Przepisy kulinarne

Sezonowe dania z aromatycznymi przyprawami: warzywna zupa, super bowl i waniliowa tarta

Przepisy kulinarne

Źródło:
Daria Ładocha
Pomysł na sobotni obiad

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała sezonowe dania z aromatycznymi przyprawami. Jak zrobić warzywną zupę z ogórkami małosolnymi i fetą z czarnuszką, super bowl z awokado, łososiem i komosą oraz tartę z waniliowym mascarpone i świeżymi truskawkami? Sprawdź przepisy. 

Warzywna zupa z ogórkami małosolnymi i fetą z czarnuszką

Składniki:

  • 500 g ogórków małosolnych
  • cebula czosnkowa
  • 3 ząbki czosnku
  • włoszczyzna: marchewka, 1/2 korzenia pietruszki, por, 1/4 selera
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • sól, pieprz cytrynowy
  • 4 ziemniaki
  • 100 g fety
  • łyżka czarnuszki Prymat (ma orzechowy  i lekko pikantny smak. Świetna do wykończenia dań - posypywania serów, zup, sałatek. Bywa nazywana czarnym kminkiem)
  • 2 l wywaru z jarzyn
  • 200 ml śmietany
  • szczypta majeranku
  • świeży koperek
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. 1Ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach i włoszczyznę również.
  2. 2Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na maśle klarowanym.
  3. 3Dodaj włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek oraz sól i pieprz cytrynowy i chwilę podsmażaj.
  4. 4Dodaj wywar i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj kilka minut.
  5. 5Na osobnej patelni na maśle podsmaż ogórki, aż będą miękkie. Dodaj do zupy i gotuj jeszcze chwilę.
  6. 6Dopraw śmietaną. Podawaj z fetą, czarnuszką oraz koperkiem.

Super bowl z awokado, łososiem i komosą ryżową

Składniki:

  • szklanka komosy ryżowej
  • awokado
  • dwa filety z łososia (2 x 300 g)
  • ogórek zielony
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • garść liści szpinaku
  • czerwona cebula
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • garść rukoli
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki orzechów piniowych
  • 1/3 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej mielonej Prymat
  • 4-5 łyżek sosu sojowego
  • łyżka oliwy z oliwek + do polania dania
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. 1Komosę ryżową ugotuj z dodatkiem soli na sposób sypki.
  2. 2Na oliwie z oliwek podsmaż cebulę pokrojoną w piórka i dodaj Prymat paprykę wędzoną.
  3. 3Wymieszaj z komosą. Łososia przełóż na blachę do pieczenia, skrop sosem sojowym i upiecz w piekarniku ustawionym na 180 st. C z dodatkiem zielonej pietruszki.
  4. 4Do misek przełóż komosę, dodaj łososia oraz resztę dodatków: ogórka, szpinak, pomidorki koktajlowe, awokado, rukolę oraz orzechy piniowe.
  5. 5Całość dodatkowo możesz skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.

Tarta z waniliowym mascarpone i świeżymi truskawkami

Składniki:

Spód:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • laska wanilii Prymat (niezastąpiona do deserów, ciast, słodkości, ma apetyczny aromat)
  • 500 g świeżych malin
  • 500 g truskawek
  • 500 g mascarpone
  • szklanka śmietanki 36 proc.
  • schłodzona biała czekolada
  • czubata łyżka cukru pudru
  • sok z cytryn

Przygotowanie:

  1. 1Składniki na ciasto zagnieć energicznie i wstaw do lodówki na 30 minut.
  2. 2Następnie rozwałkuj na spodzie formy do tarty, nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 st. C.
  3. 3Piecz przez 10 minut, aż spód nabierze złotego koloru.
  4. 4Wyciągnij i pozostaw do ostygnięcia.
  5. 5Śmietankę ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru.
  6. 6Do mascarpone dodaj laskę wanilii oraz sok z cytryny - wymieszaj.
  7. 7Połącz ser z bitą śmietaną delikatnie, by śmietana nie opadła.
  8. 8Na spód wyłóż maliny - możesz rozgnieść je widelcem. Następnie dodaj masę serową. Na wierzchu ułóż truskawki i wstaw do lodówki.
  9. 9Przed podaniem udekoruj posiekaną białą czekoladą.

Zobacz także:

Źródło: Daria Ładocha

Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości