Stufato di ceci, czyli włoski gulasz z ciecierzycy. Idealny na letni obiad

Ciecierzyca w sosie tandoori
Ciecierzyca w sosie tandoori
Stufato di ceci to tradycyjny włoski gulasz z cieciorką, który stanowi dobre źródło białka. To idealne danie dla osób, które ograniczają mięso w swojej diecie. W kuchni Dzień Dobry TVN Alicja Rokicka, znana jako "Wegan nerd", przygotowała to danie. Sprawdź jej przepis i ciesz się smakiem prawdziwie włoskiej kuchni.

Stufato di ceci - przepis krok po kroku

Składniki:

  • oliwa
    • 300–400 g ugotowanej ciecierzycy
      • cebula
        • marchewka
          • łodyga selera naciowego
            • cukinia (jeśli jest sezon)
              • 1/2 główki kapusty włoskiej lub duży pęczek jarmużu toskańskiego
                • litr bulionu
                  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
                    • łyżeczka oregano
                      • sól i pieprz

                        Sposób przygotowania Stufato di ceci

                        1. Rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę. Kiedy zmięknie, dodaj warzywa pokrojone w drobną kostkę i poszatkowaną kapustę.
                          1. Wszystkie warzywa duś 5–10 minut. Ważne, żeby marchewka odpowiednio zmiękła.
                            1. Dodaj bulion oraz koncentrat. Wymieszaj. Dodaj ciecierzycę. Gotuj 5 minut. Skosztuj i dopraw solą, pieprzem i oregano.
                              1. Redukuj, aż uzyskasz gęsty gulasz. Podawaj z kaszą, polentą lub focaccią.

                                Zobacz także:

                                Autor: Teofila Siewko

                                Źródło: Alicja Rokicka

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości