Materiał promocyjny

Serowe przekąski na ciepło

Odwiedzają niespodziewanie nas goście i trzeba przygotować na szybko jakąś przekąskę. Kucharz Joseph Seeletso proponuje serowe przekąski na ciepło, np. camembert nadziewany anchois i pieczony ser kozi zawijany w cukinię.

Camembert nadziewany anchois

Składniki:

4 sery camembert

4 podpieczone w tosterze kromki chleba

100 g gałązek kolendry

1 kiść winogron

100 g filetów anchois

100 ml oliwy

Przygotowanie:

Ułóż ser na tostach, zrób dziurki nożem i włóż w nie winogrona, anchois i kolendrę. Skrop oliwą i piecz w piekarniku 5-8 minut. Podawaj na ciepło.

Pieczony ser kozi zawijany w cukinię

Składniki:

4 serki kozie

1 łyżka kardamonu

1 cukinia pokrojona w plastry i zgrillowana

1 łyżeczka majeranku

szczypiorek

Przygotowanie:

Oprósz ser kardamonem i majerankiem, zawiń w cukinię i zwiąż szczypiorkiem. Piecz w piecu przez 5-8 minut i podawaj z sałatą.

Sałata

Składniki:

100 g pestek dyni

50 ml oleju z pestek dyni

100 g pomidorków koktajlowych

1 łyżka posiekanej mięty

Przygotowanie:

Rozgrzej olej na patelni, dodaj pestki i podsmaż na złoto. Ostudź. Dodaj pomidorki pokrojone w plastry, dopraw solą, pieprzem i miętą.

Smażony ryż z serem

Składniki:

200 g ugotowanego kleistego ryżu

200 g sera cheddar pokrojonego w kostki

4 ubite jajka

100 g płatków kokosowych

25 ml soku z limonki

1 łyżka posiekanych ziół

500 ml oleju roślinnego

100 g bułki tartej

Przygotowanie:

Dopraw ryż sokiem z limonki i ziołami, podziel ryż na porcje i ukształtuj w kulki wielkości piłeczek do golfa. Do każdej kulki włóż kawałek sera. Zamocz kulki w jajku, później w bułce tartej wymieszanej z kokosem i wstaw do lodówki na pół godziny. Usmaż w głębokim tłuszczu na złoto.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości