Jakub Kuroń do przygotowania swoich potraw użył warszawskiej kranówki. W laboratoriach Wodociągów Warszawskich jest ona badana na każdym etapie uzdatniania, a nawet w sieci wodociągowej. Rocznie wykonywanych jest 200 tysięcy analiz wody. Są kontrolowane parametry fizykochemiczne i bakteriologiczne wody, pod kątem ponad 70 parametrów przez 7 dni w tygodniu. Zatem woda z kranu jest bezpieczna, a do tego warszawska kranówka ma dobry smak i zapach. Laboranci w pracowni sensorycznej codziennie oceniają smak i zapach wody – można ich nazwać wodnymi sommelierami. Jest średniozmineralizowana, co oznacza, że może po nią sięgać każdy. Jest bogata w wapń i ma średnio 485 mg minerałów na litr, w tym 11 mg magnezu i 82 mg wapnia. Kolejną zaletą wody z kranu jest to, że nie trzeba przynosić jej ze sklepu. Jakub Kuroń w swoich potrawach wykorzystał też miód, który pochodzi z pasieki w Zakładzie Północnym Wodociągów Warszawskich (tereny nad Narwią i Jeziorem Zegrzyńskim) i nosi nazwę "Miód znad wody". Prowadzenie pasiek to jeden z elementów proekologicznych działań wodociągów.
Pobierz e-book z 12 potrawami świątecznymi. Poznaj te proste przepisy na wigilijne potrawy według Jakuba Kuronia.
Kompot świąteczny - przepis krok po kroku
Składniki:
- 3 litry wody z kranu
- 250 g suszonych śliwek
- 250 g suszonych fig
- 300 g jabłek i gruszek suszonych
- 3 łyżki miodu
- mała cytryna
- Przyprawy: 3 gwiazdki anyżu, 4 kawałki cynamonu i 10 goździków
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej wodę. Dodaj suszone owoce.
- Gotuj 30 minut dodaj skórkę z cytryny oraz przyprawy.
- Gotuj dodatkowe 30 minut, dodaj sok z cytryny i cukier lub miód. Kompot odstaw do wystudzenia.
Śledzik po skandynawsku - przepis krok po kroku
Składniki:
- 600 g filetów śledziowych w oleju
- 2 małe cebule
- 500 ml wody z kranu
- 25 goździków
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 10 ziaren pieprzu czarnego
- 2 kawałki kory cynamonu
- ząbek czosnku
- 4 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka płynnego miodu
- łyżka octu winnego
- 80 ml oleju roślinnego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Śledzie namocz w mleku przez 3-4 godziny. Następnie osusz i pokrój w niewielkie kawałki.
- Jedną cebulę pokrój w drobną kostkę, drugą przekrój na pół i opal nad palnikiem (można też na suchej patelni lub w piekarniku).
- Do rondelka wlej wodę, dodaj przyprawy: goździki, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach, korę cynamonu, rozgnieciony ząbek czosnku oraz opaloną cebulę. Gotuj na małym ogniu aż w rondelku pozostanie 1/5 objętości płynu, czyli około 100 ml.
- Przecedź wywar i odstaw do przestygnięcia. W misce wymieszaj koncentrat pomidorowy, miód, ocet winny i ostudzony wywar. Zacznij powoli wlewać olej cały czas mieszając rózgą, aż do połączenia składników. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Dodaj śledzia i pokrojoną w kostkę cebulę.
- Całość wymieszaj, odstaw do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Zupa grzybowa z łazankami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 50 g grzybów suszonych np. podgrzybków lub borowików
- średniej wielkości marchewka
- pietruszka korzeń
- cebuli
- ćwiartka selera
- 1,3 litra bulionu warzywnego lub wody
- 125 ml śmietanki 18% UHT
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Składniki na makaron z boczniaków:
- 250 g boczniaków
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka sezamu
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
- Grzyby namocz w zimnej wodzie aż będą miękkie. Bulion lub wodę wlej do garnka. Dodaj pokrojone w paski warzywa: marchew, pietruszka, seler.
- Gotuj 15-20 minut do miękkości warzyw.
- Cebule pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce masła. Kiedy cebula będzie ciemnozłota dodaj drugą łyżkę masła i odsączone grzyby. Smaż kilka minut co jakiś czas mieszając.
- Podsmażone grzyby z cebulą dodaj do bulionu z warzywami, gotuj 20 minut na małym ogniu. Wlej śmietankę i zagotuj zupę.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Boczniaki poszarp rękami na mniejsze kawałki. Grzyby podsmaż na rozgrzanym oleju roślinnym. Dopraw sosem sojowym i pieprze.
- Dodaj podprażony na suchej patelni sezam oraz posiekaną natkę pietruszki. Do misek nalej zupę, nałóż porcję makaronu z boczniaków.
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami - przepis krok po kroku
Składniki:
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki np. pszennej (500 g)
- łyżeczka soli
- 50 g masła
- żółtko
- 2 jajka
- 100-150 ml gorącej wody
- Farsz:
- 800 g kiszonej kapusty
- 50 g suszonych grzybów podgrzybków
- 2 cebule
- sól, pieprz
- łyżka masła
- 2 łyżki oleju lnianego
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej, dodaj masło i zagnieć składniki do połączenia. Następnie wbij jajka i żółtko, wyrób. Powoli wlej gorącą wodę, całość wyrób na jednolite, gładkie ciasto.
- Następnie zawiń w folię i odstaw na 15-30 minut, aby „odpoczęło”.
- Grzyby namocz w zimnej wodzie aż będą miękkie, następnie drobniutko posiekaj. Kapustę zalej wodą oraz wodą, w taki sposób, aby ją przykrywała, Gotuj do miękkości, około 30 minut.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Następnie dodaj posiekane grzyby i odciśnięto, drobno pokrojoną kapustę. Farsz wymieszaj dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm. Z ciasta wykrajaj foremką okrągłe placuszki, na środek nakładaj farsz i dokładnie zlep brzegi.
- Pierogi wrzucaj do gotującej, posolonej wody, następnie po wypłynięciu gotuj dodatkowe 5 minut i wyjmuj łyżką cedzakową.
- Na koniec pierogi podawaj z cebulką podsmażoną na ciemno złoto z dodatkiem oleju lnianego.
Zobacz także:
- Święta na wypasie z Mateuszem Gesslerem, czyli smaki z maślaną nutą
- Dania świąteczne i wigilijne, które warto przygotować wcześniej
- Lazurowe święta, czyli dania Andrzeja Polana z serem pleśniowym
Źródło: Jakub Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN