Przepisy kulinarne

Sylwestrowa domówka

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Sylwestrowa domówka

W naszej kuchni dowiedzieliśmy się jak odpowiednio przygotować noworoczną imprezę.

Pikantne ciasto długie jak parapet

Składniki:

Ciasto francuskie 1op

Szynka wp 200g

Szpinak 120g

Ser parmezan 50g

Pieczarki 200g

Ser lazur 125g

Pomidory suszone 60g

Jajka 2szt

Czosnek 2 ząbki

Gałka muszkatołowa, pieprz biały, sól,

Sól morska gruboziarnista

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie po rozmrożeniu rozwałkowujemy, dzielimy na pół. Jedną część kroimy w paski około 5 cm, pozostałe odstawiamy na bok. Na oliwie przesmażamy cebulkę, czosnek, dodajemy pieczarki. Następnie szpinak. Chwilę smażymy, dodajemy przyprawy i lekko studzimy. Na koniec dodajemy pokrojoną szynkę i pomidorki suszone. Aha i jeszcze lazur i parmezan. Powstałym farszem smarujemy drugą połowę ciasta i zwijamy jak makowiec. Po zwinięciu kroimy w plastry. Powstaną nam niezłe ślimaczki. Na paskach ciasta posmarowanego jajkiem, układamy jeden obok drugiego ślimaki, smarujemy jeszcze jajkiem roztrzepanym, posypujemy solą morską i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Sałatka z tuńczykiem inaczej

Składniki:

Makaron penne giganti 1op

Tuńczyk w zalewie 350g

Bakłażan grillowany 150g

Papryka grillowana 100g

Cukina grillowania 100g

Cebula czerwona 1szt

Świeża bazylia, natka pietruszki

Rudola,

Ocet balsamiczny,

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy aldente. Wszystkie pozostałe składniki kroimy w bardzo drobną kostkę, prawie jak na tatara. Dodajemy tuńczyka, zioła i doprawiamy odważnie czarnym pieprzem oraz solą. Napełniamy krajanką rurki makaronowe i mamy sałatkę z makaronem. Inną. Podajemy na listkach rukoli, polane vinigrette. Octem balsamicznym. Obok jeszcze proponuje chrupiące tosty.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości