W kuchni Dzień Dobry TVN, za sprawą Moniki Mrozowskiej i jej męża Macieja, królowała dziś soczewica. jakie potrawy można z niej przygotować? Crostini z brązową soczewicą i ogórkiem kwaszonym, zapiekankę z czerwoną cebulą nadziewaną zieloną soczewicą i żółtym lazurem, makaron sojowy z kiełkami soczewicy i sosem teriyaki oraz kruche babeczki z twarożkiem i czarną soczewicą beluga. Zdjęcie:Piotr Bławicki/ East News
Kruche babeczki z twarożkiem i czarną soczewicą beluga
ciasto:
90 g masła
1 łyżka oleju
3 łyżki wody
2 szczypty soli
150 g mąki
twarożek:
300 g tłustego twarogu
3 łyżki śmietany lub jogurtu
pęczek szczypiorku
sól i pieprz do smaku
sok z połowy cytryny
szczypiorek do posypania
soczewica:
¾ szklanki czarnej soczewicy beluga
1 ½ szklanki wody
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta pieprzu
sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Masło, wodę, olej i sól wkładamy do naczynia żaroodpornego. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika i czekamy aż się rozpuści. Naczynie wyjmujemy i wsypujemy mąkę mieszając łyżką. Ciasto dzielimy na kawałki wielkości małej śliwki. Każdą kulkę rozgniatamy w foremkach na babeczki. Pieczemy w temp. 180 stopni z termoobiegiem na złocisto brązowy kolor. Twaróg mielimy ze śmietaną, lub jogurtem. Dodajemy poszatkowany szczypiorek, sól, pieprz i sok z połowy cytryny. Soczewicę gotujemy z wodą aż będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy sos sojowy i oliwę z oliwek. Zdejmujemy z gazu, dodajemy pieprz i sok z cytryny. Babeczki nadziewamy twarożkiem, posypujemy ugotowaną soczewicą i szczypiorkiem.
Makaron sojowy z kiełkami soczewicy i sosem teriyaki
Składniki:
200 g makaronu sojowego
5 łyżek oleju ryżowego
3 ząbki czosnku
kawałek wielkości ½ kciuka imbiru
1 duża czerwona papryka
1 duża biała słodka cebula
opakowanie 200 g kiełków soczewicy
5 łyżek sosu teriyaki
½ łyżeczki cukru trzcinowego
dymka
2 płaskie łyżki oleju sezamowego
½ ostrej czerwonej papryczki
Przygotowanie:
Makaron sojowy namaczamy we wrzątku ok. 10 minut i odcedzamy. Na gorącą patelnię wlewamy olej ryżowy i wrzucamy drobno posiekany czosnek i starty imbir, smażymy minutę. Następnie dorzucamy pokrojoną w cienkie paseczki czerwoną paprykę oraz pokrojoną w cienkie talarki cebulę. Po 5-7 minutach dodajemy kiełki, sos teriyaki, cukier trzcinowy. Po 2 minutach dorzucamy makaron sojowy, drobno pokrojoną dymkę, olej sezamowy i drobno poszatkowaną ostrą papryczkę. Całość delikatnie mieszamy.
Zapiekana czerwona cebula nadziewana zieloną soczewicą i żółtym lazurem
Składniki:
6 średniej wielkości czerwonych cebuli
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1 łyżeczka tymianku
½ szklanki zielonej, lub brązowej soczewicy
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
sól do smaku
200 g żółtego sera lazur
sos:
4 łyżki octu balsamicznego
¼ szklanki oliwy
1 łyżka musztardy francuskiej
dodatki:
sałata roszponka
Przygotowanie:
Soczewicę moczymy przez noc i gotujemy (około1 ½ szklanki wody), aż będzie miękka. Cebulę przecinamy na połówki i wyjmujemy parę warstw ze środka. Połówki cebuli odstawiamy a pozostałe kawałki ze środka drobno szatkujemy. Na rozgrzanej oliwie z masłem dusimy poszatkowana drobno cebulę z tymiankiem. Po około 5 minutach dodajemy ugotowana soczewicę, pieprz i sól do smaku. Całość ugniatamy tak jak ziemniaki na pure. Połówki cebuli nadziewamy masą z soczewicy, posypujemy serem i zapiekamy w naczyniu żaroodpornym z pokrywką około 20-30 minut w temp 200 stopni. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę. Podajemy z sałata roszponką i sosem.
Crostini z brązową soczewicą i ogórkiem kwaszonym
Składniki:
3/4szklanki brązowej soczewicy
2 szklanki wody
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki pieprzu ziołowego
4 łyżki sosu sojowego
sól i pieprz do smaku
bagietka
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
ogórki kwaszone
natka pietruszki
ostra czerwona papryczka chili
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy aż zacznie się rozpadać i będzie miękka. Na oliwie z oliwek podsmażamy chwilę drobno poszatkowany czosnek i dodajemy ugotowaną soczewicę. Całość ugniatamy tak, jak pure ziemniaczane i dodajemy pieprz ziołowy, sos sojowy, sól i pieprz do smaku. Małe kromki bagietki opiekamy na suchej patelni, nacieramy ząbkiem czosnku i polewamy oliwą z oliwek. Każdą z nich smarujemy pastą z soczewicy, rozkładamy plasterki ogórka kwaszonego, grubo poszatkowaną natkę pietruszki i poszatkowaną papryczkę chili.
Dahl z czerwonej soczewicy
Składniki:
¾ szklanki czerwonej soczewicy
3 szklanki wody
1 płaska łyżeczka kurkumy
4 łyżki ghee (masło sklarowane)
1 płaska łyżka kminu rzymskiego
2 poszatkowane ząbki czosnku
szczypta pieprzu cayenne
3 pomidory pokrojone w kostkę
1/2 opakowania (370 g) kwaśnego jogurtu
garść poszatkowanego koperku
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy z wodą około 20 minut (aż będzie się rozpadać ). Pod koniec gotowania dodajemy kurkumę. W małym garnuszku rozgrzewamy ghee, dodajemy kmin i prażymy ok. 15 sekund uważając, aby go nie przypalić. Dodajemy czosnek, pieprz cayenne i pomidory. Smażymy na dużym gazie, cały czas mieszając około 5 minut. Całość wlewamy do rozgotowanej soczewicy, dodajemy jogurt, koperek, sok z cytryny, sól i pieprz.. Podajemy z ryżem basmati.
Ryż basmati
1 szklanka ryży basmati
2 łyżki ghee
½ łyżeczki soli
2 ¼ szklanki wody
sok z połówki limonki, lub cytryny
Przygotowanie:
Ryż prażymy w garnku na ghee, aż ziarenka staną się lekko przezroczyste. Zalewamy wrzącą wodą, dodajemy sól, czekamy aż się zagotuje i przykrywamy pokrywką. Gaz zmniejszamy do minimum i gotujemy bez otwierania i mieszania 15 – 20 minut. Polewamy sokiem z limonki.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"