Materiał promocyjny

Słodkości Józka

Specjalnie dla Dzień Dobry TVN kucharz Joseph Seelesto przygotował kilka słodkich specjałów.

Scones z kawałkami czekolady

Składniki:

4 duże jajka

2 łyżki drobnego cukru

375ml maślanki

100g roztopionego masła

225g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczki soli

140g grubo posiekanej czarnej czekolady

Sos czekoladowy

Karmelizowane gruszki

3 gruszki (bez ogryzka i skórki)

2 łyżeczki soku z cytryny

15g nie solonego masła

100g cukru pudru

Przygotowanie:

Gruszki pokrój w kawałki o grubości ok 1 cm. Skrop sokiem z cytryny. Na patelni rozpuść masło. Dodaj cukier i gruszki, podgrzewaj, aż owoce się skarmelizują ok. 8-10 minut. W misce ubij jajka z cukrem, aż zrobią się jasne i puszyste. Dodaj maślankę i połowę masła, wsyp mąkę, sodę, proszek, sól i czekoladę. Smaż na teflonowej patelni. Na jedno ciastko powinna pójść łyżka ciasta. Smaż 1-2 minuty, a kiedy pojawią się bąbelki, przełóż na drugą stronę i smaż jeszcze minutę. Podawaj z sosem czekoladowym i karmelizowanymi gruszkami.

Pizze z figami i marcepanem

Skłądniki:

10 fig pokrojonych na grube plastry

300g marcepana

300g ciasta francuskiego

cukier puder

Przygotowanie:

Na omączonej stolnicy rozwałkuj ciasto tak cienko, jak to możliwe, aż do wielkości ok 60 cm. Pozostaw na 2-3 minuty, żeby odpoczęło. Wytnij z ciasta krążki o średnicy 15 cm używając obręczy do wykrawania pączków albo szklanki. Rozwałkuj marcepan tak cienko, jak tylko potrafisz i też wytnij z niego krążki. Ułóż krążki marcepanowe na krążkach z ciasta, a na wierzchu rozłóż figi. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na 20 minut. Piecz w piekarniku przez 15-20 minut, aż ciasto będzie chrupiące. Posyp cukrem pudrem i podawaj z lodami.

Macerowane suszone śliwki nadziewane niebieskim serem

Składniki:

150ml soku z ananasa

30g uprażonych orzechów makadamia

30g suszonych śliwek bez pestek

100g pokruszonego sera pleśniowego

1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

3 łyżki śmietany 30%

1 łyżka porto

Przygotowanie:

Namocz śliwki w soku z ananasa przez 24 godziny. Wymieszaj ser z orzechami makadamia, pieprzem, śmietaną i porto. Nałóż do śliwek. Ułóż śliwki na talerzu, posyp cynamonem i cukrem pudrem.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości