Smażony ryż z kurczakiem i warzywami po tajsku

Daria Ładocha niedawno wróciła z kursu kulinarnego w Tajlandii i postanowiła podzielić się z nami wiedzą, którą tam zdobyła. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: pierożki z serem, słodkie ciasteczka z mąki ryżowej z kokosem, smażony ryż z kurczakiem i warzywami, sałatkę som tam oraz północną zupę Tom Yum z krewetkami i śmietaną kokosową.

Pierożki z serem

Składniki:

10 arkuszy cienkiego, mrożonego ciasta do pierożków

10 dkg sera mozzarella w kawałku

olej do smażenia

sos chili słodki

Przygotowanie:

Rozmrażamy arkusze ciasta. Następnie urywamy małe kawałki żółtego sera i zawijamy w ciasto do pierożków. Smażymy na głębokim oleju. Podajemy udekorowane sałatą i słodkim sosem chili.

Słodkie ciasteczka z mąki ryżowej z kokosem

Składniki:

1 blok cukru palmowego

1/2 szklanki mąki z ryżu kleistego

kilka łyżek wody

1 duża łyżka syropu z truskawek lub wiśni

1 opakowanie wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Cukier kroimy na drobniejsze kawałki. Mąkę mieszamy w misce z odrobiną wody. Gdy zacznie się kleić, dodajemy jeszcze trochę wody tak, by powstała guma. Dodajemy łyżkę syropu i wyrabiamy ręką ciasto. Robimy placek. Dodajemy do środka cukier pokrojony i zawijamy w kulkę. Wrzucamy na gorącą wodę. Kulki są gotowe do wyjęcia, kiedy już wypłyną na wierzch. Następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych, gdy są gorące.

Smażony ryż z kurczakiem i warzywami

Składniki:

1 miska ugotowanego ryżu

1 szalotka drobno posiekana

1 chili drobno posiekana

1 ząbek czosnku drobno posiekany

1/3 marchewki drobno pokrojonej

150 g ugotowanego kurczaka

3 małe kukurydze w kolbie

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka sosy rybnego

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka sosu ostrygowego

szczypta czarnego pieprzu

szczypiorek pokrojony na centymetrowe kawałki

1 jajko

olej do smażenia

garść tajskiej bazylii

Przygotowanie:

Przygotowujemy miskę ze składnikami: szalotka, chili i czosnek. Na gorący wok z olejem wrzucamy jajko i szybko mieszamy. Dodajemy składniki z miski. Następnie dodajemy kurczaka, marchewkę oraz kolby kukurydzy i mieszamy. Dodajemy ryż wraz z sosami i przyprawami. Przekładamy na talerz i dekorujemy szczypiorkiem oraz bazylią tajską usmażoną na głębokim tłuszczu.

Sałatka som tam

Składniki (na 2 porcje):

1 kubek pociętej w julienkę czyli „na zapałkę” zielonej papai lub kalarepy

1/2 kubka pociętej w julienkę marchewki

2 papryczki chili

2 ząbki czosnku (obrane)

2 limonki

2 łyżki cukru palmowego

5 łyżek sosu rybnego

1 pomidor

50 g (mała miseczka) orzechów ziemnych

Przygotowanie:

Prażymy na patelni orzechy. W moździerzu tłuczemy 2 ząbki czosnku wraz z chili. Następnie dodajemy cukier, limonkę i sos rybny. Ważne, by limonkę dodać ze skórką. Dodajemy pokrojonego w ósemki pomidora i dokładnie tłuczemy/wymieszamy. Dodajemy papaję/kalarepę wraz marchewką i dokładnie mieszamy ze składnikami sosu. Wysypujemy na talerz i posypujemy uprażonymi orzechami.

Północna zupa Tom Yum z krewetkami i śmietaną kokosową

Składniki (na 2 porcje):

4 kubki wody

1 trawa cytrynowa

6 listków limonki Kaffir

10 plasterków galangala

2 papryczki chili

1 łyżka sosu ostrygowego

1 łyżka pasty Tom Yum

4 łyżki sosu rybnego

1/2 puszki grzybów pochwiaków

2 łyżki cukru palmowego

2 limonki

kolendra do przybrania

8 krewetek obranych i osobno z nich korpusy

2 pieczarki

1 średni pomidor

1/2 szklanki śmietanki kokosowej

Przygotowanie:

Wlewamy wodę do garnka i zagotowujemy. W tym czasie przygotowujemy składniki bazy do zupy: drzemy liście limonki Kaffir, obieramy i tłuczemy strąk trawy cytrynowej oraz kroimy na 1,5 centymetrowe kawałki, tniemy 10 plasterków galangala i kroimy chili na mniejsze kawałki.

Gdy woda zacznie się gotować, wrzucamy korpusy z 10 krewetek do wody i przygotowane wcześniej składniki. Dodatkowo wlewamy łyżkę sosu ostrygowego i łyżkę pasty Tom Yum. Gotujemy wywar ok. 10 min. Następnie wrzucamy do garnka 10 krewetek. Następnie dodajemy pomidora pokrojonego w łódeczki, pieczarki pokrojone na 4 części bez ogonka i pochwiaki odsączone z wody. Wlewamy śmietankę kokosową. Wyłączamy źródło ciepła i doprawiamy na sam koniec. Ważne, by nie zagotować soku z limonki. Dodajemy na początek 2 łyżki soku z limonki, 2 łyżki sosu rybnego i łyżkę cukru palmowego. Próbujemy i oceniamy, czy jest wyważona kompozycja między słodkim, słonym i kwaśnym smakiem. Jeśli nie, dodajemy składnik, którego brakuje. Na koniec posypujemy kolendrą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości