Przepisy kulinarne

Słodkości na poprawę nastroju! Przepisy Ani Starmach na puszysty omlet, tiramisu i krem brulle

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Nie dość, że poniedziałek to jeszcze pochmurny ... dlatego postanowiliśmy poprawić państwu humor. W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach zaprezentowała dziś przepisy na słodkości!

Zdjęcie: Tomasz Urbanek / East News

Puszysty omlet z wiśniami i syropem wiśniowym

Składniki:

2 jaja

1 łyżka mąki

1 łyżka płatków owsianych

1 łyżeczka brązowego cukru

80g mrożonych wiśni

40ml syropu wiśniowego Paola

Świeża mięta

Masło do smażenia

Przygotowanie:

Wiśnie rozmroź, przełóż do rondla razem z syropem i podgrzewaj aż całość zgęstnieje a a smaki się połączą. Jeśli wiśnie będą za kwaśne dodaj więcej syropu.

Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę i płatki owsiane. Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie wymieszaj z żółtkami. Na patelni rozpuść odrobinę masła, wylej masę jajeczną, smaż przez kilka minut po czym delikatnie przewróć i smaż jeszcze przez chwilę. Gotowy omlet podawaj z gorącym sosem wiśniowym

Tiramisu z malinami

Składniki:

Opakowanie biszkoptów „kocich języczków”

500g mascarpone

6 żółtek

100g cukru

Gorzkie kakao

60ml syropu malinowego Paola

100ml gorzkiej mocnej kawy

300g mrożonych malin

Przygotowanie:

Żółtka ubij z 70g cukru cukrem za pomocą miksera, Stopniowo dodawaj mascarpone. Powinieneś uzyskać gładką masę bez grudek.

Kilka biszkoptów zamocz w mocnej kawie ułóż je na dnie naczynia, przykryj warstwą kremu, posyp go kakao, połóż na nim biszkopty zamoczone w syropie malinowym, pokryj je warstwą kremu, połóż na nim biszkopty zamoczone w kawie… czynności powtarzaj aż skończą ci się składniki, na wierzchu powinien znajdować się krem z mascarpone.

Maliny rozmroź i podgrzewaj dodając cukier. Odlej do małego naczynia odrobinę soku, wymieszaj go z mąką ziemniaczaną i ponownie połącz z malinami, podgrzewaj przez chwilę aż sos zgęstnieje. Maliny ostudź i wyłóż na krem mascarpone. Tiramisu smakuje najlepiej gdy jest mocno schłodzone!

Krem brulle z konfiturą malinową

Składniki:

500ml śmietanki 36%

100g białego cukru

1 laska wanilii

300g malin

50ml syropu malinowego z melisą Paola

Świeża melisa

Brązowy cukier do posypania

Przygotowanie:

Maliny wrzuć na patelnię, dodaj syrop malinowy z melisą i podgrzewaj aż maliny puszczą sok, a później podgrzewaj jeszcze przez kilka minut aż sos zgęstnieje.

W garnku podgrzej śmietankę z połową białego cukru i rozkrojoną laską wanilii. Żółtka utrzyj z drugą połową cukru. Gdy śmietanka się zagotuje dodaj ją do żółtek a następnie przelej masę z powrotem do garnka. Podgrzewaj jeszcze przez chwilę, ale uważaj bo masa nie powinna się zagotować.

Na dno miseczkę do kremu brulle nałóż łyżkę malin z syropem, przykryj je masą waniliową. Zapiekaj około godziny w piekarniku o temperaturze 100 stopni. Po upieczeniu schładzaj w lodówce. Tuż przed podaniem posyp brązowym cukrem, skarmelizuj go za pomocą palnika lub wkładając na chwilę do piekarnika. Podawaj ze świeżą melisą.

Herbata idealna na zimę

Składniki:

300ml mocnej czarnej herbaty

4cm świeżego imbiru

2 łyżki miodu lipowego

40ml syropu malinowego z lipą Paola

2 grube plasterki cytryny

2 grube plasterki pomarańczy

2 goździki

2 szczypty cynamonu

Łyżka płatków migdałowych

Przygotowanie:

Imbir obierz i pokrój w drobną kostkę, rozdziel ją między 2 kubki/ szklanki. Plasterki cytryny i pomarańczy pokrój w ćwiartki dodaj do imbiru. Do kubków wrzuć też po jednym goździku, po szczypcie cynamonu i odrobinie płatków migdałowych. Zawartości kubków wymieszaj łyżeczką i zalej herbatą. Odczekaj chwilę i dodaj syrop malinowy z lipą oraz miód lipowy, ponownie wymieszaj i gotowe!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości