Przepisy kulinarne

Śniadanie w Woldorf Astoria Hotel

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Przez ostatnie 100 lat Woldorf Astoria Hotel to jeden z najbardziej ekskluzywnych hoteli świta. Swoim wystrojem nawiązuje do klasyki Art. Deco. Piękna sala balowa, cztery bary, 1250 pokoi, 3 restauracje i niesamowity room serwis, który rocznie serwuje 1 milion posiłków przez 24 godziny na dobę. Nad tym wszystkim czuwa 7 szefów de cuisine, 10 sous-chefs i 110 kucharzy.

Ciasto cytrynowe

Składniki:

200 g masła lub margaryny

200 g cukru

4 jajka

200 g mąki

skórka starta z jednej cytryny

1/2 op. proszku do pieczenia

150 g cukru pudru

sok z 1 cytryny

papier do pieczenia

Przygotowanie:

Temperaturę w piekarniku ustawić na 200 stopni. Blachę wyłożyć pergaminem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło, cukier, całe jajka ucierać na gładką, puszystą masę. Dodać drobniutko startą skórkę cytrynową i mąkę wymieszaną z proszkiem. Utartą masę rozsmarować cienko na wyłożonej na papierze blasze, powierzchnię wygładzić szerokim nożem. Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 15 minut na jasnozłoty kolor. Przygotować lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny na gładką masę. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Wyciągnąć papier i jeszcze gorące posmarować polewą cytrynową. Posypać kawałkami startej skórki z cytryny.

Truskawki z balsamic vineger and Galliano

Galliano – likier powstający na bazie 70 ziół, pochodzący z Włoch. Barwa likieru jest miodowa, a w jego smaku szczególnie wyeksponowana jest wanilia i lukrecja. Likier został opracowany w 1896 roku przez Arturo Vaccari. Często (w Szwecji) podawany z ciepłą kawą espresso i bitą śmietaną.

Składniki:

1 kg truskawek

100 ml octu balsamicznego

100 ml Galliano

10 ziaren świeżego zielonego pieprzu

Przygotowanie:

Składniki wymieszać ze sobą. Macerować truskawki przez 15 min. Serwować z pokojowej temperaturze.

Pieczone jajka w prosciutto z pomidorową salsą

Składniki:

8 plastrów prosciutto

8 jajek

0,5 kg sera fontina pokrojonego w kwadratu 1/1cm

50 g pesto

100 g pomidorowej salsy

Przygotowanie:

Wyłożyć okrągłą foremkę do pieczenia muffin plastrami prosciutto. Do środka dodać 2 jajka dodać ser i 1 łyżkę do herbaty pesto. Piec w tem. 180 C przez 7 min. Wyjąć z pieca po 3 min zdjąć foremkę do muffinów. Serwować z salsą.

Salsa

Składniki:

2 duże pomidory pozbawion pestek i skóry

1 szalotka

1 ząbek czosnku

10 g skórki z cytryny

1 pęczek bazylii

100 ml oliwy

20 ml octu winnego

tabasco do smaku

sól i pieprz

Przygotowanie:

Pomidory pokroić w małą kostkę, dodać, szalotkę, czosnek, skórkę z cytryny,, bazylię, oliwę, ocet, tabasco, sól i pieprz. Trzymać w lodówce do momentu serwowania.

Czekoladowo orzechowe panini

Można serwować z truskawkami zacerowanymi w balsamic.

Składniki:

1 bułka chałka pokrojona na 1 cm kromki

100 g kremu czekoladowego

100 g czekolady

100 g orzechów laskowych

200 g masła

Przygotowanie:

Przygotować dużą patelnię i postawić na średnim ogniu. Pokroić chałkę na 16 kromek. 8 posmarować kremem czekoladowym i posypać czekoladą. Przykryć drugą kromką chałki. Opiec kanapki na maśle na złoty kolor. Podawać gorące.

Gofry w syropie klonowo-pomarańczowo-orzechowym z owocami

Składniki:

100 ml syropu klonowego

50 g masła

50 g marmolady pomarańczowej

100 ml soku z pomarańczy

20 g skórki pomarańczowej

Gofry

Składniki:

250 g cukru

200 g roztopionego masła

500 g mąki

20 g drożdży piekarskich

200 ml mleka

3 jajka

1/4 puszki piwa

80 g cukru pudru

szczypta soli

Przygotowanie:

Wymieszaj mąkę z cukrem. Rozpuść drożdże w połowie letniego mleka i wlej je do miski z mąką. Dodaj rozpuszczone masło i cukier. Oddziel żółtka, wymieszaj je trzepaczką z resztą zimnego mleka, piwem i solą. Wlej miksturę do miski z mąką, masłem i cukrem. Wymieszaj całość mikserem i odstaw w ciepłe miejsce najlepiej na całą noc lub przynajmniej na 2 godziny. Wlewaj do gofrownicy po 30 g gofrowej masy i piecz szybko na złoto. Polej sosem klonowym i ozdabiaj owocami.

Bellini

Składniki:

100 g sorbetu brzoskwiniowego

1 brzoskwinia dojrzała

25 ml likieru brzoskwiniowego

1 butelka champana Moet

Przygotowanie:

Sorbet zmiksować z brzoskwinią o likierem brzoskwiniowym. Wlać do 1/3 wysokości kieliszka i zalać szampanem Moet.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości