Przepisy kulinarne

Stek w sosie malinowym czy miętowe naleśniki?

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN Adam Kozanecki przygotował risotto na naparze z pokrzywy, grillowanego steka z sosem malinowym oraz miętowe naleśniki z zatopionymi truskawkami. Spróbujecie?

Ogrodowe risotto na naparze z pokrzywy

Składniki:

200 g ryżu do risotto

3 ząbki czosnku

100 ml białego wytrawnego wina

200 ml naparu z pokrzywy

Świeżo tarty parmezan

Młoda zielona cebula dymka

Świeży koperek

Liście lubczyku ogrodowego

Sól

Czarny świeżo mielony pieprz

Oliwa z oliwek

Łyżka masła

Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek szklimy drobno posiekaną dymkę i czosnek, po chwili wsypujemy ryż. Mieszamy. Po 2 minutach dolewamy białe wino, należy odparować alkohol. Całość zalewamy naparem z pokrzywy, dodajemy posiekany koper, szczypior z dymki, listki lubczyku doprawiamy czarnym świeżo mielonym pieprzem. Risotto ciągle mieszamy, gdy ryż zacznie zbyt szybko spijać płyn, możemy dolać bulionu warzywnego lub naparu z pokrzywy. Pod koniec przyrządzania risotto, dodajemy świeżo tarty parmezan, a finalnie łyżkę masła, całość mieszamy. Risotto powinno być kremowe a ryż „na ząb”. Posypujemy koperkiem lub natką pietruszki.

Grillowany stek z antrykotu lub rostbefu z sosem malinowym

Składniki:

200 g wołowiny: antrykot lub rostbef

Młotkowany czarny pieprz

Rozgnieciony ząbek czosnku

Sól morska

2 gałązki rozmarynu

sos:

Szalotka

2 ząbki czosnku

Oliwa z oliwek

50ml białego wytrawnego wina

2/3 łyżki konfitury malinowej

Świeży tymianek – kilka gałązek do nadania aromatu

Łyżka soku z cytryny

Łyżka miodu

Przygotowanie:

Najlepsza wołowina powinna pochodzić z znanego nam źródła, miło jest mieć zaprzyjaźnionego rzeźnika. Mięso przed grillowaniem należy wyjąć z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej, nacieramy je rozgniecionym ząbkiem czosnku, oprószamy młotkowanym pieprzem. Ja mięsa nie solę przed grillowaniem. Jest wiele teorii moja jest taka: prószę solą rozgrzaną patelnię. Mięso grilllujemy z obydwu stron wg upodobań, w towarzystwie gałązek rozmarynu, czas smażenia zależny jest od grubości przeznaczonego do grillowania kawałku mięsa. średnio wysmażony z jednej strony 4 minuty, z drugiej 4, zdejmujemy z patelni, zawijamy w folię aluminiową, na 6 minut do nagrzanego do 160°C i gotowe. Szybki sos zrobimy tak: drobno posiekaną szalotkę szklimy wraz z posiekanym czosnkiem na oliwie z oliwek, , dorzucamy gałązki tymianku, łyżkę miodu, konfiturę malinową, dolewamy wino, chwilę parujemy, chwilę całość karmelizujemy, zmniejszamy ogień, następnie dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i młotkowanym pieprzem do smaku.

Deserowe miętowe naleśniki z zatopionymi truskawkami

Składniki:

3 jajka

100 g mąki opcjonalnie więcej, gdyby ciasto było za rzadkie

150 ml mleka

150 ml intensywnego naparu miętowego

Szczypta soli

Szczypta cukru

Cukier puder

1 kg truskawek

50 ml koniaku

Masło klarowane

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, napar miętowy, szczyptę soli, szczyptę cukru, dodajemy mąkę, ciągle mieszając tak aby uzyskać kleiste lejące się ciasto naleśnikowe. Naleśniki smażymy na maśle klarowanym, podajemy z konfiturą z szybką konfiturą z truskawek podlanych koniakiem. Na rozgrzanej patelni topimy 2 łyżki masła klarowanego, układamy truskawki, posypujemy cukrem, zaczną się karmelizować, mieszamy, karmelizujemy dalej, na koniec podlewamy koniakiem, podpalamy – flambirujemy owoce. Gotowe naleśniki układamy na karmelizowanych truskawkach, oprószamy cukrem pudrem. Słodko, energetycznie, smacznie.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości