Spaghetti z tuńczykiem i penne z kaparami. Makaron według przepisów Darii Ładochy

Spaghetti z tuńczykiem
Fot. Getty Images/Szakaly
25 października to Światowy Dzień Makaronu. Z tej okazji, już dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha i jej propozycje przepisów na dania z makaronem: zupa grzybowa z makaronem i kruszonką sezamową, spaghetti z tuńczykiem, ze skórką z cytryny, chili i zieloną pietruszką oraz penne z kaparami, czarnymi oliwkami i czerwonym pesto.

Zupa grzybowa z makaronem i kruszonką sezamową

Składniki:

  • 30 g suszonych grzybów namoczonych w ciepłej wodzie
    • 1 cebula pokrojona w piórka
      • 2 łyżki masła
        • 1,5 l wywaru z jarzyn
          • 1 marchewka pokrojona w julienne
            • 6 łyżek sosu sojowego jasnego
              • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
                • sól (do smaku)
                  • świeżo mielony pieprz (do smaku)
                    • 1/2 szklanki groszku zielonego mrożonego
                      • szczypta cukru trzcinowego
                        • 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
                          • 2 łyżki sosu ostrygowego
                            • 5 łyżek sezamu
                              • Dodatkowo: makaron nitki ugotowany

                                Przygotowanie:

                                W garnku podgrzej masło i podsmaż cebulę. Dodaj marchewkę. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do garnka wraz z groszkiem i całość zalej wywarem. Gotuj kilka minut z dodatkiem sosu sojowego ciemnego, sosu ostrygowego i połową zalecanej ilości sosu sojowego, jasnego. Dodaj również przyprawy. Na osobnej patelni podpraż sezam. Mieszaj od czasu do czasu, by się nie przypalił. Na sam koniec, gdy już będzie maksymalnie rozgrzany wlej pozostałą część sosu sojowego jasnego i energicznie wymieszaj. Powinna powstać chrupiąca kruszonka. Zupę rozlej do misek, posyp szczypiorkiem oraz kruszonką z sezamu. Podawaj z ugotowanym makaronem nitki.

                                Spaghetti z tuńczykiem, ze skórką z cytryny, chili i zieloną pietruszką

                                Składniki:

                                • 1 puszka tuńczyka w oleju
                                  • sok z 1 cytryny
                                    • skórka z 1 cytryny
                                      • świeżo mielony pieprz
                                        • 1 papryczka chili posiekana
                                          • ½ pęczka zielonej pietruszki
                                            • 3 ząbki czosnku
                                              • 100 g makaronu spaghetti
                                                • 2 łyżki oliwy z oliwek

                                                  Przygotowanie:

                                                  Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostaw kilka łyżek wody, w której się gotował. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek wraz z chili. Dodaj odsączonego tuńczyka i makaron. Całość wymieszaj, skrop cytryną, dodaj skórkę i zieloną pietruszkę. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.

                                                  Penne z kaparami, czarnymi oliwkami i czerwonym pesto

                                                  Składniki:

                                                  • 100 g makaronu penne
                                                    • 2 łyżki kaparów
                                                      • garść czarnych oliwek
                                                        • 1 duża łyżka czerwonego pesto
                                                          • garść liści zielonej bazylii
                                                            • 1 łyżka tartego parmezanu
                                                              • 1 łyżka oliwy z oliwek
                                                                • szczypta oregano
                                                                  • świeżo mielony pieprz

                                                                    Przygotowanie:

                                                                    Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź go i dodaj kapary, oliwki, pesto i oliwę i dokładnie wymieszaj. Dodaj świeżo mielony pieprz oraz oregano. Przełóż na talerze i udekoruj parmezanem oraz bazylią.

                                                                    Zobacz też:

                                                                    Źródło: Daria Ładocha

                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości