Smak dzieciństwa: kotlety mielone

W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach razem z uczestnikiem "Masterchefa" Szymonem Czerwińskim przygotowali danie, którego smak zna każdy z nas - kotlety mielone, znane również jako sznycle. Co zrobić, by nie były ani surowe w środku, ani zwęglone na wierzchu?

Kotlety mielone

Składniki:

300 g mielonej cielęciny

200 g mielonej wieprzowiny

1 mała cebula

1 mała, sucha bułka

1 jajko

5 łyżek bułki tartej

0,5 szklanki mleka

Sól i pieprz

Olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę drobno pokroić, przysmażyć na odrobinie oleju lub masła. Bułkę namaczać w mleku przez około 10–15 min. Mięso umieścić w misce, dodać namoczoną bułkę i powoli dolewać też mleko. Dodać cebulę, sól i pieprz. Wyrabiać ręką, aż masa mięsna wchłonie mleko i idealnie połączy się z bułką. Z masy uformować kotlety, obtoczyć je w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju (jeśli nie chcesz, aby kotlety były zbyt tłuste lub boisz się, że je przypalisz, możesz zaraz po obsmażeniu z obu stron przełożyć je do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika o temperaturze 160 st. na 12–15 minut). Mielone podawać z buraczkami, mizerią i ziemniaczkami.

Składniki:

1 kg ugotowanych buraków

2 łyżki masła

Sól i pieprz

1 łyżeczka mąki

Sok z cytryny

Przygotowanie:

Aby przygotować buraczki zetrzeć na tarce, przysmaży je na maśle, dodać mąkę, po chwili cytrynę. Smażyć przez 10 min. i doprawić do smaku.

Mizeria

Składniki:

2 ogórki

100 ml śmietany

1 łyżeczka cukru

Sok z cytryny

Sól i pierz

Posiekany koperek

Przygotowanie:

Aby przygotować mizerię ogórki obrać i cienko pokroić lub zetrzeć na tarce. Wymieszać ze śmietaną, dodać cukier, sok z cytryny, koperek i doprawić do smaku.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości