Przepisy kulinarne

Smaczne dania z papryki

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Czerwone, żółte i zielone... Róznią się kolorem i smakiem, ale każda papryka jest zdrowa. W papryce jest czterokrotnie więcej witaminy C niż w cytrynie. Zawiera też witaminę B oraz żelazo, magnez, wapń i błonnik. Korzystnie wpływa na trawienie i kondycję układu nerwowego. Dlatego Piotr Kucharski zachęca, by cieszyć się tym jesiennym warzywem i jak najczęściej korzystać z niego w kuchni. Polecamy przepisy Piotra na: zapiekane papryki, sałatkę z pieczonych kolorowych papryk, potrawkę z papryki i wieprzowiny oraz pulpeciki z sosem paprykowym. Smacznego!

Sałatka z pieczonych kolorowych papryk

Składniki:

2 żółte papryki

2 czerwone papryki

2 zielone papryki

200 g sera feta

1 mały słoiczek kaparów

1 główka czosnku

listki bazylii

100 g świeżych wyłuskanych orzechów włoskich

1 łyżka sosu sojowego

oliwa z oliwek

sól i pieprz

Przygotowanie:

Papryki ułożyć na wyłożonej folią aluminiową blasze. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec przez 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika, przełożyć do garnka, przykryć pokrywką i odstawić do ostygnięcia, następnie obrać ze skóry, wyjąć gniazdo nasienne i pokroić w paski. Ułożyć na półmisku posypać pokruszoną fetą oraz odsączonymi kaparami. Orzechy posiekać i podprażyć na patelni, gdy się zarumienią dodać sos sojowy i smażyć przez chwile aż sos się zredukuje. Orzechami oraz listkami bazylii posypać po wierzchu. Całość przyprawić solą i pieprzem oraz skropić oliwą z oliwy.

Zapiekane papryki

Składniki:

3 duże papryki Romano (czerwone podłużne papryki)

50 g suszonych pomidorów

1 kula mozzarelli

150 g kuskusu

2 pęczki natki pietruszki

oliwa z oliwek

6 łyżek bułki tartej

sól i pieprz

Przygotowanie:

Papryki przekroić wzdłuż na połowę i usunąć gniazda nasienne. Kuskus przygotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu, następnie wymieszać z pokrojoną mozarellą, pomidorami i posiekaną natką pietruszki. Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Farsz przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać kilkoma łyżkami oliwy. Farszem nafaszerować papryki i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Posypać bułką tartą. Wstawić do piekarnika i zapiekać 15 minut.

Potrawka z papryki z wieprzowiną

Składniki:

800 g mieszanych papryk

1 polędwiczka wieprzowa

1 cukinia

4 duże pomidory

3 czerwone cebule

6 ząbków czosnku

1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku

4 łyżki oleju

sól i pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzać olej. Cebulę pokroić w piórka i razem z posiekanym czosnkiem podsmażyć na oleju. Gdy cebula się zeszkli zestawić z kuchenki i dodać papryki w proszku i ją przesmażyć. Garnek przestawić znowu na kuchenkę. Dodać pokrojone w paski papryki oraz cukinię w półplasterki, smażyć całość. W tym czasie pokroić polędwiczkę w plasterki, przyprawić solą i pieprzem i podsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Do papryk dodać pokrojone w kostkę obrane ze skórki pomidory. Dodać polędwiczkę i poddusić całość aż warzywa i polędwiczka będzie miękka. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z kromką wiejskiego chleba na zakwasie.

Pulpeciki z sosem paprykowym

Składniki:

500 g czerwonej papryki

500 g mięsa mielonego z łopatki

2 kule mozzarelli

1 ząbek czosnku

1 jajko

30 g blanszowanych migdałów

bułka namoczona w mleku

pęczek natki pietruszki

0,5 łyżeczki kopru włoskiego

0,5 łyżeczki czarnuszki

0,5 łyżeczki kolendry

0,5 łyżeczki kminu

20 ml octu winnego

50 ml oliwy z oliwek

sól i pieprz

Przygotowanie:

Papryki ułożyć na wyłożonej folią aluminiową blasze. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec przez 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika, przełożyć do garnka, przykryć pokrywką i odstawić do ostygnięcia, następnie obrać ze skóry, wyjąć gniazdo nasienne. W tym czasie podgrzać ugotować oliwę z oliwek z przyprawami. Następnie pokroić paprykę i razem z octem, czosnkiem dodać do oliwy i zmiksować na gładki krem. Mięso wymieszać z bułką, jajkiem i posiekaną natką pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Uformować pulpeciki i obsmażyć na patelni i zalać sosem i dusić przez kilka minut. Posypać porwaną mozzarellą i zapiec przez chwilę w piekarniku.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości