Materiał promocyjny

Sezon na dynię

Choć do Halloween jeszcze daleko, kulinarny sezon na dynię trwa już od początku września. W Polsce potocznie zwana "banią", z zupełnie niezrozumiałych powodów, jest warzywem niedocenianym, a wręcz zapomnianym. To wielki błąd, gdyż poza zbawiennymi właściwościami dla naszego organizmu, jest po prostu pyszna!

Dania z dyni przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN Joseph "Józek" Seeletso. Smacznego!

Krem z dyni z jajkiem w koszulce

Składniki:

4 kg obranej dyni pokrojonej w kostkę

2 drobno posiekane pory

120 g posiekanej gałązki selera naciowego

świeżo starta gałka muszkatołowa

2 starte marchewki

100 ml syropu z pomarańczy

100 ml śmietanki kokosowej

sól i pieprz

1,7 litra wywaru warzywnego

4 łyżki soku z cytryny

Przygotowania:

Na patelni podsmaż selera, pora i marchewkę. Po 4 minutach dodaj dynię, smaż kolejne 3 minuty. Zalej wywarem i gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Zmiksuj i wymieszaj ze śmietanką kokosową. Dodaj przyprawy i sok z cytryny. Jajka ugotuj w koszulkach z octem winnym i solą. Podawaj z zupą.

Mus z kurczaka z puree z dyni

Składniki:

250 g mielonego mięsa kurczaka

2 jajka

50 ml śmietanki

50 g pistacji

1 łyżeczka estragonu

100 g posiekanej wątróbki kurczaka

posiekany imbir

2 kromki chleba namoczone w mleku

2 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni

cynamon

oliwa

szczypta cukru

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Dopraw solą i pieprzem. Wysmaruj małe kokilki masłem. Wlej do nich powstałą miksturę. Wstaw do pieca na 180 stopni na 20 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź wykałaczką, czy masa jest upieczona. Dynię ułóż na blaszce do pieczenia, posyp cynamonem i cukrem, skrop oliwą. Wstaw do piekarnika i piecz, aż dynia będzie miękka. Rozdrobnij dynię drewnianą łyżką i podawaj z upieczonym musem z kurczaka.

Sałatka z dyni i kaszy manny

Składniki:

200 g ugotowanej kaszy manny

200 g dyni pokrojonej w kostkę

1 łyżeczka listków bazylii pokrojonych w paski

4 kiwi, obrane i pokrojone w plastry

1 łyżeczka dżemu z borówki

4 łyżki oleju z dyni

sól i pieprz

1 marchewka pokrojona w słupki

Przygotowanie:

W małej misce wymieszaj dżem z olejem z dyni. W małym garnku ugotuj dynię w małej ilości osolonej wody. Odcedź, dodaj dressing. Ostudź, wymieszaj z resztą składników i dopraw solą i pieprzem.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości