Co wyróżnia kuchnię chorwacką spośród państw nad Morzem Adriatyckim? Jakie potrawy jedzą Chorwaci? Czy czerpią z kuchni swoich sąsiadów? Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN kilka potraw: czerwone nadziewane papryki, kluski mlinci z sosem pieczarkowym i smażonym boczniakiem, polentę i śtrudla (strudel) z rabarbarem. A ponieważ Monika i Maciej nie jedzą mięsa, a w kuchni chorwackiej jada się go sporo, zastąpili je czymś innym. Zróbcie dania według ich przepisów i przekonajcie się, czy ta kuchnia Wam smakuje.Zdjęcie: Agnieszka K.Jurek/ East News
Czerwone nadziewane papryki
Składniki:
6-8 czerwonych papryk
ok. 350 g tofu
szklanka ugotowanego ryżu
2 marchewki
2 cebule
1 pęczek pietruszki
sól do smaku
½ szklanki oliwy z oliwek
2 duże ziemniaki
2 łyżki mąki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 puszka pomidorów
Przygotowanie:
Startą na grubej tarce marchewkę i pokrojoną w mała kostkę cebulę wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek. Po ok. 5 minutach dodajemy rozgniecione tofu i całość dusimy kolejne 10 minut. Następnie całość mieszamy w misce z ugotowanym ryżem, słodka papryka i sola do smaku. Ziemniaki kroimy w gruba kostkę i gotujemy w lekko osolonym wrzątku ok. 10 minut. W tym czasie papryki kroimy na pół i usuwamy z nich gniazda nasienne. Połówki papryk nadziewamy masą ryżowo-warzywną
Kluski mlinci z sosem pieczarkowym i smażonym boczniakiem
kluski:
szklanka mąki
szczypta soli
woda
„kotlety” z boczniaka:
250 g boczniaka
1szklanka wody
3 łyżki mąki
½ łyżeczki soli
oliwa do smażenia
sos:
1 duża cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
200 g pieczarek
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do mąki dodajemy taka ilość wody, by zagnieść dosyć sztywne ciasto, które następnie dzielimy na 3-4 części i każdą z nich rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na cienkie placki. Placki pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni, aż się przypieką z dwóch stron. Po wyjęciu odstawić do wystygnięcia, a następnie połamać na mniejsze kawałki i gotować w osolonej wodzie ok. 3 minuty. Po wyjęciu odcedzić i ponownie wstawić do piekarnika na kilka minut, żeby przeschły. Na rozgrzaną patelnię na oliwę z masłem wrzucić pokrojoną w małą kostkę cebulę, po ok. 5 minutach dodać pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, doprawić sola i pieprzem i dusić pod pokrywką na małym ogniu kolejne 10 minut. Boczniaki delikatnie zgnieść, żeby były płaskie. W misce rozrobić wodę z mąką i solą na bardzo rzadkie ciasto. Boczniaki moczymy w cieście i smażymy na oliwie z oliwek z dwóch stron na złocisty kolor. Mlinci podajemy polane sosem pieczarkowym z kilkoma usmażonymi boczniakami.
Polenta
Składniki:
1 l wody
2 płaskie łyżki soli
2 szklanki kaszki kukurydzianej
½ szklanki masła
½ szklanki parmezanu
Przygotowanie:
Do gotującej się osolonej wody wrzucamy kaszkę kukurydzianą i masło. Gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając ok. 25 minut. Następnie dodajemy parmezan i dokładnie mieszamy. Podajemy np. z pieczoną nadziewana papryką. Polentę można zapiec. W tym celu ugotowaną polentę wylewamy na płaski talerz czekamy, aż przestygnie i kroimy w kostkę. Układamy na blasze polewamy odrobina roztopionego masła i zapiekamy w piekarniku, aż polenta lekko się przyrumieni.
Śtrudla z rabarbarem
ciasto:
150 g mąki tortowej
odrobina soli
25 g oleju słonecznikowego
ok. 70 g letniej wody
nadzienie:
3 pałeczki rabarbaru
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1/4 szklanki bułki tartej
1/4 kostki (ok. 125g) masła
Przygotowanie:
Z mąki, oleju, soli i wody (taka ilość, by nie kleiło się do rąk) zagniatamy sprężyste ciasto i nadajemy mu kształt kulki. Smarujemy roztopionym masłem, przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy na godzinę. W tym czasie rabarbar kroimy w małą kostkę i mieszamy z cukrem trzcinowym. Następnie ciasto rozwałkowujemy podsypując mąką na bardzo cienki placek (prawie przezroczysty). Obcinamy ranty by powstał duży prostokąt (po obcięciu ciasto delikatnie przenosimy na ściereczkę), na którym w 2/3 długości rozkładamy bułkę tartą przyrumienioną wcześniej na maśle, a na nią przygotowany rabarbar z cukrem. Całość przy użyciu ściereczki delikatnie zawijamy. Brzegi sklejamy , aby nadzienie nie zaczęło wypływać bokami. Pieczemy w temp. 200 st. na termoobiegu, aż się przyrumieni (ok. 25 min).
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"