Sok wiśniowy – jak zrobić dobry sok z wiśni? Właściwości i przepisy

Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Truskawkowe menu
Truskawkowe menu
Domowy sok wiśniowy jest orzeźwiającym napojem, który bardzo łatwo przygotować, bazując wyłącznie na dwóch składnikach – wiśniach i cukrze. Sok z wiśni można przyrządzić w tradycyjny sposób, drylując owoce albo używając sokownika. Sprawdź przepisy.

Domowy sok wiśniowy ma dobroczynny wpływ na zdrowie. W porównaniu do napojów kupowanych w sklepie, zawiera więcej owoców i prozdrowotnych substancji. Ponadto, jest pozbawiony konserwantów i różnych sztucznych polepszaczy.

Sok z wiśni: właściwości

Sok wiśniowy przygotowany samodzielnie w domu jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Wiśnie wykazują liczne właściwości prozdrowotne. Sprzyjają oczyszczaniu organizmu z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Działanie to zawdzięczają pektynom, które wiążą substancje toksyczne i przyspieszają ich usuwanie z organizmu. Owoce te stymulują metabolizm i usprawniają procesy trawienne.

Występujące w nich składniki mają działanie antyoksydacyjne, neutralizują wolne rodniki tlenowe. Dzięki temu opóźniają procesy starzenia się skóry i zwiększają odporność organizmu. Związki przeciwutleniające obecne w wiśniowym soku obniżają stężenie cholesterolu LDL, odpowiedzialnego za wywoływanie miażdżycy. Chronią przed schorzeniami układu sercowo-naczyniowego, usprawniają krążenie krwi, uszczelniają ściany naczyń krwionośnych oraz stymulują produkcję krwinek czerwonych (erytrocytów).

Właściwości soku z wiśni znajdują zastosowanie w przypadku trudności z zasypianiem i bezsenności. Działanie soku na sen zostało udowodnione przez zespół naukowców z USA, którzy twierdzą, że jest to uwarunkowane obecnością w wiśniach melatoniny – hormonu regulującego rytm snu i czuwania. Ponadto sok wiśniowy wykorzystywany jest w medycynie ludowej jako środek przeciwzapalny, obniżający gorączkę i łagodzący bóle mięśniowe.

Dlaczego warto przygotować naturalny sok wiśniowy w domu?

Domowy sok wiśniowy jest znacznie zdrowszy i bardziej odżywczy w porównaniu do swoich sklepowych odpowiedników. Wynika to przede wszystkim z większej zawartości owoców. Sok z wiśni w wersji domowej zawiera co najmniej 50% owoców, podczas gdy ten ze sklepu dostarcza jedynie 2–4% wiśni. Samodzielnie przygotowany napój jest pozbawiony substancji dodatkowych, takich jak konserwanty, polepszacze smaku, zapachu i barwy. Przyrządzając domowy sok wiśniowy, z łatwością można kontrolować i modyfikować ilość dodawanego cukru, a tym samym wpływać na kaloryczność produktu.

Jak zrobić sok z wiśni?

Sok wiśniowy jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Jak go zrobić? Można wykorzystać jeden z dwóch sposobów. Pierwszy z nich to metoda tradycyjna, w której wykorzystuje się wydrylowane (pozbawione pestek) owoce. Alternatywą jest sok z wiśni z sokownika, który w porównaniu do sposobu tradycyjnego pozwala na uzyskanie większej ilości płynu. W tym przypadku wiśni nie trzeba drylować

Sok z wiśni zasypywany cukrem - przepis krok po kroku

Sok z wiśni zasypywanych cukrem to tradycyjna metoda przygotowywania tego zimowego przetworu, która nie wymaga zastosowania sokownika.

Składniki:

  • 1 kg wiśni (wydrylowanych, bez pestek),
    • 1 kg cukru,
      • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny.

        Sposób przygotowania:

        1. Wiśnie umyj i wydryluj. Następnie umieść je w garnku. Zasyp cukrem i dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Całość wymieszaj i odstaw na kilka godzin do lodówki, aż owoce puszczą sok.
          1. Garnek postaw na gazie i podgrzewaj przez około 20 minut, uważając, by sok nie wykipiał.
            1. W czasie podgrzewania soku z wiśni przygotuj słoiki – dokładnie je umyj i wyparz.
              1. Gorący sok przelej do przygotowanych słoików i mocno zakręć wieczka.

                Przygotowując sok z wiśni na zimę, słoiki z gotowym napojem można poddać pasteryzacji, aby je szczelnie zamknąć. Jak to zrobić? Garnek wyłóż ręcznikiem kuchennym. Wstaw do niego słoiki z sokiem i zalej je wodą do ¾ wysokości. Pojemniki pasteryzuj przez 15–20 minut od momentu zagotowania wody.

                Sok z wiśni bez drylowania z sokownika - przepis krok po kroku

                Składniki:

                • 1 kg wiśni (bez drylowania),
                  • ½ kg cukru.

                    Sposób przygotowania:

                    1. Wiśnie starannie umyj i pozostaw do odsączenia na sicie (nie musisz ich drylować).
                      1. Do najniższej części sokownika wlej wodę, najlepiej na wysokość ½ pojemności garnka. Do środkowej części przymocuj rurkę odpływową i zaciśnij dołączony zacisk.
                        1. Umyte wiśnie przełóż do najwyższej części sokownika. Dodaj cukier.
                          1. Sokownik przykryj pokrywką i wstaw na duży ogień. W momencie, gdy woda w najniższej części garnka zacznie wrzeć, zmniejsz płomień.
                            1. Po upływie około 20 minut owoce stracą odrobinę ze swojej pierwotnej objętości. Po godzinie w środkowej części sokownika zbierze się już duża ilość soku. W tym momencie możesz zacząć zlewać napój. Wskazane jest także mieszanie i rozgniatanie wiśni w sokowniku – pozwoli to wydobyć z nich więcej soku.
                              1. Butelki lub słoiki, do których zostanie przelany sok wiśniowy, muszą być czyste i uprzednio wyparzone.

                                Zobacz także:

                                Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                Źródło zdjęcia głównego: mescioglu/Getty Images

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości