Przepisy kulinarne

Sting zachwycony toruńskim rosołem

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Artur Moroz, szef kuchni i właściciel toruńskiego "Pikado", miał zaszczyt gotować dla Stinga. Muzyk tak bardzo rozsmakował się w toruńskim rosole z gołębia, że napisał o tym na swoim facebookowym profilu. W kuchni Dzień Dobry TVN maestro zdradził nam tajemnicę tej niezwykłej zupy.

Rosół z gołębia, bażanta lub przepiórki

Rosół

Składniki:

2-3 sztuki gołębia lub kuropatwy 

2 pęczki włoszczyzny (seler, pietruszka, marchew i por)

Ćwierć główki kapusty włoskiej 

1 pęczek natki pietruszki 

4 liście laurowe 

4 ziarenka ziela angielskiego 

8 ziaren pieprzu 

Sól do smaku

Przygotowanie:

Gołębie czyścimy i myjemy.

Włoszczyznę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

Wszystko zalewamy zimną wodą, a kiedy nasz wywar zaczyna wrzeć zmniejszamy ogień, dodajemy przyprawy i solimy.

Rosół gotujemy ok. 5-6 godz. na bardzo małym ogniu.

Pod koniec gotowania wyciągamy gołębie i obieramy mięso.

Serwujemy je z rosołem.

Kluski lane

Składniki:

3 jajka 

6 łyżek mąki 

2 łyżki masła 

Sól do smaku

Przygotowanie:

Jajka wybijamy do miski, dodajemy mąkę i ucieramy z masłem na jednolitą masę.

Kluski lejemy łyżką na wrzącą osoloną wodę i gotujemy ok. 2 min.

Rosół z jesiotra

Rosół

Składniki:

Pół kg jesiotra 

1 pęczek włoszczyzny 

2 cebule 

3 liście laurowe 

3 ziela angielskie 

2 ząbki czosnku 

Sól i gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie:

Rybę czyścimy i sparzymy wrzątkiem.

Włoszczyznę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

Wszystko zalewamy zimną wodą, a kiedy wywar zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień.

Dodajemy przyprawy i sól i gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 3 godz.

Serwujemy z makaronem z naleśników.

Makaron z naleśników

Składniki:

4 jajka 

1 i pół szkl. mleka 

1 szkl. mąki 

50 ml oleju

Szczypta soli

Przygotowanie:

Jajka wybijamy do mleka ubijamy.

Dodajemy mąkę i olej.

Masa ma mieć jednolitą puszystą konsystencję.

Kluski wątrobiane

Ciasto na kluski przygotowujemy tak samo jak na kluski lane. Dodajemy tylko przetartą lub zmiksowaną wątróbkę z dorsza.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości