Przez ostatnie 100 lat Woldorf Astoria Hotel to jeden z najbardziej ekskluzywnych hoteli świta. Swoim wystrojem nawiązuje do klasyki Art. Deco. Piękna sala balowa, cztery bary, 1250 pokoi, 3 restauracje i niesamowity room serwis, który rocznie serwuje 1 milion posiłków przez 24 godziny na dobę. Nad tym wszystkim czuwa 7 szefów de cuisine, 10 sous-chefs i 110 kucharzy.Ciasto cytrynowe
Składniki:
200 g masła lub margaryny
200 g cukru
4 jajka
200 g mąki
skórka starta z jednej cytryny
1/2 op. proszku do pieczenia
150 g cukru pudru
sok z 1 cytryny
papier do pieczenia
Przygotowanie:
Temperaturę w piekarniku ustawić na 200 stopni. Blachę wyłożyć pergaminem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło, cukier, całe jajka ucierać na gładką, puszystą masę. Dodać drobniutko startą skórkę cytrynową i mąkę wymieszaną z proszkiem. Utartą masę rozsmarować cienko na wyłożonej na papierze blasze, powierzchnię wygładzić szerokim nożem. Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 15 minut na jasnozłoty kolor. Przygotować lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny na gładką masę. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Wyciągnąć papier i jeszcze gorące posmarować polewą cytrynową. Posypać kawałkami startej skórki z cytryny.
Truskawki z balsamic vineger and Galliano
Galliano – likier powstający na bazie 70 ziół, pochodzący z Włoch. Barwa likieru jest miodowa, a w jego smaku szczególnie wyeksponowana jest wanilia i lukrecja. Likier został opracowany w 1896 roku przez Arturo Vaccari. Często (w Szwecji) podawany z ciepłą kawą espresso i bitą śmietaną.
Składniki:
1 kg truskawek
100 ml octu balsamicznego
100 ml Galliano
10 ziaren świeżego zielonego pieprzu
Przygotowanie:
Składniki wymieszać ze sobą. Macerować truskawki przez 15 min. Serwować z pokojowej temperaturze.
Pieczone jajka w prosciutto z pomidorową salsą
Składniki:
8 plastrów prosciutto
8 jajek
0,5 kg sera fontina pokrojonego w kwadratu 1/1cm
50 g pesto
100 g pomidorowej salsy
Przygotowanie:
Wyłożyć okrągłą foremkę do pieczenia muffin plastrami prosciutto. Do środka dodać 2 jajka dodać ser i 1 łyżkę do herbaty pesto. Piec w tem. 180 C przez 7 min. Wyjąć z pieca po 3 min zdjąć foremkę do muffinów. Serwować z salsą.
Salsa
Składniki:
2 duże pomidory pozbawion pestek i skóry
1 szalotka
1 ząbek czosnku
10 g skórki z cytryny
1 pęczek bazylii
100 ml oliwy
20 ml octu winnego
tabasco do smaku
sól i pieprz
Przygotowanie:
Pomidory pokroić w małą kostkę, dodać, szalotkę, czosnek, skórkę z cytryny,, bazylię, oliwę, ocet, tabasco, sól i pieprz. Trzymać w lodówce do momentu serwowania.
Czekoladowo orzechowe panini
Można serwować z truskawkami zacerowanymi w balsamic.
Składniki:
1 bułka chałka pokrojona na 1 cm kromki
100 g kremu czekoladowego
100 g czekolady
100 g orzechów laskowych
200 g masła
Przygotowanie:
Przygotować dużą patelnię i postawić na średnim ogniu. Pokroić chałkę na 16 kromek. 8 posmarować kremem czekoladowym i posypać czekoladą. Przykryć drugą kromką chałki. Opiec kanapki na maśle na złoty kolor. Podawać gorące.
Gofry w syropie klonowo-pomarańczowo-orzechowym z owocami
Składniki:
100 ml syropu klonowego
50 g masła
50 g marmolady pomarańczowej
100 ml soku z pomarańczy
20 g skórki pomarańczowej
Gofry
Składniki:
250 g cukru
200 g roztopionego masła
500 g mąki
20 g drożdży piekarskich
200 ml mleka
3 jajka
1/4 puszki piwa
80 g cukru pudru
szczypta soli
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę z cukrem. Rozpuść drożdże w połowie letniego mleka i wlej je do miski z mąką. Dodaj rozpuszczone masło i cukier. Oddziel żółtka, wymieszaj je trzepaczką z resztą zimnego mleka, piwem i solą. Wlej miksturę do miski z mąką, masłem i cukrem. Wymieszaj całość mikserem i odstaw w ciepłe miejsce najlepiej na całą noc lub przynajmniej na 2 godziny. Wlewaj do gofrownicy po 30 g gofrowej masy i piecz szybko na złoto. Polej sosem klonowym i ozdabiaj owocami.
Bellini
Składniki:
100 g sorbetu brzoskwiniowego
1 brzoskwinia dojrzała
25 ml likieru brzoskwiniowego
1 butelka champana Moet
Przygotowanie:
Sorbet zmiksować z brzoskwinią o likierem brzoskwiniowym. Wlać do 1/3 wysokości kieliszka i zalać szampanem Moet.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"