Materiał promocyjny

Siostry Bohosiewicz u Roberta Sowy

Sonia Bohosiewicz na srebrnym ekranie zadebiutowała filmem "Spis cudzołożnic" Jerzego Stuhra. Dziś razem z siostrą Mają wystąpiła w kuchni Roberta Sowy w Dzień Dobry TVN.

Orientalny rosół z kurczaka z grzybami shiitake i prażonymi ziarnami sezamu

Składniki dla 4 osób:

200 g pokrojonego w paseczki pieczonego lub gotowanego kurczaka

1 pokrojona w kostkę cebula

1 pokrojony w plastry por

1 pokrojona w cienkie paseczki (julienne) marchewka

1 pokrojona w plastry gałązka selera naciowego

200 g grzybów shiitake (lub pieczarek)

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka oleju sezamowego

3 łyżki jasnego sosu sojowego

50 g kiełków sojowych

2 łyżki prażonych ziaren sezamu

1,5 l rosołu z kury Kucharek

1 pęczka kolendry

Grubo mielony czarny pieprz indyjski, chili, imbir Prymat

Przyprawa uniwersalna Kucharek Gold do smaku

Makron sojowy lub ryżowy

Sposób przygotowania:

Pokrojone warzywa, cebulę i grzyby podsmażyć na oliwie połączonej z olejem sezamowym. Dodać gorący rosół z kury, sos sojowy i makaron orientalny, gotować 5 minut. Następnie dodać kurczaka i doprawić do smaku. Tak przygotowaną orientalną zupę podawać z kiełkami sojowymi, ziarnami sezamu i świeżo siekaną kolendrą.

Zapiekane pieczarki z musem z oliwek i sosem z sera pleśniowego

Składniki dla 4 osób:

16 dużych, obranych pieczarek

4 łyżki oliwy z oliwek

2 posiekane ząbki czosnku

2 szklanki bułki tartej Prymat

4 łyżki czarnych oliwek Smak

4 łyżki zielonych oliwek Smak

1 łyżeczka kaparów z zalewy Smak

2 łyżki posiekanych filecików anchois

4 łyżki tartego parmezanu

1 pęczek natki pietruszki

2 łyżki masła

1 pokrojona w kostkę cebula

200 ml śmietany kremówki

100 g sera złocistego Lazur

50 ml białego wytrawnego wina

Grubo mielony czarny pieprz indyjski, papryka słodka, gałka muszkatołowa Prymat

Przyprawa uniwersalna Kucharek Gold do smaku

Sposób przygotowania:

Oczyszczone kapelusze pieczarek ułożyć na blasze do pieczenia. Oliwę z oliwek wymieszać z czosnkiem, oliwkami, anchois, natką pietruszki, kaparami i bułką tartą, doprawić do smaku. Cebulę podsmażyć na maśle, dodać ser pleśniowy, wino i śmietanę. Całość gotować do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Tak przygotowany sos doprawić do smaku. Przygotowaną masę z oliwek ułożyć na kapeluszach pieczarek, skropić sosem, posypać tartym parmezanem i piec przez około 15-20 minut w temperaturze 180°C. Tak przygotowane aromatyczne pieczarki podawać z suszonymi pomidorami i kremowym sosem balsamicznym.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości