Śledzie w zaskakującej odsłonie. Spróbujecie?

Śledź
Śledź
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś David Gaboriaud. A że już za kilka dni Święta kucharz przygotował śledzie, ale w nowoczesnej odsłonie. Co powiecie na śledzie w tempurze i sosie curry, czy śledzie z musem chrzanowym? Brzmi naprawdę dobrze!

Śledzie w tempurze, sos curry

Składniki:

Tempura:

4 filety śledzie a la Matjas

150 g mąki pszennej

Szczypta sody

1 jajko

Woda gazowana (lodowata)

Pieprz

Olej ryżowy do smażenia

Sos curry:

Jogurt

Sól

Łyżeczka przyprawy curry

Sok z ½ limonki

1 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Sos curry – wymieszaj wszystkie składniki z sosu i odstaw.

Namocz filety śledzia w mleku na min 30 min przed podaniem. Po tym czasie, opłucz filety pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym. Pokrój filety na mniejsze kawałki. W misce wymieszaj mąkę z sodą, zrób wgłębienie i wbij jajko. Dodaj wody gazowanej i szybko wymieszaj, by konsystencja przypominała ciasto do naleśników. Nie mieszaj za długo, muszą być jeszcze grudki. Wstaw miskę z ciastem w drugą miskę z kostkami lodu. Rozgrzej olej w garnku do temperatury 170 C. Na talerz wysyp trochę mąki. Obtocz kawałki ryby chwilę w mące, a następnie zanurz je w cieście. Wyciągnij je z ciasta i przełóż do gorącego oleju. Smaż krótko do momentu aż się zrobi chrupka i złocista skorupka. Wyciągnij i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Serwuj z sosem curry.

Sałatka z gotowanymi ziemniakami, śledziami, jajkiem na twardo, musem chrzanowym

Składniki:

2 filety śledzia a la Matjas

200 g ziemniaków ugotowanych, obranych i pokrojonych w kostkę

2 jajka przepiórcze na twardo, obrane i pokrojone na pół

Łyżka chrzanu

100 ml śmietanki 36%

Sól, pieprz czarny

Koperek świeży

Oliwa z oliwek

Piklowana cebula:

1 cebula czerwona pokrojona w cienkie talarki

1 łyżeczka czarnuszki

1 łyżka cukru

1 łyżka soli

50 ml octu

50 ml wody

Przygotowanie:

Namocz filety śledzia w mleku na min 30 min przed podaniem. Po tym czasie, opłucz filety pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym. Pokrój filety na dwie części. Ubij zimną śmietankę na puszystą masę. Dodaj chrzan i wymieszaj. Przełóż masę do rękawa cukierniczego i odstaw do lodówki.

Piklowana cebula: w miseczce wymieszaj ocet, wody, sól i cukier. Dodaj krążki cebuli i czarnuszkę. Odstaw na minimum pół godziny.

Wymieszaj ziemniaki z jedną łyżką oliwy z oliwek, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na talerz przełóż ziemniaki, dodaj połówki jajka przepiórczego oraz kilka krążków cebuli. Dodaj kawałki ryby. Przez rękaw wyciskaj trochę musu chrzanowego. Udekoruj listkami koperku.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości