Przepisy kulinarne

Smaki kuchni koreańskiej

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Dziś w kuchni "Dzień Dobry TVN" Kim Jae Hak i Edward Grobelny postarali się przybliżyć tajniki kuchni koreańskiej. Dzięki ich przepisom, sami możecie się przekonać, jak smakują typowo koreańskie potrawy.

Bulgogi (Pulgogi) - marynowana wołowina z warzywami

Składniki:

250 g antrykot

50 g cukinia

50 g marchew

50 g cebula

Marynata

50 g sos sojowy jasny

100 g woda

20 g cukier

2 ząbki czosnku

10 g - starty imbir

50 g - mus z gruszki

15 g - olej sezamowy

Przygotowanie:

Wołowina powinna marynować się co najmniej 2 godziny, po wyjęciu z marynaty smażymy z drobno posiekanymi warzywami.

Czejuk Bokkeum - wieprzowina z warzywami w ostrym sosie

Składniki

250 g - karkówka

50 g cukinia

50 g marchew

50 g cebula

15 g koreańska pasta chili - koczudżang

10 g papryka słodka

2 ząbki czosnku

szczypta cukru i soli

Przygotowanie:

Mieszamy przyprawy z warzywami i mięsem i smażymy bezpośrednio przed podaniem.

Kim- Chi

Składniki:

2 kg poszatkowanej kapusty pekińskiej

150 g marchwi (niewielka ilość)

1/2 pęczka szczypioru (niewielka ilość)

sól do wstępnego kiszenia kapusty

marynata do kim-chi

400 ml pasty chili (papryczki peperoni zmiksowane z olejem)

4 ząbki czosnku (do smaku)

50 g imbiru (do smaku)

Przygotowanie:

Sosu dodajemy do momentu, kiedy każdy kapusta jest czerwona. Kapustę pekińską szatkujemy i zasypujemy solą do momentu, odda wodę i stanie się miękka. Po kilku godzinach dodajemy pastę chili doprawioną imbirem, czosnkiem, odrobiną poszatkowanej marchwi i szczypiorku. Kim - chi nadaje się do spożycia od razu, ale najlepsza jest po kilku dniach. Z czasem staję się mniej słona, a bardziej kwaśna, to naturalny proces kiszenia. Tradycyjnie przetrzymywało się ją jako zimowe zapasy, podobnie jak w naszym klimacie kapustę kiszoną. Produkt bardzo podobny. Oczywista różnica, to obecność chili.

Przepisy przygotowali: Kim Jae Hak i Edward Grobelny.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości