                                      Autor: Teofila Siewko

                                                      Źródło: Szymon Czerwiński

                                                      Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości