Materiał promocyjny

Sylwestrowe przekąski z użyciem boczku na słodko i na słono. Poznaj sprawdzone przepisy

Słodko-słone przekąski z boczkiem
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szukasz pomysłu na oryginalne sylwestrowe przekąski na bazie mięsa? W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem proponujemy takie z dodatkiem boczku – na słono i na słodko. Jak zrobić polędwiczkę wieprzową z chrupiącym boczkiem i winogronami, małe ziemniaczane placki z boczkiem smażonym i pesto selerowym i grillowany na patelni placek z karmelizowaną cebulą, boczkiem, dwoma serami i kaki? Sprawdź te przepisy.

Polędwiczka wieprzowa z chrupiącym boczkiem Morliny i winogronami - przepis

Składniki:

  • 3 szt polędwiczka wieprzowa
    • 150 g boczek plastry Morliny
      • 600 g winogrona mołdawskie
        • Natka pietruszki
          • Sól, pieprz czarny, cukier do smaku
            • Świeży tymanek
              • Goździki
                • Ziele angielskie
                  • Olej rzepakowy do smażenia

                    Sposób przygotowania:

                    1. Naszą zabawę w kuchni rozpoczynamy od przygotowania szybkiej słodko-słonej marynaty do mięsa, w tym celu do litra wody dodajemy po 2 łyżki cukru i soli oraz tymianek, zgniecione goździki i ziele angielskie. Odstawiamy na minimum 30 min do lodówki.
                      1. Po tym czasie mięso, które zapewniam przeszło już smakiem przypraw i aromatem smażymy na patelni na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym po 4 minuty z każdej strony na złoty kolor.
                        1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 stopni, na papierze pergaminowym wykładamy plasterki boczku, kiście winogron. Wstawiamy wszystko do piekarnika i pieczemy do momentu aż boczek będzie chrupiący i pięknie pofalowany.
                          1. Kiedy tylko tak się stanie, do tłuszczu ze smażenia polędwiczek dodajemy niedużą ilość bulionu dowolnego lub wody, jeżeli pojawi się sos z pieczenia boczku i winogron dodajemy go na patelnię i na koniec dodajemy zimne masło, emulgujemy.
                            1. Polędwiczki podajemy na dużym półmisku lub na patelni na której się smażyły, polewamy sosem, wykładamy chrupiący pyszny boczek i winogrona.
                              1. Wszystko posypujemy świeżo mielonym pieprzem i dekorujemy natką pietruszki.

                                Małe ziemniaczane placki z boczkiem Morliny smażonym i pesto selerowym - przepis

                                Składniki:

                                • 4 duże ziemniaki
                                  • 1 pęczek szczypiorek
                                    • 2 białka
                                      • 3-4 łyżki mąka ryżowa
                                        • 2 op. Boczek plastry Morliny
                                          • Olej rzepakowy do smażenia
                                            • 6 szt jajko
                                              1. Ziemniaki dokładnie myjemy, na szatkownicy kroimy w bardzo cienkie plastry, następnie w cienkie zapałki.
                                                1. Do ziemniaków dodajemy białka, posiekany szczypiorek i mąkę ryżową dla konsystencji. Dokładnie mieszamy i smażymy małe placuszki na oleju rzepakowym, ważne aby były mocno złote po usmażeniu i chrupiące.
                                                  1. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i przykrywamy folią aluminiową.
                                                    1. Jajka wrzucamy do garnuszka z gotującą się wodą i gotujemy równe 6 minut, następnie wyjmujemy z wody i wrzucamy do zimnej, w ten sposób zatrzymujemy proces gotowania jajka.
                                                      • 1 seler naciowy
                                                        • 3 op boczek plastry Morliny
                                                          • Natka pietruszki
                                                            • 100 g Orzechy laskowe prażone
                                                              • Olej rzepakowy
                                                                • 100 g ser tarty bursztyn
                                                                  • Sól, pieprz czarny do smaku
                                                                    1. Gałązki selera naciowego kroimy w bardzo drobną kostkę, dzięki czemu nie będziemy musieli obierać twardych włókien. Wszystkie listki ze środka selera odkładamy do dekoracji.
                                                                      1. Pokrojony seler, orzechy, olej rzepakowy ale dodawany stopniowo oraz ser i natkę pietruszki miksujemy blenderem na zielony pachnący sos. Konsystencja powinna przypominać konsystencję gęstej śmietany.
                                                                        1. Doprawiamy pieprzem i solą.
                                                                          1. Boczek wysmażamy na patelni na chrupiąco na oleju. na talerzu wykładamy porcję pesto selerowego, placek chrupiący, jajko 6 minutowe i plasterki chrupiącego boczku.
                                                                            1. Dekorujemy listkami selera.

                                                                              Grillowany na patelni placek z karmelizowaną cebulą, boczkiem Morliny, dwoma serami i kaki - przepis

                                                                              Składniki:

                                                                              • 500g mąka
                                                                                • 150ml mleko
                                                                                  • 50g drożdże
                                                                                    • 75ml woda
                                                                                      • 75ml olej
                                                                                        • Sól, pieprz czarny
                                                                                          • 200g boczek Morliny
                                                                                            • cukier
                                                                                              1. Boczek wysmażamy na całym oleju na złoty kolor, odstawiamy a tłuszcz zlewamy do miski.
                                                                                                1. Drożdże rozpuszczamy w pogrzanym mleku, dodajemy 1 łyżkę cukru, 2-3 łyżki mąki i przygotowujemy rozczyn, który odstawiamy do wyrośnięcia.
                                                                                                  1. Podrośnięty rozczyn łączymy z pozostałymi składnikami, wraz z olejem pachnącym smażonym boczkiem. Wszystko wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
                                                                                                    1. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i smażymy na patelni grillowej, ważne aby była porządnie posmarowana olejem. Smażymy z jednej i drugiej strony.
                                                                                                      • 4 szt cebula
                                                                                                        • 400 g mascarpone
                                                                                                          • 200 g lazur
                                                                                                            • 6 szt owoce kaki
                                                                                                              • Natka pietruszki
                                                                                                                • Cebulę kroimy w plastry i smażymy na patelni z dodatkiem soli oraz cukru. Wysmażamy mocno żeby była lekko złota w kolorze, na koniec dodajemy owoce kaki.
                                                                                                                  • Na upieczony placek wykładamy jako pierwszy ser mascarpone, następnie cebulę, chrupiący boczek, ser pleśniowy.
                                                                                                                    • Wszystko wstawiamy na moment do piekarnika i na koniec posypujemy natką pietruszki.

                                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                                      Źródło: Andrzej Polan, Szymon Czerwiński

                                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                                                                                                      Materiał promocyjny
                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                      Pozostałe wiadomości