Warzywna zupa z ogórkami małosolnymi i fetą z czarnuszką
Składniki:
- 500 g ogórków małosolnych
- cebula czosnkowa
- 3 ząbki czosnku
- włoszczyzna: marchewka, 1/2 korzenia pietruszki, por, 1/4 selera
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- sól, pieprz cytrynowy
- 4 ziemniaki
- 100 g fety
- łyżka czarnuszki Prymat (ma orzechowy i lekko pikantny smak. Świetna do wykończenia dań - posypywania serów, zup, sałatek. Bywa nazywana czarnym kminkiem)
- 2 l wywaru z jarzyn
- 200 ml śmietany
- szczypta majeranku
- świeży koperek
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
- Ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach i włoszczyznę również.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na maśle klarowanym.
- Dodaj włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek oraz sól i pieprz cytrynowy i chwilę podsmażaj.
- Dodaj wywar i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj kilka minut.
- Na osobnej patelni na maśle podsmaż ogórki, aż będą miękkie. Dodaj do zupy i gotuj jeszcze chwilę.
- Dopraw śmietaną. Podawaj z fetą, czarnuszką oraz koperkiem.
Super bowl z awokado, łososiem i komosą ryżową
Składniki:
- szklanka komosy ryżowej
- awokado
- dwa filety z łososia (2 x 300 g)
- ogórek zielony
- 250 g pomidorków koktajlowych
- garść liści szpinaku
- czerwona cebula
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- garść rukoli
- sól, pieprz
- 2 łyżki orzechów piniowych
- 1/3 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej mielonej Prymat
- 4-5 łyżek sosu sojowego
- łyżka oliwy z oliwek + do polania dania
- sok z cytryny
Przygotowanie:
- Komosę ryżową ugotuj z dodatkiem soli na sposób sypki.
- Na oliwie z oliwek podsmaż cebulę pokrojoną w piórka i dodaj Prymat paprykę wędzoną.
- Wymieszaj z komosą. Łososia przełóż na blachę do pieczenia, skrop sosem sojowym i upiecz w piekarniku ustawionym na 180 st. C z dodatkiem zielonej pietruszki.
- Do misek przełóż komosę, dodaj łososia oraz resztę dodatków: ogórka, szpinak, pomidorki koktajlowe, awokado, rukolę oraz orzechy piniowe.
- Całość dodatkowo możesz skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Tarta z waniliowym mascarpone i świeżymi truskawkami
Składniki:
Spód:
- 250 g mąki
- 150 g masła
- jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Nadzienie:
- laska wanilii Prymat (niezastąpiona do deserów, ciast, słodkości, ma apetyczny aromat)
- 500 g świeżych malin
- 500 g truskawek
- 500 g mascarpone
- szklanka śmietanki 36 proc.
- schłodzona biała czekolada
- czubata łyżka cukru pudru
- sok z cytryn
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto zagnieć energicznie i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Następnie rozwałkuj na spodzie formy do tarty, nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 st. C.
- Piecz przez 10 minut, aż spód nabierze złotego koloru.
- Wyciągnij i pozostaw do ostygnięcia.
- Śmietankę ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru.
- Do mascarpone dodaj laskę wanilii oraz sok z cytryny - wymieszaj.
- Połącz ser z bitą śmietaną delikatnie, by śmietana nie opadła.
- Na spód wyłóż maliny - możesz rozgnieść je widelcem. Następnie dodaj masę serową. Na wierzchu ułóż truskawki i wstaw do lodówki.
- Przed podaniem udekoruj posiekaną białą czekoladą.
Zobacz także:
- Młode ziemniaki z kminem rzymskim, chili i kolendrą z przepisu Darii Ładochy
- Dania z pięciu składników według Darii Ładochy
- Wiosenna zupa koperkowa - przepis Darii Ładochy
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: