Serranito, czyli andaluzyjska kanapka prosto z Hiszpanii. Sprawdź, jak ją zrobić

Kanapka ze stekiem
Fot. Getty Images
Masz dość nudnych kanapek? Mamy na to sposób! W Dzień Dobry TVN Adrian Stojewski, kucharz, bloger i znawca kuchni hiszpańskiej pokazał, jak przygotować serranito, czyli andaluzyjską kanapkę. Sprawdź, jak ją zrobić.

Serranito - przepis krok po kroku

Składniki:

  • ½ metrowa świeża bagietka
    • pomidor
      • duża papryka zielona (najlepiej podłużna)
        • 60 g szynki serrano
          • 4 filety schabowe cienkie (schab w plastrach 4-5mm )
            • 100 ml oliwy z oliwek extra virgen
              • 100 ml majonezu
                • sól

                  Sposób przygotowania serranito

                  1. Pieczenie papryki: zieloną paprykę oczyść z gniazda nasiennego, umieść na papierze do pieczenie, polej oliwą z oliwek oraz oprusz solą. Piecz w 170 stopniach przez 45 minut.
                    1. Bagietkę przekrój wzdłuż i każdą część posmaruj majonezem.
                      1. Pokrój pomidora w 0,5 cm plastry i ułóż na dolnej części bagietki.
                        1. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i na mocno rozgrzanej patelni usmaż filety z obu stron, do zezłocenia.
                          1. Ułóż świeżo usmażone filety, jeden obok drugiego, na pomidorach.
                            1. Na filetach ułóż szynkę serrano, a na niej pokrojoną na 4 plastry upieczoną paprykę.
                              1. Połóż górną część bagietki na wierzch i zapiecz Serranito w tosterze lub na patelni grillowej.
                                1. Serwuj na gorąco! Możesz podawać z frytkami lub chipsami z ziemniaków.

                                  Zobacz także:

                                  Autor: Teofila Siewko

                                  Źródło: Adrian Strojewski

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości