Syliwa Gliwa dusi! Co się jej upiekło...

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Sylwia Gliwa i Andrzej Polan

W kuchni Dzień Dobry Dzień TVN Sylwia Gliwa stanęła na wysokości zadania i "udusiła" żeberka, upiekła ziemniaczki, a grzanki przyrumieniła. Towarzyszył jej Andrzej Polan.

Patelnia pełna ziemniaków

Składniki:

1 kg ziemniaków

8 jajek

50ml oleju z pomidorami i czosnkiem

100ml olej

1 cebula

200g oscypków

koperek, natka pietruszki

Kminek mielony, pieprz czarny, sól,

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo cienkie plastry najlepiej na tarce. Na patelni rozgrzewamy olej, cebulę pokrojoną oraz kminek, po chwili dodajemy pokrojone ziemniaki, olej z pomidorami i czosnkiem. Dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Oscypka ścieramy na tarce. Kiedy ziemniaki będą podduszone, przekładamy je na durszlak, i czekamy aż odcieknie nadmiar tłuszczu. W dużej misce łączymy jajka, natką, koperkiem, solą pieprzem oraz serem . Wszystko razem dokładnie mieszamy i dodajemy nasze podduszone ziemniaki. Powstałą masę wylewamy na patelnię, przykrywamy i smażymy na małym ogniu. Kiedy jajka zaczną się ścinać patelnię umieszczamy w piekarniku i tam zapiekamy do całkowitego ścięcia się masy.

Grzanki z oscypkiem i borowikami

Składniki:

10 kromek pieczywa żytniego

1 cebula

1 bakłażan

4 pomidory

Olej z bazylią,

1 łyżka masła

2 oscypki

Natka pietruszki,

Przygotowanie:

Kroimy bakłażana, cebulę w piórka, przesmażamy bakłażana wcześniej posypanego solą i osuszonego z kropli goryczy, przesmażamy go na złoty kolor. Wykładamy na patelnię cebulę z dodatkiem niedużej ilości masła. Do tego dodajemy bakłażana i pomidory pokrojone w kostkę oraz bazylię.Doprawiamy solą oraz pieprzem. Kromki pieczywa żytniego smarujemy dokładnie olejem z bazylią i wstawiamy do piekarnika, zapiekamy na chrupiąco. Na podpieczone kromki wykładamy bakłażany z pomidorami, posypujemy natką pietruszki i układamy plastry oscypka. Ponownie wstawiamy do piekarnika na czas ,aby ser się rozpuścił.

Duszone żeberka z kolorowymi kapustami

Składniki:

1.5kg żeberek wieprzowych

1kg cebuli

Kminek, pieprz czarny, sól,

Olej z czosnkiem,

4 liście kapusty włoskiej

4 liście kapusty czerwonej

Szpinak baby

1 cytryny

Przygotowanie:

Żeberka dzielimy na porcje, dokładnie sprawiamy pieprzem, solą oraz kminkiem. Obsmażamy na oleju z czosnkiem, dodajemy cebulę. Chwilę smażymy razem i podlewamy wodą. Dusimy do miękkości. Kapustę włoską i czerwoną szatkujemy. Na oleju z czosnkiem przesmażamy w pierwszej kolejności kapustę czerwoną, po chwili skrapiamy ją sokiem z cytryny, dodajemy kapustę włoską. Kiedy kapusty będą miękkie ale chrupiące dodajemy liście szpinaku., mieszamy wszystko i doprawiamy solą oraz pieprzem. Żeberka podajemy z kapustami smażonymi

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN