Przepisy kulinarne

Święta u Żory i Anny

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Kościół prawosławny - drugi po względem liczebności w Polsce. 6 stycznia obchodzona jest Wigilia Świąt Bożego Narodzenia według kalendarza juliańskiego. Jak wyglądają przygotowania do tego wielkiego święta zapytaliśmy Żorę Koroliowa i jego piękną żonę Annę. Czy ich córeczka Sonia dostała już prezenty?

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Kaczka pieczona z miodem, faszerowana jabłkami

Składniki:

Kaczka cała

5 jabłek zielonych

Miód

Oliwa z oliwek

Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kaczkę czyścimy, solimy i pieprzymy. Jabłka kroimy w duże cząstki, wkładamy do kaczki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku. Kiedy jest już przypieczona, smarujemy wierz miodem.

Ziemniaki pieczone z rozmarynem

Składniki:

Kilka dużych ziemniaków

Masło

Świeży rozmaryn.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki kroimy w cząstki, zapiekamy w piekarniku. Kiedy są rumiane roztapiamy na nich mało i posypujemy rozmarynem.

Bliny z czerwonym kawiorem

Składniki:

Mleko

Jajka

Cukier

Mąka

Cukier waniliowy

Olej

Masło czerwony kawior

Sposób przygotowania:

Składniki łączymy jak na naleśniki i smażymy na złoto na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy z kawiorem.

Uzwar

Składniki:

Suszone owoce

Cukier

Miód

Sposób przygotowania:

Z owoców gotujemy kompot, dosładzamy miodem lub cukrem.

Babeczki gruszkowe z kruszonką

Składniki:

Kilka dużych gruszek

Mąka

Masło

Cukier

Cukier puder

Sposób przygotowania:

Do malutkich foremek wkładamy obrane i pokrojone gruszki. Z mąki masła i cukru robimy kruszonkę, którą następnie posypujemy gruszki. Pieczemy 40 minut w piekarniku. Pycha!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości