Przepisy kulinarne

Sposób na kaszę

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Smacznie i zdrowo? Kasza! Maia Sobczak i Robin Szustkowski zaproponowali w kuchni Dzień Dobry TVN kilka przepisów na dania z kaszy. Jak prawidłowo ugotować kaszę jaglaną?

Sweet jaglanka

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej

szklanka mleka migdałowego

pół łyżki oleju kokosowego

duże jabłko lub dwa

6 migdałów (rozgniecionych)

łyżka nasion chia

łyżka tahiny

szczypta rodzynek

2 suszone śliwki

cynamon

kardamon

kilka kropli limonki + utarta skórka 

Przygotowanie:

Odmierzoną kaszę jaglaną wsypać na gęste sito i przelać dwa razy wrzątkiem. Następnie wsypać do garnka z roztopionym olejem kokosowym i podprażyć chwilę. Dodać dwa kawałki świeżego imbiru i zalać wodą w proporcji 1 do 2. Po około 10 minutach dodać rozgniecione orzechy i migdały, chia, śliwki, łyżkę tahini, pokrojone jabłko, szczyptę cynamonu i mleko – po chwili szczyptę kardamonu. Po 1-2 minutach dolać maleńką szczyptę różowej soli, a po następnej minucie kilka kropli limonki i utartą skórkę z połowy owocu. Kasza będzie gotowa, kiedy wchłonie wodę.

Winny pęczak z limonką i majerankiem

Składniki:

pęczak (szklanka)

1/2 szklanki białego, półsłodkiego wina

olej kokosowy (łyżeczka)

czarny pieprz – 1/4 łyżeczki

2 ząbki czosnku

lubczyk (łyżeczka)

świeży imbir (około 3 cm)

garść świeżego majeranku

asafetyda (spora szczypta)

olej sezamowy – łyżka lub masło klarowane

sezam (czarny i biały) – łyżka

utarta skórka z jednej limonki

szczypta różowej soli

szczypta kozieradki

Przygotowanie:  Kaszę opłukać dokładnie na sicie. Do garnka dodać olej kokosowy i prażyć przez chwilę. Następnie dorzucić pieprz, dolać półtorej szklanki wody i pół szklanki wina. Gotować, aż kasza wchłonie wodę, przykryć i odstawić. Na patelni podsmażyć imbir, czosnek, lubczyk, asafetydę i sól. Odstawić patelnię z ognia, dołożyć utartą skórkę limonki i dodać do ugotowanej kaszy. Jeszcze tylko łyżka oleju, sezam, garść pokrojonego i bosko pachnącego majeranku.

Cieciorka pomarańczowa z kolendrą i chili

Składniki:

kubek ugotowanej cieciorki

czosnek (2 nieduże ząbki lub 1 duży)

1 średnia czerwona cebula

szczypta mielonego kuminu

mała szczypta czarnego pieprzu

asofetida (szczypta)

szczypta suszonych owoców kolendry

tymianek suszony

kawałek pokrojonej papryczki chili (żółtej)

szczypta różowej soli

1 pomarańcza

szczypta kozieradki

1/4 łyżeczki oleju kokosowego

solidna garść świeżej kolendry

sos:

2 łyżki oleju sezamowego lub masła klarowanego

łyżeczka miodu lub dla wegan cukru muscovado lub świeże liście stewii

łyżka dobrego sosu sojowego Tamari (z żywymi kulturami bakterii)

Przygotowanie: Czosnek, cebulę pokroić i podsmażyć na suchej patelni, bez przerwy mieszając. W kolejności dodać: kumin, pieprz, suszoną kolendrę, asofetidę, tymianek, papryczkę i szczyptę różowej soli. Po kilku minutach dodać nieduży kawałek pokrojonej, umytej porządnie ekologicznej pomarańczy ze skórką i podsmażyć. Następnie, bezpośrednio na patelnię, wycisnąć sok z pozostałej jej części. Dodać szczyptę kozieradki, olej kokosowy i poszatkowaną świeżą kolendrę. Wymieszać, dorzucić cieciorkę, zdjąć z ognia, doprawić przygotowanym wcześniej sosem (to po prostu wymieszane energicznie w kubku składniki podane powyżej) i podać.

 

Bosko czekoladowy krem ze słonym masłem migdałowym

Składniki:

2 szczypty różowej soli

kilka kropli pomarańczy lub limonki

10 łyżek 100% pyłu kakaowego bez dodatków

18 suszonych daktyli, najlepiej jeszcze wilgotnych

1/2 szklanki mleka migdałowego

około 200 gramów masła migdałowego ekologicznego bez dodatków

czubata łyżka oleju kokosowego (ekologiczny, pachnący kokosem)

szczypta cynamonu

kubek rozgniecionych i podprażonych na patelni migdałów bez skórki

Przygotowanie:  Daktyle wydrylować, wrzucić do wyższego pojemnika i zalać mlekiem. Zostawić na około 1h. Migdały zgniecione w moździerzu, bez skórki, podprażyć chwilę na patelni. Do wysokiego naczynia dodać sól, kilka kropli świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, pył kakaowy, masło kokosowe i migdałowe, cynamon. Wszystko razem zmiksować blenderem. Na koniec dodać pokruszone migdały i wymieszać łyżką.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości