Materiał promocyjny

Sezon na grilla i szparagi - przepisy Jaśka Kuronia

Wrzuć coś na ruszt!
Źródło: Dzień Dobry TVN
Grillowy i szparagowy sezon trwa w najlepsze! Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń podzielił się swoimi przepisami na grillowane szparagi pod jajkiem w koszulce i sosem holenderskim z czipsami z krakowskiej suchej, roladki z kurczaka faszerowane boczkiem i kiełbaskami koktajlowym, grillową sałatkę z młodej kapusty z kiełbasą z rusztu oraz na sałatkę ziemniaczaną z jajkiem i kiełbasą. Place lizać!

Grillowane szparagi pod jajkiem w koszulce i sosem holenderskim z czipsami z krakowskiej suchej - przepis

Składniki:

  • 6 plastrów krakowskiej suchej marki JBB Bałdyga
    • 8 zielonych szparagów
      • łyżka oliwy
        • sól, pieprz
          • jajko
            • 3 litry wody
              • 25 ml octu winnego
                • 4 żółtka
                  • 200 g masła
                    • łyżka soku z cytryny

                      Sposób przygotowania:

                      Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Ułóż na papierze do pieczenia plastry krakowskiej suchej i piecz 15 minut. Połóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. W garnku zagotuj wodę, wlej ocet i dodaj sól. Doprowadź temp. do 90 st. C (moment kiedy woda jeszcze się nie gotuje, a od dna garnka zaczynają się unosić bąble). Za pomocą wysokiej łyżki stwórz wir, tak aby po bokach był nieco wyższy niż na środku. Wbij delikatnie jajko w sam środek. Siła odśrodkowa sprawi, że białko powinno owinąć się wokół jajka. Po 2,5 minuty przełóż jajko do zimnej wody. W misce umieść żółtka, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Umieść miskę w kąpieli parowej – tak aby była na gotującą się wodą, ale z nią nie stykała. Za pomocą rózgi ubijaj żółtka, tak aby zmieniły barwę na jaśniejszą i podwoiły objętość. Następnie nie przerywając ubijania dolewaj malutkimi porcjami roztopione i schłodzone masło.

                      Grillowane szparagi
                      Grillowane szparagi
                      Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                      Roladki z kurczaka faszerowane boczkiem i kiełbaskami koktajlowymi - przepis

                      Składniki:

                      • 4 piersi z kurczaka
                        • 4 kiełbaski koktajlowe marki JBB Bałdyga
                          • 8 plasterków boczku parzonego
                            • łyżeczka pieprzu ziołowego
                              • 2 łyżeczki świeżego posiekanego tymianku
                                • sól, pieprz

                                  Sposób przygotowania:

                                  Piersi z kurczaka rozklep tłuczkiem do grubości 0,5 cm. Każdy kawałek natrzyj mieszanką soli, pieprzu, pieprzu ziołowego oraz tymianku. Kiełbaskę owiń boczkiem, a następnie ułóż ją na rozbitej piersi z kurczaka. Zawiń i zabezpiecz wykałaczką (najlepiej namocz ją wcześniej w wodzie, aby nie spaliła się podczas grillowania). Grilluj około 15 minut.

                                  Roladki z kurczaka
                                  Roladki z kurczaka
                                  Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                  Grillowa sałatka z młodej kapusty z kiełbasą z rusztu - przepis

                                  Składniki:

                                  • 400 g ugrillowanej Kiełbasy z Karkówką marki JBB Bałdyga
                                    • duża główka młodej kapusty
                                      • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
                                        • cebula pokrojona w drobną kostkę
                                          • 600 g młodych ugotowanych ziemniaków pokrojonych w kostkę 1,5 cm
                                            • 20 pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki
                                              • duży pęczek koperku posiekany
                                                • ew. 100 g podsmażonego pokrojonego boczku

                                                  Dressing:

                                                  • 4 łyżki oleju
                                                    • 2 małe przeciśnięte ząbki czosnku
                                                      • sok z połowy cytryny
                                                        • płaska łyżeczka cukru
                                                          • 1/4 łyżeczki soli
                                                            • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              Kapustę posiekaj drobno, wrzuć do dużej miski i posyp solą. Przemieszaj i pougniataj rękoma kapustę i odstaw na kilka minut. Kiełbasę po grillowaniu delikatnie ostudź i pokrój w plastry .Dodaj pozostałe składniki – ziemniaczki, pomidorki, koperek, cebulę i ewentualnie boczek. Wymieszaj. Zmieszaj wszystkie składniki dressingu i polej nim sałatkę, wymieszaj. Najlepiej smakuje po godzinie, ale są tacy, którzy uwielbiają ją następnego dnia

                                                              Sałatka ziemniaczana z jajkiem i kiełbasą - przepis

                                                              Składniki:

                                                              • 300 g Kiełbasy z Karkówki marki JBB Bałdyga
                                                                • 1/2 szklanki mrożonego groszku (możesz użyć konserwowego, ale kolor i smak będzie nieco słabszy)
                                                                  • 4 ugotowane i obrane ziemniaki
                                                                    • 3 jajka na twardo
                                                                      • 1/2 czerwonej cebuli posiekanej w piórka
                                                                        • 3 ogórki konserwowe pokrojone w ćwierć plastry
                                                                          • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w małe paski
                                                                            • mini sałata rzymska z grubsza pokrojona (ew. kapusta pekińska lub sałata lodowa)
                                                                              • 12 pomidorków koktajlowych pokrojonych na pół
                                                                                • 3 łyżki ugotowanej cieciorki
                                                                                  • pęczek posiekanej natki pietruszki
                                                                                    • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
                                                                                      • odrobina pieprzu

                                                                                        Dressing:

                                                                                        • 3 łyżki jogurtu
                                                                                          • czubata łyżka majonezu
                                                                                            • czubata łyżka ostrej musztardy
                                                                                              • sól, pieprz

                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                Kiełbasę ugrilluj, delikatnie ostudź i pokrój w plastry. Zagotuj 1/2 l mocno osolonej wody. Dodaj mrożony groszek i gotuj 3 minuty. Przełóż groszek do zimnej wody i po minucie osusz. Ziemniaki pokrój w 1,5 cm kostkę, a jajka z grubsza posiekaj. Wszystkie składniki wyłóż do miski. Ze składników dressingu zrób sos. Zalej sałatkę i delikatnie wymieszaj. Całość posyp posiekaną natką pietruszki.

                                                                                                Sałatka ziemniaczana z jajkiem i kiełbasą
                                                                                                Sałatka ziemniaczana z jajkiem i kiełbasą
                                                                                                Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedwotna/Dzień Dobry TVN

                                                                                                Materiał promocyjny
                                                                                                podziel się:

                                                                                                Pozostałe wiadomości