Steki à la Jacek Stachursky

Tym razem bohaterowie grillowania to: chili, rozmaryn oraz pieprz czarny z kolendrą. Jacek Stachursky i Grzegorz Łapanowski w "kuchni terenowej" smażyli steki. Jakie steki wy najbardziej lubicie?

Stek ze schabu w ostrej marynacie chili z masłem ziołowym

Bohater: Chili

4 kotlety ze schabu z kostką

Marynata:

3-4 łyżki octu balsamicznego

2-3 łyżki miodu

2-3 ząbki czosnku

5-6 łyżek oleju

1 łyżeczka Chili KAMIS

Szczypta curry KAMIS

Sól morska w młynku KAMIS

Przygotowanie:

Kotlety ze schabu oczyść, umyj i osusz. Jeśli mają warstwę tłuszczu zostaw ją. Delikatnie je rozbij. Olej wymieszaj z octem, miodem, Chili i Curry. Czosnek rozetrzyj ze szczyptą soli. Dodaj do marynaty. Zanurz w niej kotlety. Wstaw do lodówki na 24 godziny. Opiekaj na ruszcie grilla przez kilka minut z każdej strony. W trakcie pieczenia posmaruj każdy kawałek mięsa odrobiną marynaty. Przed podaniem połóż na kotlecie po plasterku ziołowego masła.

Masło ziołowe:

100 g masła

kilka gałązek świeżej natki pietruszki

utarty ząbek czosnku

pieprz cytrynowy KAMIS

sól morska w młynku KAMIS

Przygotowanie:

Natkę umyj i osusz. Drobno posiekaj. Wymieszaj dokładnie z miękkim masłem i czosnkiem. Dopraw do smaku pieprzem cytrynowym i świeżo mieloną solą morską. Rozłóż na kawałku pergaminu i zwiń w rulon. Odstaw do schłodzenia.

Steki z polędwicy w glazurze z rozmarynu i tymianku

Bohater: Rozmaryn

Składniki:

800 g polędwicy wołowej

GLAZURA :

80 ml oleju

2-3 ząbki czosnku

1 łyżeczka rozmarynu KAMIS

1 łyżeczka tymianku KAMIS

2-3 łyżki octu balsamicznego KAMIS

1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą KAMIS

Sól morska w młynku KAMIS

Polędwicę oczyść z błon, umyj i osusz. Podziel na 4 równe części. Delikatnie rozgnieć je wewnętrzną częścią dłoni. Do oleju dodaj wszystkie przyprawy, ocet i rozgnieciony czosnek. Wszystko dobrze wymieszaj. Do tak przygotowanej marynaty wrzuć mięso, pokryj je marynatą dokładnie z każdej strony. Wstaw do lodówki na noc. Przed pieczeniem na ruszcie grilla osącz steki z marynaty. Opiekaj je przez kilka minut z każdej strony, w zależności od preferowanego stopienia wysmażenia. Im dłużej będziesz je piekł tym mocniej będą wysmażone. Przed krojeniem pozostaw mięso na 2-3 minuty na talerzu. Przygotowane steki oprósz świeżo mieloną solą morską. Dobrym dodatkiem do steków będą grillowane cebule i pieczarki.

Rostbef z pieprzem młotkowanym oraz sałatką z natki pietruszki

Bohater: pieprz czarny młotkowany z ziarnami kolendry

Składniki:

800 g rostbefu

Pieprz czarny KAMIS

Kolendra w ziarnach KAMIS

sól morska w młynku KAMIS

Rostbef oczyść, umyj i osusz. Podziel na kilka równych plastrów. Przypraw świeżo mieloną solą morską i opiekaj na ruszcie grilla. Przewracaj steki na ruszcie często, aby mięso stygło z jednej a dopiekało się z drugiej strony. Czas grillowania zależy od preferowanego stopnia wysmażenia mięsa. Im dłużej mięso będzie na ruszcie tym mocniej będzie wypieczone. Przed podaniem każdy stek oprósz mieszanką młotkowanego czarnego pieprzu i kolendry.

Sałatka z natki pietruszki:

Skałdniki:

1 pęczek natki pietruszki

1 pęczek kolendry

1 łyżka kaparów

kilka kolorowych pomidorków koktajlowych

1 średnia czerwona cebula

kilka łyżek oliwy

szczypta Chili KAMIS

Sól morska w młynku KAMIS

Pieprz czarny w młynku KAMIS

Przygotowanie:

Natkę pietruszki i kolendrę umyj, osusz i posiekaj. Wymieszaj razem z kaparami. Do oliwy dodaj szczyptę Chili, świeżo zmieloną sól morską oraz pieprz. Dodaj sos do sałatki całość delikatnie wymieszaj.

Tbone steak z pikantną salsą z pieczonych pomidorów

Składniki:

4 steki Tbone

Sól morska w młynku KAMIS

Pieprz czarny w młynku KAMIS

Steki umyj i osusz. Przypraw świeżo mieloną solą i opiekaj na ruszcie grilla. Czas grillowania zależy od preferowanego stopnia wysmażenia mięsa. Im dłużej mięso będzie na ruszcie tym mocniej będzie wypieczone. Przed podaniem oprósz steki świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawaj z łyżką salsy z pieczonych pomidorów.

Salsa:

5 pomidorów malinowych

1czerwona cebula

1 łyżeczka cukru trzcinowego

2 łyżki oliwy

1 łyżka octu balsamicznego

szczypta Chili KAMIS

Sól morska w młynku KAMIS

Przygotowanie:

Pomidory umyj i osusz. Opiekaj na ruszcie grilla do momentu aż skórka będzie mocno przypalona. Pomidory, razem ze skórką, pokrój w kostkę i wymieszaj z drobno posiekaną czerwoną cebulą. Wymieszaj z oliwą. Dopraw do smaku solą, cukrem i Chili.

Sałatka z rukoli z dressingiem z musztardy francuskiej i octu balsamico

Składniki:

150 g rukoli

1 średnia główka sałaty rzymskiej

sos:

2 łyżki miodu

2 ząbki czosnku

3-4 łyżki oliwy

2 łyżki musztardy francuskiej KAMIS

1 łyżeczka octu balsamicznego KAMIS

Przygotowanie:

Musztardę wymieszaj z octem i miodem. Cały czas mieszając dodawaj oliwę. Przypraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Rukolę i sałatę rzymską opłucz i osusz. Liście sałaty rzymskiej porwij na drobniejsze kawałki. Wymieszaj delikatnie sałaty z sosem. Podawaj do steków z grilla.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Doby TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości