Przepisy kulinarne

Przepis na switchel. Naturalna moc energetyku

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Obradovic/Getty Images

Switchel to naturalny energetyk znany od setek lat. Nazywany jest eliksirem młodości, gdyż kryje w sobie wiele wartości prozdrowotnych. Pobudza lepiej niż kawa, reguluje metabolizm oraz wspomaga działanie organów wewnętrznych. Jaki jest przepis na switchel? Kiedy i jak pić naturalny energetyk?

Switchel to naturalny energetyk pochodzący z Karaibów. Znany był już w XVII wieku. Początkowo napój popularny był wśród rolników, którzy do pracy potrzebowali czegoś więcej niż woda, jedynie gasząca pragnienie. Switchel, nazywany też imbirem wodnym, kryje w sobie wiele wartości prozdrowotnych. Wspomaga działanie organów wewnętrznych, poprawia metabolizm, rozgrzewa. Napój zyskał popularność dzięki gwiazdom Hollywood, które jednogłośnie okrzyknęły go eliksirem piękna.

Switchel – historia naturalnego energetyku

Switchel, zwany również switchy lub swizzle, to tzw. napój sianokosów. Został wymyślony na Karaibach w XVII wieku. Początkowo był tradycyjnym napojem robotników. Energetyk cieszył się szybko rosnącą popularnością wśród pozostałych kolonii amerykańskich, gdzie nazywany był wodą imbirową. W XIX wieku stał się ulubionym napojem rolników, którzy pili go podczas żniw, stąd też powstała nazwa napoju – switchel. Jego zadaniem, oprócz skutecznego gaszenia pragnienia, miało być dodanie energii i nawodnienia elektrolitami, które rolnicy tracili podczas ciężkiej pracy w polu. Dodany do mikstury imbir rozgrzewał żołądek, dzięki czemu skutecznie gasił pragnienie na długi czas, nie powodując skurczów, co zdarzało się podczas picia zimnej wody. W latach 60. XX wieku popularność energetyku zaczęła wychodzić poza środowisko farmerów pracujących przy zbiorach siana. Nazywany również napojem bogów zaczął cieszyć się również popularnością wśród mężów stanu, którzy raczyli się nim podczas posiedzeń Kongresu Stanów Zjednoczonych. Switchel miał być ukłonem w stronę kolonialnych czasów Ameryki. W pierwotnej wersji skład mikstury nieco różnił się od tej znanej dzisiaj. Wg autentycznego przepisu pochodzącego z XVII wieku to mocny napój składający się z: wody, octu, imbiru, melasy i rumu. Podawany był w wielkiej misie, którą stawiano na środku sali posiedzeń senatu, z której napój czerpano szklankami. Aby nie tracił swoich właściwości, napój przechowywano w kamiennych dzbankach. Z czasem dodano do niego cytrynę, a latem kostki lodu.

Przepis na switchel

Przepis na switchel jest bardzo prosty. Gotowy energetyk może być przechowywany w lodówce do dwóch tygodni. Najlepiej smakuje lekko schłodzony.

Składniki na 1 litr:

  • 4 szklanki letniej wody,
  • 3 łyżki octu jabłkowego,
  • 4 łyżeczki syropu klonowego lub naturalnego miodu (ważne, by produkt był w 100% naturalny i pozbawiony sztucznych dodatków, szczególnie syropu glukozowego),
  • sok z całej cytryny,
  • 1,5 łyżeczki startego świeżego imbiru.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki połącz ze sobą w dużym słoju (lub innym zakręcanym naczyniu) i bardzo dobrze wymieszaj. Napój przed wypiciem odstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Energetyk powinien być przechowywany zamknięty, dlatego doskonale sprawdzi się słoik.

Switchel i jego wartości odżywcze

Switchel ze względu na swój naturalny skład jest najzdrowszym i najlepiej działającym napojem w klasie energetyków. Orzeźwia, wspomaga metabolizm i jest źródłem witamin (A, B2, B6, B12, C) i składników odżywczych (magnezu, potasu, wapnia, fosforu, żelaza, chloru). Wspomaga odporność organizmu, dlatego szczególnie polecany jest w okresie jesienno-zimowym. Dodatkowo usprawnia pracę żołądka i reguluje perystaltykę jelit. Kombinacja wartościowych składników sprawia, iż switchel działa zbawiennie na cały organizm:

  • pomaga obniżyć poziom cukru we krwi,
  • uszczelnia naczynia krwionośne,
  • łagodzi dolegliwości trawienne,
  • działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i antywirusowo,
  • dostarcza elektrolity i reguluje gospodarkę wodną,
  • oczyszcza organizm z toksyn i przyspiesza ich wydalanie,
  • wspomaga wchłanianie witamin i minerałów z innych potraw i napojów,
  • poprawia samopoczucie,
  • redukuje bóle migrenowe,
  • pobudza, działając lepiej niż kawa,
  • wspomaga odchudzanie,
  • odkwasza organizm,
  • zapobiega powstawaniu stanów zapalnych, w tym trądziku.

Swoje prozdrowotne działanie switchel zawdzięcza składnikom o działaniu naturalnych antybiotyków, czyli miodu, imbiru i cytryny. Wartościową rolę odgrywa również ocet jabłkowy – bogate źródło witamin i mikroelementów. Przez zwolenników zdrowego żywienia switchel uznawany jest za superfoods, napój, który powinien zastąpić przemysłowe, dosładzane soki, a nawet kawę. To również doskonała alternatywa dla ciepłej wody z cytryną, po którą sięga bardzo wiele osób. Switchel pod względem wartości odżywczych ma o wiele więcej do zaoferowania.

Zobacz też:

Zobacz wideo: Cukiernicy w Hiszpanii pobili rekord. Przygotowali 50-metrowy nugat!

Autor: Adrian Adamczyk

Pozostałe wiadomości