Przepisy kulinarne

Sportowa kuchnia Chajzera i Zielińskiej

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Dziś w naszej kuchni gościliśmy niecodzienny duet. Przekonaj się co smacznego przygotowali dla nas nasi goście.

Naleśniki z bananami i sosem czekoladowo-imbirowym

Składniki (na 4 porcje):

Mleko 200 ml

Woda 100 ml

Jajka 1 szt.

Mąka 250 g

Masło 150 g

Jabłka 200 g

cukier 100 g

Kakao 50 g

Czekolada 50 g

Banany 2 szt.

Imbir, cynamon Prymat

Przyprawa do potraw Kucharek

Sposób przygotowania:

Usmażyć naleśniki (ciasto przygotować z mąki, mleka, wody, jaj i masła). Pokrojonego banana zawinąć w naleśnik i podsmażyć na maśle. Z cukru i cynamonu przygotować cynamonowy karmel, wrzucić pokrojone w cząstki jabłka. Jabłka prażyć około 2 minut, zalać sokiem jabłkowym i gotować około 5 minut. Z mleka, kakao i czekolady przygotować sos czekoladowy zagotowując wszystkie składniki. Dodać imbir i przyprawę do potraw Kucharek. Na sos wyłożyć jabłka oraz naleśniki.

Gulasz wołowy w czerwonym winie

Składniki (na 4 porcje):

Włoszczyzna Kucharek

Sos do pieczenia ciemny

Przyprawa do potraw Kucharek

Marchew 150 g

Wino czerwone 200 g

Wołowina extra 800 g

Oliwa 50 g

Chleb razowy mały 4 szt.

Sposób przygotowania:

Mięso i marchew pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Wrzucić przyprawy, kostkę wołową i ugotować w garnku. Mieszankę włoszczyzny namoczyć w winie przez 30 minut, a następnie dodać ją do gulaszu, wlać pozostałą ilość wina. Do mięsa dodać przyprawę do potraw, pieprz czarny i ciemny sos Kucharek. Gulasz podajemy w wydrążonych razowych chlebkach.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości