Przepisy kulinarne

Słodkie śniadanie

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Na dobry początek dnia zapraszamy na słodkie śniadanie z Piotrem Kucharskim, który wygrał 2. edycję konkursu "Gotuj o wszystko". Piotr upiekł słodkie bułki i chałkę, a także przygotował śniadaniowe dodatki do słodkich wypieków. Smacznego!

CHAŁKA

Składniki:

300 ml mleka

30 g świeżych drożdży

3 łyżki cukru

550 g mąki

1 jajko, rozdzielone na białko i żółtko

50 g masła

1 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawić. Do miski wsypać mąkę, wlać rozczyn z drożdży, żółtko, rozpuszczone ciepłe masło i zagnieść ciasto aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części, uformować z nich wałki równej długości i zapleść z nich warkocz, końce połączyć i podwinąć pod spód. Przełożyć chałkę na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować wierzch roztrzepanym białkiem. Piec około 25-30 minut w 180 oC.

SŁODKIE BUŁKI Z RODZYNKAMI LUB CZEKOLADĄ

Składniki:

Ciasto jak na chałkę jak powyżej

100 g rodzynek

1 tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie, (jeśli bułek nie będą spożywać dzieci, możemy namoczyć w mocnym alkoholu). Czekoladę pokroić na kawałki podobnej wielkości do rodzynek. Przygotować ciasto jak na chałkę i podzielić na dwie części, do jednej dodać odsączone rodzynki, do drugiej czekoladę i wymieszać. Oba ciasta odstawić do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na kolejne 10-15 min. Piec około 15-20 min w temperaturze 180oC.

KONFITURA Z POMARAŃCZY

Składniki:

1 kg pomarańczy

1 szklanka cukru

10 goździków

5 ziaren ziela angielskiego

sok z dwóch cytryn

Przygotowanie:

Pomarańcze wyszorować, sparzyć wrzątkiem i wytrzeć. Przy pomocy tarki do jarzyć zetrzeć skórkę z wszystkich pomarańczy. Pomarańcze obrać, ścinając całą białą skórkę z owoców. Miąższ pokroić, usunąć pestki. Wszystkie składniki z wyjątkiem skórki z pomarańczy wrzucić na patelnię, smażyć często mieszając. Pod koniec duszenia dodać skórki pomarańczowe, smażyć do uzyskania pożądanej konsystencji.

MARMOLADA Z KIWI I BANANÓW

Składniki:

5 szt. kiwi

2 banany

soku z dwóch cytryn

1 szklanka cukru

Przygotowanie:

Owoce obrać i pokroić na kawałki. Wszystkie składniki wrzucić na patelnię i smażyć do uzyskania konsystencji marmolady. Marmoladę można przełożyć do słoików i pasteryzować.

MASŁO CZEKOLADOWO-ORZECHOWE

Składniki:

100 g orzechów laskowych

100 g orzechów włoskich

tabliczka gorzkiej czekolady

100 g masła

1 szklanki mleka

1 szklanki cukru

Przygotowanie:

Orzechy rozdrobnić w blenderze lub bardzo drobno posiekać. Masło, cukier, czekoladę i mleko podgrzać w garnku, dodać rozdrobnione orzechy. Gotować całość na wolnym ogniu do uzyskania jednolitej masy. Przelać do słoiczków lub pojemnika, przed podaniem porządnie schłodzić w lodówce (około 2 godz.).

WANILIOWA GORĄCA CZEKOLADA

Składniki:

500 g mleka

tabliczka mlecznej czekolady

1 laska wanilii

Przygotowanie:

Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na połowę, końcówką noża wyskrobać nasiona i razem z laską przełożyć do garnka. Zalać mlekiem, dodać czekoladę, gotować na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Przelać do szklanek. Wierzch można udekorować bitą pianą.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości