Smacznie i kojąco. Zupa z melisą i łosoś w sosie węgierkowym

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Adama Kozaneckiego. Finalista ostatniej edycji MasterChefa przygotował zupę z warzyw z melisą, łososia w sosie węgierkowym, a na deser witaminowy kisiel o smaku cytrynowym i pomarańczowym. Spróbujecie?

Kojąca zupa z warzyw zielonych i białych z melisą

Składniki:

1 litr naparu z melisy

200 g szponder wołowy

4 łyżki zielonej soczewicy

2 korzenie pietruszki

korzeń selera

Łodyga selera naciowego

Pęczek natki pietruszki

Brokuł

2 ziemniaki

3 listki laurowe

Suszony lubczyk

Kilka ziaren ziela angielskiego

Czarny pieprz

Sól

Świeża melisa cytrynowa do dekoracji

Cytryna

Woda

Wykonanie:

Obrane warzywa: seler, pietruszkę, seler naciowy, wraz z przyprawami, ziołami i mięsem zalewamy wywarem z melisy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut. Dodajemy obranego ziemniaka pokrojonego w kostkę i soczewicę, podlewamy wodą, gotujemy około 10 minut, po tym czasie dodajemy różyczki z brokułów, gotujemy około 15 minut, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec wciskamy sok z połówki cytryny. Pamiętajmy aby soczewica się nie rozgotowała. Zupę dekorujemy świeżą melisą cytrynową.

Medalion z łososia z sosem węgierkowym

Składniki:

1 filet łososia ze skórą

Marynata:

Powidła węgierkowe

Limonka

Ziarna kolendry

Ząbek czosnku

Oliwa z oliwek

Czarny pieprz

Sos:

Powidła śliwkowe

Ząbek czosnku

Szalotka

100 ml białego wytrawnego wina

Sok z cytryny

50 g masła

100 ml śmietany

Sól

Pieprz

Oliwa z oliwek

Wykonanie:

Na początku marynujemy rybę: ucieramy w moździerzu ziarna kolendry i pieprzu, dodajemy czosnek, powidła śliwkowe, skórkę i sok z limonki, oliwę z oliwek. Rybę dzielimy na części, nacinamy delikatnie od strony skóry, nie przecinając jej do mięsa, powstałą marynatą nacieramy rybę. Rybę grillujemy na patelni grillowej skórą do góry kilka minut, po czym przekładamy i dopiekamy rybę od strony skóry. Nie dopiekamy jej do końca, ponieważ ryba dojdzie jeszcze po zdjęciu z kuchenki na ciepłej patelni.

Do rondelka przekładamy powidła, dodajemy czosnek i szalotkę posiekaną w drobną kostkę, chwilę smażymy i zalewamy winem. Całość chwilę gotujemy. Dodajemy śmietanę, skórkę z cytryny, masło, doprawiamy solą i pieprzem. Sos dusimy kilka chwil aż zgęstnieje. Rybę podajemy bez skóry na talerzu z sosem.

Witaminowy cytrynowy i pomarańczowy kisiel

Składniki:

5 pomarańczy

5 cytryn

400 ml białego wytrawnego wina

Kardamon

Świeża mięta

Cukier brązowy

Syrop cytrynowy

Syrop pomarańczowy

Mąka ziemniaczana

Wykonanie:

Wyciskamy sok z owoców, gotujemy z winem w dwóch rondelkach, w jednym pomarańczowy z 200 ml wina, w drugim cytrynowy z 200 ml wina. Pomarańczowy wywar doprawiamy kardamonem i syropem pomarańczowym. Cytrynowy wywar doprawiamy miętą i syropem cytrynowym. W szklance tworzymy lejącą masę z wodą i mąką ziemniaczaną. Oby dwa wywary gdy będą wrzeć zaprawiamy powstałym płynem, ciągle mieszając, chwile gotując. Kisiel podajemy w salaterkach obtoczonych na krawędzi brązowym cukrem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości