Smacznie i wykwintnie! Piersi kacze w żurawinie

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN gotował dziś Jan Kuroń. Kucharz, który fachu uczył się od najlepszych, w naszym studiu przygotował takie smakołyki jak: piersi kacze w żurawinie i w miodzie pitnym, ziemniaki opiekane czy bliny z wędzonym jesiotrem.

Zupa z topinamburu z prawdziwkami

Składniki:

170 – 200 g mrożonych prawdziwków

500 g topinamburu

3 łyżki masła

2 łyżki oliwy

1 średnia cebula cukrowa

2 ząbki czosnku

Litr jasnego bulionu

Kieliszek białego wina

200 ml śmietany 36%

½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej

Sól, czarny pieprz

Przygotowanie:

Prawdziwki rozmroź. Obierz bulwy topinamburu i wrzuć do miski z zimną wodą. Nie powinny ściemnieć (popsuje to estetykę dania). Na rozgrzanej oliwie zeszklij delikatnie pokrojoną w kostkę cebulę. Wlej do niej wino, zmniejsz ogień odczekaj aż płyn odparuje, po czym wlej bulion, dodaj plastry topinamburu i gotuj do miękkości. Całość zmiksuj na gładko lub przetrzyj przez sito i dopraw solą oraz pieprzem. Do powstałej masy wmieszaj śmietanę i zagotuj. Prawdziwki pokrój na niewielkie paski i smaż na maśle z dodatkiem oliwy przez 5 minut stosunkowo często mieszając. Zupę serwuj w miskach, na wierzch wyłóż prawdziwki, a całość posyp zmieloną gałką muszkatołową.

Bliny z wędzonym jesiotrem

Składniki:

350 g mąki gryczanej (ok. 2 szklanki)

450 ml mleka

1 jajko

1 łyżka cukru

50 g masła

30 g drożdży

30 ml oleju

300 g wędzonego jesiotra

150 ml kwaśnej śmietany

1 pęczek koperku

1 czerwona cebula

2 cytryny

sól, pieprz

Przygotowanie:

Zacznij od przesiania mąki. Mleko lekko podgrzej i w 200 ml mleka rozpuść drożdże z łyżeczką cukru i połową mąki. Tak przygotowany rozczyn zamieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. W tym czasie stop i ostudź połowę masła. Dodaj je wraz z resztą cukru i żółtkiem do rozczynu. Ubij rozczyn przy użyciu miksera lub trzepaczką i znowu odstaw do wyrośnięcia. Odczekaj parę godzin. Dodaj resztę mleka (dobrze, żeby było ciepłe) i szczyptę soli. Ciasto wyrób dokładnie. Na końcu dodaj małymi porcjami białko ubite na sztywną pianę. Ciasto na bliny powinno być delikatne i mieć konsystencję gęstej śmietany. Bliny smaż jak naleśniki, używając do smażenia minimalnej ilości tłuszczu. Na każdego blina wyłóż łyżkę śmietany zmieszanej z posiekaną w kostkę cebulą, plaster jesiotra oraz plasterek cytryny. Na koniec posyp posiekanym koperkiem. Dopraw odrobiną soli i pieprzem.

Zamiast nakładać po kolei śmietanę, rybę i koperek możesz zrobić z tych składników sos, wystarczy je pokroić i zmieszać. W takim przypadku cytrynę możesz zastąpić kiszonymi ogórkami.

Mąkę gryczaną możesz zrobić w domu. Wystarczy zmiksować paloną kaszę gryczaną (ma mocniejszy aromat) i przesiać przez sito.

Piersi kacze w żurawinie i w miodzie pitnym

Składniki:

4 piersi kacze

150 g suszonej żurawiny

100 ml miodu pitnego

1 łyżka suszonego tymianku

1 łyżka suszonego majeranku

4 ząbki czosnku

½ łyżeczki soli

1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Piersi umyj, oczyść i osusz. W misce wymieszaj żurawinę, miód pitny, zioła, posiekany drobno czosnek oraz sól i pieprz. Włóż w powstałą marynatę mięso i całość dobrze wymieszaj. Odstaw do lodówki na minimum 3 godziny, najlepiej na całą noc. W razie możliwości w podczas marynowania obracaj piersi co 2 – 3 godziny. Na patelni rozgrzej olej. Mięso odrobinę osusz i ułóż na rozgrzanym tłuszczu warstwą tłuszczu do spodu. Smaż po obu stronach na rumiany kolor, po czym przełóż do brytfanny i piecz przez około 20 minut w temperaturze 165 stopni. Przed podaniem proponuję pokroić na centymetrowe plastry.

Ziemniaki opiekane

Składniki:

7 dużych ziemniaków

½ łyżeczki mielonego kminku

2 gałązki świeżego rozmarynu

sól, grubo mielony świeży pieprz

odrobina oleju lub oliwy z oliwek

ewentualnie płaska łyżeczka kurkumy

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i umyj, po czym pokrój wzdłuż na ćwiartki lub ósemki. W misce wymieszaj je z oliwą, posiekanym rozmarynem, kminkiem, solą i pieprzem oraz ewentualnie z odrobiną kurkumy. Ułóż je na posmarowaną olejem blachę i piecz przez 40 – 45 w temperaturze 180 stopni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN