Przepisy kulinarne

Słodkie ozdoby na Wielkanoc - jak je zrobić?

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Wielkanoc już za chwilę, dlatego warto pomyśleć o przyozdobieniu stołu i święconki. W kuchni Dzień Dobry TVN cukiernik Iga Sarzyńska pokazała, jak przyozdobić babeczki do święconki i wykonać tulipany z masy cukrowej.

Lukier królewski

Składniki:

95 g białek z kurzych jaj

500 g przesianego cukru pudru

25 ml soku z cytryny

Przygotowanie:

Umieść w misie miksera białka.

Dodaj przesiany cukier puder i ucieraj na wolnych obrotach przez ok. 10 minut.

Po otrzymaniu kremowej konsystencji dodaj sok z cytryny, wymieszaj.

Idealne ciastka maślane – pisanki i zajączek

Składniki:

200 g masła

125 g cukru pudru

2 żółtka

1 całe jajo

400 g mąki pszennej typ 500

Przygotowanie:

Utrzyj masło i cukier puder na jednolitą, puszystą masę.

Kolejno dodawaj żółtka i jajo.

Na koniec dodaj mąkę, delikatnie wymieszaj.

Przygotowane ciasto schłodź w lodówce przez ok. 12 godzin.

Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj na ok. 5 mm i wytnij interesujące Cię kształty.

Przez przez ok. 12 minut w temperaturze 180⁰ C.

Babeczki waniliowe idealne do święconki

Składniki suche:

250g mąki

180 cukru 

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki mokre:

250 ml mleka

125 ml oleju

2 jajka

Przygotowanie:

Do naczynia wsypujemy i mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia.

W drugim naczyniu mieszamy skłądniki mokre: wodę, olej, jajka.

Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy krótko.

Następnie wypełniamy papilotki do 3/4 wysokości.

Pieczemy 20 min w 200 st.

Masa cukrowa do tulipanów

Składniki:

550 g cukru pudru

1,5 łyżeczki stabilizatora CMC

1 łyżka gumy tragakantowej

60 ml zimnej wody

3/4 łyżeczki żelatyny

2 łyżki glukozy

Przygotowanie:

Cukier puder i stabilizator CMC umieść w naczyniu żaroodpornym i zamieszaj różgą.

Przykryj folią aluminiową i włóż do nagrzanego piekarnika na 30 minut. 

Zalej żelatynę zimną wodą, odczekaj by napęczniała.

Wyjmij mieszaninę cukru pudru i CMC z piekarnika, dodaj gumę tragakantową, wymieszaj.

Następnie dodaj żelatynę, glukozę.

Zagnieć lub wymieszaj na średnich opbrotach, aż uzyskasz białą, jednolitą masę.

Owiń otrzymaną masę szczelnie w folię spożywczą.

Aby dokładnie zabezpieczyć przed wysychaniem włóż masę dodatkowo do plastikowego worka.

Pierniczki wielkanocne - piękna ozdoba wielkanocnego stołu

Składniki:

220 g miodu naturalnego

130 g brązowego cukru

2 łyżki przyprawy piernikowej

Szczypta soli

2 łyżeczki sody

230 g masła

1 jajo

510 g mąki pszennej TYP 500

Przygotowanie:

W kąpieli wodnej podgrzej miód, cukier przyprawę i sól, do rozpuszczenia cukru.

Dodaj sodę i masło, wymieszaj.

Pozostaw do ostygnięcia.

Dodaj jajko, wymieszaj.

Na koniec dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników.

Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 12 godzin.

Po tym czasie ciasto wałkuj na grubość ok. 3 mm, wycinaj wybrane kształty.

Piecz w temperaturze 180⁰C.

Ciasteczka kakaowe - ziemia do cukrowych tulipanów

Składniki:

200 g masła

125 g cukru pudru

2 żółtka

1 całe jajo

100 g kakao

300 g mąki pszennej typ 500

Przygotowanie:

Utrzyj masło i cukier puder na jednolitą, puszystą masę.

Kolejno dodawaj żółtka i jajo.

Na koniec dodaj mąkę wymieszaną z kakao, delikatnie wymieszaj.

Przygotowane ciasto schłodź w lodówce przez ok. 12 godzin

Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj na ok. 5 mm.

Piecz przez ok. 12 minut w temperaturze 180⁰C.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości