Diana Volokhova, finalistka Masterchefa, przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN: owocową choinkę, smażone tortille, serowe kulki, adżikę, śledzia na buraczanym pesto oraz pasztet z czerwonej fasoli. Czy to właśnie są typowe przekąski serwowane podczas armeńskiego sylwestra?Pasztet z czerwonej fasoli
Składniki:
2 łyżki orzechów włoskich
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
0,5 szklanki czerwonej fasoli
0,5cebuli
ciemny chleb
sól i pieprz
kolendra
Przygotowanie:
Fasolę moczymy przez noc. Następnie odcedzamy ją i gotujemy do miękkości. Żeby skrócić czas przygotowania potrawy możemy kupić fasolę w puszce. Wtedy potrzebna nam będzie 1 puszka. Pokrojoną cebulę smażymy na złocisty kolor. Orzechy włoskie podsmażamy na suchej patelni. Do bendera wrzucamy fasolę, cebulę, orzechy, pokrojoną kolendrę, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Wszystko miksujemy do uzyskania konsystencji pasty. Podajemy z chlebem albo tortillą. Fajnie opiec chleb, wtedy będzie chrupiący.
Adżika
Składniki:
1,5 kg czerwonej papryki
1,5 główki czosnku
250 g koncentratu pomidorowego
120 g pszennej mąki
50 g oleju słonecznikowego
50 gram octu
2-3 łyżki cukru
pęczek pietruszki
Przygotowanie
Wszystko co nadaje się do zmielenia przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy, aż potrawa zgęstnieje. Nie doprowadzać do wrzenia. Wiem, że to trudne, ale nie jedzcie jej od razu, tylko poczekajcie do wystygnięcia
Śledź na buraczanym pesto
Składniki:
70-100 g orzechów włoskich
50 g tartego parmezanu
4 kromki ciemnego chleba
3-4 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 marynowane filety śledziowe
1 średni czerwony burak
1 łyżeczka cukru
1 cytryna
0,5 pęczka pietruszki
0,5 pęczka kopru
sól, pieprz
Przygotowanie:
Buraka gotujemy, oczyszczamy, kroimy i wkładamy do blendera. Dodajemy tam także orzechy, wyciśnięty albo pokrojony czosnek i posiekane zioła. Wszystko razem blendujemy. Dodajemy sok z połowy cytryny, cukier, sól, pieprz i parmezan. Wszystko mieszamy.Powoli mieszając do przygotowanej masy stopniowo dodajemy oliwę. W ten sposób pesto mamy gotowe. Każdą kromkę chleba kroimy na 4 kawałki. Na patelni wysuszamy chleb. Musi być chrupiący. Na chleb wykładamy porządną łyżkę pesto. Na nie kładziemy kawałek fileta śledziowego, a na to ćwiartkę cytrynowego plasterka.
Serowe kulki
Składniki:
150g sera (bryndza albo feta)
100 g twarogu
50g orzechów laskowych
3 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
sezam, papryka słodka, koperek
Przygotowanie:
Można użyć kilka rodzajów sera. Ucieramy ser na tarce i dodajemy majonez, przyprawiamy czosnkiem i przyprawami do smaku. Moczymy ręce w zimnej wodzie. Mieszamy ser z twarogiem i formujemy kulki wkładając do środka orzech laskowy. Obtaczamy kulki w koperku, sezamie albo papryce
Smażone tortille
Składniki:
15 plasterków szynki
15 plasterków żółtego sera
6-8szt tortilli
4-6szt jajek
2 pomidory
pęczek kolendry lub estragonu
masło do smażenia
sol i pieprz
Przygotowanie:
Gotujemy jajko na twardo. Do tortilli wkładamy jajko pokrojone na 4 części, szynkę, ser, estragon, pokrojony w plastry pomidor, rolujemy tortille, smażymy na rozgrzanej patelni z masłem ze wszystkich stron. Kroimy na 4 części i podajemy.
Owocowa choinka
Składniki:
1 jabłko
1 duża marchew
100g truskawek
100g białych winogron
100g czarnych winogron
2 kiwi
1 mango
wykałaczki
Przygotowanie:
Odcinamy dół od jabłka, żeby równo stało na stole, u góry jabłka robimy w środku dziurkę, a następnie wsadzamy do niej marchew, grubą stroną w dol. Wbijamy wykałaczki w jabłko i marchew, na kształt gałęzi choinki. Na wykałaczki nabijamy owoce w różnej kolejności. Z manago wycinamy jeden plaster, z którego powstanie nam gwiazda na czubek drzewka.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"