Polędwiczka wieprzowa z chrupiącym boczkiem Morliny i winogronami - przepis
Składniki:
- 3 szt polędwiczka wieprzowa
- 150 g boczek plastry Morliny
- 600 g winogrona mołdawskie
- Natka pietruszki
- Sól, pieprz czarny, cukier do smaku
- Świeży tymanek
- Goździki
- Ziele angielskie
- Olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
- Naszą zabawę w kuchni rozpoczynamy od przygotowania szybkiej słodko-słonej marynaty do mięsa, w tym celu do litra wody dodajemy po 2 łyżki cukru i soli oraz tymianek, zgniecione goździki i ziele angielskie. Odstawiamy na minimum 30 min do lodówki.
- Po tym czasie mięso, które zapewniam przeszło już smakiem przypraw i aromatem smażymy na patelni na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym po 4 minuty z każdej strony na złoty kolor.
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 stopni, na papierze pergaminowym wykładamy plasterki boczku, kiście winogron. Wstawiamy wszystko do piekarnika i pieczemy do momentu aż boczek będzie chrupiący i pięknie pofalowany.
- Kiedy tylko tak się stanie, do tłuszczu ze smażenia polędwiczek dodajemy niedużą ilość bulionu dowolnego lub wody, jeżeli pojawi się sos z pieczenia boczku i winogron dodajemy go na patelnię i na koniec dodajemy zimne masło, emulgujemy.
- Polędwiczki podajemy na dużym półmisku lub na patelni na której się smażyły, polewamy sosem, wykładamy chrupiący pyszny boczek i winogrona.
- Wszystko posypujemy świeżo mielonym pieprzem i dekorujemy natką pietruszki.
Małe ziemniaczane placki z boczkiem Morliny smażonym i pesto selerowym - przepis
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 1 pęczek szczypiorek
- 2 białka
- 3-4 łyżki mąka ryżowa
- 2 op. Boczek plastry Morliny
- Olej rzepakowy do smażenia
- 6 szt jajko
- Ziemniaki dokładnie myjemy, na szatkownicy kroimy w bardzo cienkie plastry, następnie w cienkie zapałki.
- Do ziemniaków dodajemy białka, posiekany szczypiorek i mąkę ryżową dla konsystencji. Dokładnie mieszamy i smażymy małe placuszki na oleju rzepakowym, ważne aby były mocno złote po usmażeniu i chrupiące.
- Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i przykrywamy folią aluminiową.
- Jajka wrzucamy do garnuszka z gotującą się wodą i gotujemy równe 6 minut, następnie wyjmujemy z wody i wrzucamy do zimnej, w ten sposób zatrzymujemy proces gotowania jajka.
- 1 seler naciowy
- 3 op boczek plastry Morliny
- Natka pietruszki
- 100 g Orzechy laskowe prażone
- Olej rzepakowy
- 100 g ser tarty bursztyn
- Sól, pieprz czarny do smaku
- Gałązki selera naciowego kroimy w bardzo drobną kostkę, dzięki czemu nie będziemy musieli obierać twardych włókien. Wszystkie listki ze środka selera odkładamy do dekoracji.
- Pokrojony seler, orzechy, olej rzepakowy ale dodawany stopniowo oraz ser i natkę pietruszki miksujemy blenderem na zielony pachnący sos. Konsystencja powinna przypominać konsystencję gęstej śmietany.
- Doprawiamy pieprzem i solą.
- Boczek wysmażamy na patelni na chrupiąco na oleju. na talerzu wykładamy porcję pesto selerowego, placek chrupiący, jajko 6 minutowe i plasterki chrupiącego boczku.
- Dekorujemy listkami selera.
Grillowany na patelni placek z karmelizowaną cebulą, boczkiem Morliny, dwoma serami i kaki - przepis
Składniki:
- 500g mąka
- 150ml mleko
- 50g drożdże
- 75ml woda
- 75ml olej
- Sól, pieprz czarny
- 200g boczek Morliny
- cukier
- Boczek wysmażamy na całym oleju na złoty kolor, odstawiamy a tłuszcz zlewamy do miski.
- Drożdże rozpuszczamy w pogrzanym mleku, dodajemy 1 łyżkę cukru, 2-3 łyżki mąki i przygotowujemy rozczyn, który odstawiamy do wyrośnięcia.
- Podrośnięty rozczyn łączymy z pozostałymi składnikami, wraz z olejem pachnącym smażonym boczkiem. Wszystko wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i smażymy na patelni grillowej, ważne aby była porządnie posmarowana olejem. Smażymy z jednej i drugiej strony.
- 4 szt cebula
- 400 g mascarpone
- 200 g lazur
- 6 szt owoce kaki
- Natka pietruszki
- Cebulę kroimy w plastry i smażymy na patelni z dodatkiem soli oraz cukru. Wysmażamy mocno żeby była lekko złota w kolorze, na koniec dodajemy owoce kaki.
- Na upieczony placek wykładamy jako pierwszy ser mascarpone, następnie cebulę, chrupiący boczek, ser pleśniowy.
- Wszystko wstawiamy na moment do piekarnika i na koniec posypujemy natką pietruszki.
Zobacz także:
- Szukasz przyprawy, która podbije smak twoich potraw? Postaw na… boczek!
- Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem – jak ją przyrządzić?
- Smażone groszki z boczkiem i cebulą - pomysł na jednogarnkowe danie z przepisu Cristiny Catese
Źródło: Andrzej Polan, Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: