Przepisy kulinarne

Szarlotka Andrzeja Polana

Przepisy kulinarne

Sezon na jabłka w pełni, dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni Andrzej Polan przygotował smakowite desery z tym właśnie owocem. Mieliśmy więc okazję skosztować szarlotkę, omlet z jabłkami do góry nogami oraz kruszonkę z jabłkami. Palce lizać!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Najszybsza szarlotka

Składniki:

2 kg jabłka

2 szkl. kaszy manny

2 szkl. mąki orkiszowej

1 szkl. cukier

cukier wanilinowy

proszek do pieczenia

cynamon

200 g rodzynek

200 g masła

Przygotowanie:

Formę do pieczenia posmarować masłem. Jabłka zetrzeć na tarce, kaszę połączyć z mąką, cukrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Podzielić na dwie części. Jedną część wysypać do blaszki. Wyłożyć jabłka wymieszane z cynamonem i rodzynkami, i wierzch posypać drugą częścią, nazwijmy to, ciasta suchego. Całość przykryć plastrami schłodzonego masła i wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika.

Omlet z jabłkami do góry nogami

Składniki:

4 jabłka

50 g masła

100 g cukru

przyprawa do piernika

4 jajka

2 łyżki mąki

cukier wanilinowy

szczypta soli

Przygotowanie:

Jabłka pokroić w cienkie kawałki. Cukier skarmelizować na patelni i dodać masło. Na to wyłożyć jabłka i oprószyć przyprawą do piernika. Białka ubić na sztywno z solą, kiedy będą sztywne, dodać żółtka, cukier wanilinowy i dalej ubijać. Do masy dodać mąkę, wymieszać delikatnie i wylać na patelnię z jabłkami. Chwilę smażyć i kiedy ciasto się zetnie, przełożyć na drugą stronę, smażyć i podawać.

Kruszonka z jabłkami

Składniki:

50 g masła

60 g mąki

60 g cukru

1 kg jabłek

2 łyżki miodu

sok z cytryny

cukier wanilinowy

tymianek cytrynowy

cukier puder

jogurt gęsty, naturalny

Przygotowanie:

Z masła, cukru, mąki i cukru wanilinowego przygotować kruszonkę. Jabłka obrać, połowę przesmażyć na miodzie, dodać tymianek i sok z cytryny. Pozostałe pokroić w kostkę. Na arkuszu pergaminowym umieszczonym w blaszce wyłożyć przesmażone jabłka, następnie jabłka pokrojone i wszystko zasypać kruszonką. Piec ok. 20 min. w 170 st. C. Podawać posypane cukrem pudrem i z łyżką jogurtu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości