Sok z borówek – prawdziwa bomba witaminowa. Jak go przygotować?

Przepisy kulinarne

Fot. Massimo Rubino EyeEm / Getty Images

Nie jest tajemnicą, że sok z borówek jest nie tylko smaczny, ale również wykazuje wyjątkowe korzyści zdrowotne. O jego właściwościach wiedzą zwłaszcza osoby, które mają kłopoty ze wzrokiem, ale okazuje się, że jest on pomocny również przy innych schorzeniach. Sezon owocowy trwa w najlepsze, dlatego warto poznać sprawdzone przepisy na sok z borówek i dowiedzieć się, jakie właściwości zdrowotne kryją te owoce.

Sok z borówek – sprawdzone przepisy

Przepis na sok z borówek jest wyjątkowo prosty, dzięki czemu nikt nie powinien mieć najmniejszych problemów z jego przygotowaniem. W sezonie letnim można bez trudu zdobyć świeże borówki, warto więc zrobić go samodzielnie w domu. Zwłaszcza, że jest nie tylko bardzo smaczny, ale - odpowiednio przygotowany - zachowuje wszystkie właściwości zdrowotne, jakie zawarte są w owocach.

Przepis na sok z borówek bez dodatku cukru

Składniki:

  • borówki (ilość zależy od tego, ile soku chcemy uzyskać)
  • (opcjonalnie) inne owoce, takie jak jabłko lub gruszka

Sposób przygotowania:

Borówki i inne owoce należy delikatnie umyć, a następnie przebrać i odsączyć z nadmiaru wody. Przygotowane składniki zmiksować za pomocą blendera. Na koniec do tak przygotowanego soku wystarczy dolać wodę. Gotowe!

Przepis na sok z borówek z dodatkiem cukru

Składniki:

  • 2,5 kg borówek
  • 0,5 kg cukru

Sposób przygotowania:

Na początek należy umyć borówki, a następnie przebrać i odsączyć. Następnie miksujemy je, umieszczamy w słoiku i dodajemy cukier. Owoce należy odstawić na jedną dobę, w między czasie kilka razy mieszając. Po upływie 24 godzin można odcedzić miazgę, a powstały sok należy wycisnąć przy użyciu gazy lub ściereczki. Sok z borówek należy przelać do słoika, dokładnie zakręcić i wstawić do lodówki. Gotowe!

Sok z borówek – właściwości zdrowotne

Sok z borówek to prawdziwa bomba witaminowa, dlatego warto w sezonie letnim samodzielnie przygotować go w domu. Borówki są doskonałym źródłem witaminy A, B, C, E, PP, żelaza, miedzi, potasu, wapnia, magnezu, cynku i selenu.

Nie od dziś wiadomo, że składniki zawarte w borówkach mają zbawienny wpływ na nasz narząd wzroku. Dzięki antocyjanom oraz witaminom A i B2 pomagają w leczeniu ślepoty nocnej oraz chorób związanych z siatkówką oka. Antocyjany przyczyniają się także do lepszej kondycji fizycznej i opóźniają procesy starzenia się.

Dzięki dużej zawartości antyoksydantów picie soku z borówek korzystnie wpływa na profilaktykę nowotworową. Co więcej, owoce te są bogate w kwas foliowy, który pełni także ważną rolę w profilaktyce nowotworowej macicy.

Pijąc sok z borówek, można także zmniejszyć poziom złego cholesterolu i zwiększyć dobry cholesterol. Dzieje się tak dzięki zawartym w owocach fitoestrogenom, które pozytywnie wpływają również na profilaktykę chorób serca, a także przyczyniają się do zahamowania rozwoju nowotworów tarczycy, piersi oraz wątroby.

Borówki mają także pozytywny wpływ na problemy z układem pokarmowym. Sok ze świeżo wyciskanych borówek pomoże zarówno na biegunkę, jak i osobom, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Wszystko dlatego, że owoce wykazują działanie przeciwbakteryjne, a także pomagają usunąć toksyny i przyśpieszają metabolizm.

Sok z borówek bez wątpienia najlepiej smakuje w sezonie letnim, kiedy można skorzystać ze świeżo wyciskanych owoców. Dlatego, biorąc pod uwagę jego korzyści zdrowotne i łatwość z jaką można przygotować go samodzielnie w domu, zachęcamy do picia tego pysznego napoju.

Zobacz także:

Autor: Martyna Trębacz