Przepisy kulinarne

Słodko i dietetycznie!

Przepisy kulinarne

Katarzyna Czaplejewicz, trenerka fitness, przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN dietetyczne słodycze: sernik na zimno z galaretką i żurawiną, ciasteczka owsiane z ziarnami, mus czekoladowy i sorbet ananasowy. Skorzystajcie z jej słodkich przepisów!

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Sernik na zimno z galaretką i żurawiną

2 x 500 g białego sera 0 % tłuszczu

1 jogurt naturalny bez cukru i 0 % tłuszczu

łyżeczka aromatu migdałowego

3-4 łyżki żelatyny

słodzik

400 ml mleka 0,5 % tłuszczu

opakowanie galaretki np. truskawkowej

żurawina suszona do dekoracji

Przygotowanie:

Ser i jogurt wkładamy do sporego naczynia. Dodajemy aromat oraz słodzik rozpuszczony w minimalnej ilości ciepłej wody. Do gorącego mleka w osobnym naczyniu dodajemy żelatynę i mieszamy aż do rozpuszczenia. Tak przygotowane mleko (nie wrzątek) dodajemy do całości. Bardzo porządnie mieszamy i wlewamy do naczynia lub formy. Przyrządzamy galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Na wystudzonym serniku, delikatnie układamy żurawinę. Zalewamy wystudzoną, lekko tężejącą galaretką.

Sorbet ananasowy

cały duży ananas

słodzik

1/4szklanki wody

Przygotowanie:

Ananasa bardzo porządnie obieramy uważając, by nie została nawet mała ciemna plamka od skórki. Następnie odkrajamy z środka twardą część (sam środek ananasa) i kroimy owoc na średniej wielkości kostki. Dodajemy1/4 szklanki wody z rozpuszczonym wcześniej słodzikiem. Całość miksujemy blenderem ręcznym aż ananas osiągnie konsystencję musu. Możemy dodać kilka drobnych kawałków owocu. Przekładamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażarki.

Super ciasteczka owsiane z ziarnami

1 szklanka otrębów owsianych

1 szklanka mix 5 zbóż

2 łyżki siemienia lnianego lub lnu mielonego odtłuszczonego

2 łyżki zarodków pszennych

2 szklanki musu jabłkowego bez cukru

1 jajko

kilkanaście słodzików rozpuszczonych w1/4 szklanki ciepłej wody

3 łyżeczki oliwy

1 łyżeczka aromatu migdałowego

3 łyżeczki cynamonu

4 łyżki żurawiny

2 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie:

Umieszczamy wszystkie suche składniki w naczyniu i mieszamy dokładnie. W drugim naczyniu łączymy resztę produktów. Mus jabłkowy mieszamy z oliwą, jajkiem, aromatem i słodzikiem. Łączymy zawartość obu naczyń i dokładnie mieszamy. Ciasto musi wyjść gęste. Po dokładnym wymieszaniu nakładamy łyżką ciasto na formę z papierem do pieczenia starając się , żeby nie były za grube i za duże. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20- 25 minut, najlepiej na termo-obiegu. Ciasteczka są najlepsze jak ostygną i trochę się wysuszą.

Mus czekoladowy

3 gęste jogurty bez dodatku cukru

4 ubite białka

6 łyżek kakao o obniżonej zawartości tłuszczu

łyżeczka aromatu rumowego

rozpuszczony słodzik w1/4 szklanki ciepłej wody

2 łyżki żelatyny

pół szklanki mleka 0,5 %

Przygotowanie:

Rozpuszczone w odrobinie gorącego mleka kakao mieszamy z jogurtem, dodajemy słodzik i aromat. Całość porządnie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i ubijamy białka jajek, dodając szczyptę soli, by białka nie opadły czekając aż żelatyna lekko przestygnie (nie może jednak być chłodna). Dolewamy żelatynę do reszty masy i szybko ale delikatnie dodajemy białka. Pianę trzeba wmieszać delikatnie, żeby się nie rozpadła. Całość przelewamy do pojemniczka lub do salaterek i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ja dodatkowo dekoruję miętą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości