Słodkie przepisy Uli Stępniak na Dzień Dziecka. Jak zrobić lizaki malinowe, cake pops i ciasto malinowo-truskawkowe?

Dzień Dobry TVN/x-news
Z okazji Dnia Dziecka do naszej kuchni zaprosiliśmy Ulę Stępniak, specjalistkę, która od dziesięciu lat prowadzi swoją autorską pracownię cukierniczą, a w Internecie uczy, jak robić ciasta i torty. Poznaj jej przepisy na słodkości, które możemy przygotować nie tylko dla dzieci, ale też z dziećmi!

Lizaki malinowe

Składniki na lizaki malinowe (ok. 6 sztuk):

  • 40 g drobnego cukru
    • 20 g soku malinowego

      Sposób przygotowania lizaków malinowych:

      1. Cukier i syrop umieść w garnku.
        1. Podgrzewaj na średniej mocy palnika do momentu zagotowania, nie mieszaj. Poruszaj garnkiem, aby cukier nie przykleił się do dna.
          1. Gotuj ok. 4 minut.
            1. Wylej gorący syrop na matę do pieczenia lub specjalną formę do lizaków, włóż patyczki.
              1. Pozostaw kilka minut do zastygnięcia.

                Cake pops

                Składniki na cake pops (ok. 15 sztuk):

                • 200 g ciasta np. biszkoptu, ciasta czekoladowego
                  • 100 g mlecznej czekolady
                    • 50 g strzelającej posypki
                      • 60 g mascarpone

                        Sposób przygotowania cake pops:

                        1. Ciasto pokrusz na drobne kawałki. Możesz to zrobić rękoma lub za pomocą malaksera. Ciasto powinno mieć konsystencję piasku.
                          1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
                            1. Połącz ciepłą czekoladę z mascarpone, wymieszaj z brownie.
                              1. Dodaj strzelającą posypkę. Wymieszaj dokładnie do połączenia wszystkich składników.
                                1. Wstaw ciasto do lodówki na ok. 30 minut do schłodzenia.
                                  1. Podziel ciasto na kawałki o wadze ok. 28 g każdy.
                                    1. Rękoma uformuj kształtne kulki. Wstaw je do lodówki na kolejne 30 minut.

                                      Składniki na polewę:

                                      • 150 g czekolady (białej lub mlecznej)
                                        • 15 g oleju rzepakowego

                                          Opcjonalnie:

                                          • Posypka do dekoracji
                                            • Babeczki waniliowe

                                              Składniki mokre:

                                              • 130 g jogurtu naturalnego
                                                • 80 g roztopionego masła
                                                  • 2 jajka
                                                    • 10 ml ekstraktu waniliowego lub ziarenka z jednej laski wanilii

                                                      Składniki suche:

                                                      • 125 g cukru drobnego
                                                        • 155 g mąki
                                                          • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
                                                            • szczypta soli

                                                              Krem z białej czekolady:

                                                              • 200 g śmietany 36%
                                                                • 100 g białej czekolady

                                                                  Opcjonalnie:

                                                                  • barwniki spożywcze

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    1. Składniki suche mieszamy, odstawiamy. W osobnej misce odmierzamy jogurt, wlewamy roztopione i przestudzone masło, mieszamy do połączenia.
                                                                      1. Dodajemy jajka i mieszamy.
                                                                        1. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy rózgą do połączenia.
                                                                          1. Nakładamy do papilotek do ¾ wysokości.
                                                                            1. Pieczemy w 170 stopniach (góra - dół) przez ok 15-17 minut lub do tzw. suchego patyczka.
                                                                              1. Po wystudzeniu w babeczkach robimy "dziurę", w której umieszczamy konfiturę. Dzięki temu babeczki są wilgotne i mają świetny element zaskoczenia.
                                                                                1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
                                                                                  1. Studzimy.
                                                                                    1. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy całą czekoladę.
                                                                                      1. Ubijamy na wysokich obrotach do połączenia składników

                                                                                        Ciasto malinowo-truskawkowe:

                                                                                        Składniki na ciasto malinowo-truskawkowe:

                                                                                        • galaretka truskawkowa
                                                                                          • 1 śmietana 36% Piątnica (200 g)
                                                                                            • świeże maliny 125 g
                                                                                              • galaretka malinowa

                                                                                                Przygotowanie ciasta malinowo-truskawkowego:

                                                                                                1. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody, odstawiamy do lodówki do lekkiego zastygnięcia.
                                                                                                  1. Śmietankę ubijamy na sztywno.
                                                                                                    1. Dodajemy galaretkę, ubijamy do połączenia.
                                                                                                      1. Przelewamy do słoiczków lub pucharków.
                                                                                                        1. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
                                                                                                          1. Drugą galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie.
                                                                                                            1. Odstawiamy do przestudzenia.
                                                                                                              1. Wykładamy owoce na zastygniętą masę śmietankową, zalewamy przestudzoną galaretką.
                                                                                                                1. Odstawiamy do schłodzenia do lodówki.

                                                                                                                  Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                  Zobacz też:

                                                                                                                  Obiad w 30 minut. Proste i ciekawe pomysły Sebastiana Olmy

                                                                                                                  Schab na sucho, pieczony i faszerowany oraz najlepszy schabowy. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego

                                                                                                                  Pyszne desery na każdą okazję. Przepisy Beaty Kartowicz na faworki, babeczki, sernik i ciasto czekoladowe

                                                                                                                  Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                  Obejrzyj również: Prezent na Dzień Dziecka

                                                                                                                  Źródło: Ula Stępniak

                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                  Pozostałe wiadomości