Co zrobić ze świeżego kokosa? Wielu ma wątpliwości, tymczasem orzech kokosowy stanowi świetną bazę dla wielu potraw i deserów. Można z niego przygotować pyszne kokosanki, desery kokosowe, mleko, koktajle, a nawet drinki. Które przepisy są najlepsze, a przede wszystkim jak otworzyć świeży kokos?
Nie należy zapominać, że świeży kokos, poza niewątpliwymi walorami smakowymi, ma również cenne właściwości odżywcze. Zawiera potas, magnez, wapń, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Woda kokosowa natomiast jest znakomitym napojem izotonicznym dla osób aktywnych fizycznie. Warto dodać, że najlepsze pod względem zdrowotnym są kokosy młode.
Świeży kokos – właściwości
Woda ze świeżego kokosa to jeden z najlepszych napojów nawadniających. Jest odpowiedni nie tylko dla aktywnych fizycznie, ale także dla tych, którzy zmagają się z uciążliwymi upałami. Porcja kokosa dostarcza sporą dawkę magnezu, potasu, wapnia, fosforu, żelaza, cynku, miedzi, manganu i selenu. Świeży kokos zawiera również witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B5, B6 oraz witaminę C. Miąższ ze świeżych kokosów pełen jest także błonnika i cennego tłuszczu. Orzech kokosowy wpływa pozytywnie na układ nerwowy, zapobiega napięciom, zwalcza stres. Ponadto, dzięki licznym antyoksydantom, które niszczą wolne rodniki, spowalnia procesy starzenia się organizmu. Błonnik i bioaktywne enzymy zawarte w świeżym kokosie poprawiają perystaltykę jelit i przyspieszają trawienie.
Zanim przejdzie się do przyrządzania potraw na bazie orzecha kokosowego, należy odpowiedzieć sobie na pytanie, jak jeśćświeży kokos. Już samo otwarcie orzecha może sprawić sporo problemów. Najłatwiej jest dostać się do młodych egzemplarzy. Wystarczy jedynie postawić orzech pionowo na twardej powierzchni, np. na desce do krojenia, a następnie odciąć wierzchnią warstwę kokosa. Po usunięciu góry świeżego kokosa należy przelać umieszczoną w nim wodę kokosową do osobnego naczynia. Pozostałą część orzecha trzeba rozłupać na pół za pomocą tępej krawędzi noża. Po rozłupaniu należy oddzielić miąższ od skorupy, a następnie pokroić go na cienkie paski, które okażą się świetne jako dodatek do muesli lub samodzielna przekąska. Kokos można także otworzyć za pomocą korkociągu. Aby od razu wypić wodę kokosową, do wykonanego korkociągiem otworu wystarczy włożyć słomkę.
Mleko kokosowe ze świeżego kokosa
Mleko kokosowe ze świeżego kokosa to świetny zamiennik mleka krowiego. Napój ten ma ponadto, jak pozostałe części orzecha kokosowego, bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Nie dość, że mleko kokosowe nie zawiera cholesterolu, to pomaga normalizować jego stężenie we krwi. Poza tym mleko kokosowe zmniejsza stany zapalne w organizmie, redukuje wrzody żołądka, wspomaga walkę z infekcjami bakteryjnymi czy wirusowymi. Mleko kokosowe można kupić w niemal każdym supermarkecie, zazwyczaj na dziale z kuchnią orientalną. Niestety duża część tego typu napojów jest silnie przetworzona i zawiera niekorzystne dla zdrowia dodatki, jak stabilizatory, emulgatory czy kwas cytrynowy. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest zrobienie mleka kokosowego ze świeżego kokosa samodzielnie w domu – z miąższu kokosa lub z wiórków kokosowych.
Co można zrobić ze świeżego kokosa – przepisy
Świeży kokos to bardzo dobra baza dla wielu potraw, także deserów. Oto dwa przepisy z wykorzystaniem kokosa na słodko.